Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tornádo z Klaksvíku. Od ôsmej do štvrtej predáva pizzu, po večeroch vyčíňa v Lige majstrov

Mužstvo futbalových zázrakov. Tak môžeme označiť účinkovanie majstra Faerských ostrovov v predkolách Ligy majstrov. V tíme je mnoho hrdinov, no jeden vyčnieva nad ostatnými: 31-ročný útočník Árni Frederiksberg.

09.08.2023 14:01
Árni Frederiksberg Foto:
Árni Frederiksberg je strojcom rozprávkovej cesty Klaksvíku v predkolách Ligy majstrov.
debata (2)

11-násobný reprezentant Faerských ostrovov mal prsty v každom góle, ktoré Klaksvík strelil počas zatiaľ päťzápasového účinkovania v Lige majstrov. V zápasoch, v ktorých Faerčania vyradili maďarský Ferencváros, švédsky Häckenu a po utorňajšom víťazstve nad nórskym Mölde (2:1) strelil šesť gólov a na dva prihral.

„Myslím si, že v 31 rokoch je už na to trochu neskoro. Nemyslím si, že by som mohol zarobiť toľko peňazí, aby som sa tým živil do konca života,“ odpovedal po poslednom triumfe Frederiksberg na otázku, či sa chystá byť profesionálnym futbalistom. Pretože tak, ako mnohí hráči v tíme majstra Faerských ostrovov, aj on hráva futbal popri zamestnaní.

Dinamo Záhreb Čítajte viac Chorváti zákaz obišli a z Atén si vezú na rukách krv. Netreba sa vraj s nimi zahrávať. Kto sú zlí, modrí chlapci zo Záhrebu?

Neuveriteľnú sériu odštartoval útočník v odvete 1. predkola na pôde Ferencvárosu. V Budapešti sa na senzačnom víťazstve 3:0 podieľal dvoma gólmi a asistenciou. Utrhol sa aj v odvetnom súboji 2. predkola proti Häckenu (2+1). Vo víťaznom rozstrele navyše pridal úspešný pokutový kop.

A naposledy udrel v utorok, keď dvoma gólmi zostrelil Mölde a priblížil tak trpaslíka európskeho klubového futbalu k bránam postupu do play off o skupinovú fázu Ligy majstrov.

Takúto produktivitu by Frederiksbergovi mohol závidieť nejeden futbalista bratislavského Slovana. O to viac, že kanonier nebol nikdy profesionálnym futbalistom a v civile pracuje pre potravinársku firmu Kjolbro ako obchodný partner.

David Strelec Čítajte viac Návrat strateného syna. Strelec je posilou Slovana, aké boli jeho prvé slová po podpise?

„V Nórsku sme sa dohodli so spoločnosťou Orkla, ktorú veľmi dobre poznáme. Predávame jej pizzu Grandiosa a Big One,“ povedal hráč, ktorý sa prakticky nezastaví.

„Snažím sa byť v kancelárii medzi ôsmou ráno a štvrtou poobede, potom trénujem od piatej do ôsmej.“ Medzitým si v strede týždňa odskočí na súboj v Lige majstrov a zariadi vyradenie maďarského a švédskeho majstra.

Tréner Klaksvíku verí, že po mnohých rokoch sa na Faerských ostrovoch dočkajú futbalové kluby viacerých hráčov, ktorí sa budú môcť venovať futbalu na plný úväzok.

Denis Vavro Čítajte viac Drsný večer Sparty v Kodani: Zničený autobus, bitka chuligánov a Slovák sa kajal

Prípad Frederiksberga nie je na ostrovoch ojedinelý. V meste s takmer 5-tisíc obyvateľmi má civilné zamestnanie viacero futbalistov. Börge Petersen a Odmar Faerö pracujú v spoločnosti na opravu lodí KSS. Jonathan Johansson za zase živý ako elektrikár.

„Dnes neprišli do práce kvôli zápasu proti Mölde,“ vyjadril sa pre nórsky web nrk.no manažér KSS Elias Eydunsson Elttör.

Zamestnávatelia futbalistom vychádzajú v ústrety. Pred veľkými zápasmi dostávajú voľno, do práce sa väčšinou musia vrátiť na druhý deň ráno v prípade domácich a o dva dni v prípade zápasov na súperových ihriskách.

SR Futbal FL Žilina jar štart TK ZAX Čítajte viac Kaprálik za milión do Slovana? Pre našich hráčov nie je dobrým odrazovým mostíkom, znie zo Žiliny

Jedným z mála hráčov Klaksvíku, ktorý je profesionálnym futbalistov, je Vegard Forren. Zatiaľ čo jeho miestny spoluhráči opravujú lode a predávajú mrazenú pizzu, on a niektoré ďalšie zahraničné posily posedávajú v kaviarni.

„Často žartujem, že som zamestnaný ako upratovač v kaviarni Frida v Klaksvíku. Obyčajne, keď čakám na ostatných, sedím pri káve a raňajkách,“ povedal 35-ročný obranca, ktorý spoluhráčov obdivuje. „Motivuje vás to, keď ich vidíte po práci prísť na tréning. Vždy sa pripravuje s plným nasadením a nikdy sa nesťažujú.“

Porovnanie Slovana s izraelským majstrom z Haify Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Na nasledujúcich stránkach sa dozviete, v čom...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #KÍ Klaksvík #Árni Frederiksberg