Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ísť či neísť? Hrdina Barcelony Pedro stojí na rázcestí

Viac ako deväťdesiat minút sledoval počínanie svojich spoluhráčov z lavičky náhradníkov. Rozcvičoval sa za postrannou čiarou, bezmocne sa prizeral tomu, ako jeho mužstvo prichádza o trojgólový náskok. Potom však vstal, zaviazal si šnúrky na kopačkách, zastrčil dres do trenírok. A šiel si po nálepku, na ktorej sa vynímal jednoznačný nápis - hrdina.

12.08.2015 13:59
Pedro Foto: ,
Pedro oslavuje gól Barcelony do siete FC Sevilla.
debata

Ani Lionel Messi, ani Luis Suárez. Hlavnou postavou európskeho Superpohára, v ktorom zvíťazila Barcelona nad Sevillou 5:4 po predĺžení, sa stal Pedro. Rýchlonohý krídelník, ktorý sa opäť nezmestil do základnej zostavy Luisa Enriqueho vystriedal v úvode predĺženia Javiera Mascherana. Na to, aby rozhodol o víťazovi prestížneho zápasu, ktorý sledovalo na štadióne v Tbilisi 50-tisíc divákov, mu stačilo dvanásť minút.

Výnimočný náhradník

Po priamom kope Messiho dokopol loptu za chrbát bezmocného brankára Beta. „Bol som prekvapený a trochu sklamaný, že som nenastúpil od začiatku,“ vravel pre španielske médiá 28-ročný strelec. „Tréner stavil na iných hráčov a ja som musel jeho rozhodnutie rešpektovať. Napriek tomu som zostal po celý čas koncentrovaný a trpezlivo čakal na svoju príležitosť,“ dodal Pedro. K miestu v otváracej jedenástke mu nepomohlo ochorenie Neymara, ktorý sa lieči z mumpsu, ani spomienky na nie tak dávnu históriu. Pedro už raz súboj o európsky Superpohár rozhodol a presvedčil mnohých o svojej výnimočnosti. Pred šiestimi rokmi knokautoval Šachtar Doneck (1:0 pp). Aj vtedy vstúpil do zápasu v pozícii striedajúceho hráča, aj vtedy strelil gól zhodou okolností v 115. minúte.

Zatiaľ čo v roku 2009 patril Pedro ešte len k nádejám Barcelony, teraz je z neho už skúsený hráč. V drese mužstva z Nou Campu odohral viac ako tri stovky zápasov, pomohol mu k dvadsiatim trofejám – vrátane piatich majstrovských titulov či troch triumfov v prestížnej Lige majstrov. Napriek vernosti však nemá miesto v mužstve ani zďaleka isté. Možné je, že duel v Tbilisi bol pre jeden z klenotov slávnej barcelonskej akadémia La Masia posledným. Ak nie v kariére, minimálne na najbližšie obdobie.

Messi: Chceme ho späť

O Pedrove služby má totiž záujem Manchester United. „Neviem, či si ešte niekedy za Barcelonu zahrám. Jednoznačná odpoveď neexistuje. Všetko má svoje výhody aj nevýhody. Môj prípadný odchod však nie je otázkou peňazí. Ide len o to, že v mužstve nedostávam toľko príležitostí, koľko by som si predstavoval. Som ambiciózny hráč a tak je pre mňa neprijateľné, aby som sedel na lavičke,“ uviedol po zápase Pedro, za ktorého núka anglický veľkoklub viac ako 20 miliónov eur.

V Manchestri by mal nahradiť Angela Di Maríu, ktorý odišiel z Old Traffordu do Parížu St. Germain. Pedrov príchod do Premier League je podľa niektorých zdrojov takmer hotovou vecou. Potvrdil ho aj technický riaditeľ Barcelony Robert Fernández, ktorý však svojimi slovami Pedra nahneval. „To, čo Robert povedal, nebolo fér. Nie je to po prvý raz, keď urobil nešťastné rozhodnutie. Ľudia, ako on, by radšej mali byť ticho,“ odkázal funkcionárovi v rozhovore pre denník Marca.

Fakt, že aj napriek absencii Neymara chýbal v základnej zostave, však naznačuje, že v Barcelone sa už dlho neohreje. Prognózy viacerých zahraničných médií podporil v náznakoch aj Pedro. „Manchester by bol pre mňa veľkou výzvou. Ak napokon odídem, bude to so vztýčenou hlavou. Nemám sa za čo hanbiť. Pre Barcelonu som vždy odviedol maximum,“ povedal majster sveta (2010) i Európy (2012).

Mnohí jeho spoluhráči by ho aj v novej sezóne radi videli vo farbách Barcelony. Podporu vyjadril Pedrovi aj ten najrešpektovanejší – Messi. „Má pre nás nesmiernu cenu. Netuším, ako sa rozhodne, každopádne stojíme pri ňom a boli by sme radi, keby zostal s nami. Na druhej strane, vieme, že si zaslúži len to najlepšie. Ak mu odchod z klubu pomôže, vyjadríme mu i tak podporu,“ uviedla argentínska hviezda.

Či napokon Pedro opustí svoj domovský klub, sa fanúšikovia dozvedia najneskôr v prvý septembrový deň. Práve vtedy sa v Anglicku končí letné prestupové obdobie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #FC Sevilla #Pedro Rodríguez #Superpohár 2015