Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Počet obetí egyptskej tragédie sa ustálil na 74. Čierny deň futbalu, vraví Blatter

Počet obetí násilností medzi fanúšikmi po futbalovom stretnutí v egyptskom Port Said sa predbežne ustálil na 74, ďalšie stovky utrpeli zranenia. Ku konfliktu došlo medzi fanúšikmi klubov Al-Ahly a Al-Masri (1:3).

01.02.2012 21:14 , aktualizované: 02.02.2012 10:05
Káhira štadión plamene Foto:
Plamene na štadióne v Káhire.
debata (22)

Štátna televízia odhadla počet zranených na 1000, minister vnútra uviedol číslo 248. Konflikt prepukol medzi tábormi domáceho klubu Al-Masri a káhirského Al-Ahly (3:1). „Počet mŕtvych dosiahol 74, je medzi nimi aj jeden policajt,“ informovalo egyptské ministerstvo zdravotníctva a šéf rezortu vnútra Mohammed Ibrahim doplnil: „Väčšina z nich zomrela v tlačenici.“ Zasahujúci lekári však tvrdili, že ošetrovali aj bodné rany.

„Toto nie je futbal, ale vojna. Ľudia nám zomierajú pred očami a nikto s tým nič nerobí. Nevyskytli sa žiadne bezpečnostné opatrenia a chýbali aj sanitky. Vyzývam na zrušenie súťaže. Dnešný deň je hrozným mementom, na ktoré by sa nikdy nemalo zabudnúť,“ vyzval stredopoliar Al-Ahly Mohamed Aboutrika a jeho spoluhráč Emad Meteab pre klubový satelitný kanál pridal: „Na ihrisku ležia mŕtvi, v šatni sú telá. Nebudeme hrať futbal, kým sa spravodlivosť nepostará o tých, čo to spôsobili.“ Futbalistov Al-Ahly evakuovali z Port Saidu armádne vrtuľníky.

Obrázky z Káhiry

Incident vyvolali prívrženci Al-Masri, ktorí napriek priaznivému výsledku vtrhli na ihrisko bezprostredne po záverečnom hvizde, hádzali kamene, fľaše a svetlice. Fanúšikovia aj hráči napadnutého Al-Ahli v panike hľadali možnosť úniku. Zazneli údajne aj rany zo strelných zbraní. Tragédiu má na svedomí tiež zlá bezpečnostná situácia v politicky nestabilnej krajine.

Diváci iného duelu egyptskej ligy, ktorý sa hral v Káhire, reagovali na prerušenie stretnutia rozhodcom v dôsledku spomenutej tragédie zapálením tribúny. Národný futbalový zväz okamžite zrušil ďalšie plánované zápasy.

„Je jasné, že sme boli svedkami najväčšieho nešťastia v histórii egyptského futbalu,“ vyhlásil námestník ministra zdravotníctva. Ešte v stredu večer zasadla egyptská vláda a vyhlásila trojdňový štátny smútok. Parlament vo štvrtok prediskutuje bezpečnosť na futbalových štadiónoch na mimoriadnom zasadnutí.

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter nazval stredu 1. februára čiernym dňom futbalu. „Večerné udalosti a vysoké počty mŕtvych a zranených futbalových fanúšikov ma šokovali a rozosmutnili. Čierny deň futbalu. Je to nepredstaviteľná katastrofa, ku ktorej nemalo prísť. Mysľou som s rodinami tých, čo prišli o život,“ komentoval tragické udalosti Blatter.

Egyptskí islamisti obvinili z výtržností stúpencov bývalého prezidenta Husního Mubáraka.

22 debata chyba