Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cavendish zostal po slovách od Sagana neskutočne dojatý, chytal sa za srdce a zatiahol sa mu hlas. Potom opätoval uznanie

Spomínate si ešte na rok 2017? Štvrtú etapu na Tour de France? Pád vo francúzskom meste Vittel, po ktorom opustil Mark Cavendish podujatie so zlomenou kľúčnou kosťou a Peter Sagan s dištancom od rozhodcov?

01.03.2024 08:00
Mark Cavendish Foto:
Mark Cavendish potom, ako si pozrel dokrútku s Petrom Saganom.
debata

Roky sa zdalo, že dvaja veľkí cyklistickí velikáni k sebe už nikdy nebudú mať blízko. Čas však- zdá sa – všetky rany postupne zahojil. Potvrdil to rozhovor s britským pretekárom na sociálne sieti youtube pre Global Cycling Network (GCN).

Redaktor Cavendisha spovedal pri viacerých témach, pýtal sa ho, ako sa cíti po dvadsiatich rokoch v profesionálnom pelotóne, ako sa medzitým cyklistika zmenila, či nadchádzajúca sezóna 2024 je naozaj jeho poslednou ale aj na najväčších rivalov.

V závere rozhovoru sa dostalo aj na jeho vzťah so Saganov. GCN však ešte predtým postila Cavendishovi malú dokrútku, v ktorej sa na britskú raketu pýtala priamo Sagana.

„Obdivujem ho. Nielen pre jeho výsledky, ale za to, čím je. Ja osobne už nedokážem nájsť energiu pokračovať v kariére, no on tam je a chce naďalej bojovať. Toto na ňom obdivujem. Chce bojovať a štýlovo ukončiť kariéru. A uvidíte, že bude vyhrávať,“ povedal Sagan po taliansky.

Peter Sagan Čítajte viac Kedysi neohrozený vládca horských bicyklov spomína, ako sa naňho zavesil mladý Sagan. Naložili mu na rohy a uniesol to, vraví Barényi

Keď toto Cavendish videl, zostal ako obarený. Niekoľkokrát sa chytil za srdce, zatiahol som mu hlas a evidentne bol mimoriadne dojatý.

„Mali sme ťažké časy, ale teraz sme si naozaj veľmi blízki. To, čo o mne povedal, ma zohrialo pri srdci. Nikdy predtým som nevedel, že spravil takýto rozhovor a že to povedal. Asi mu teraz napíšem správu. Nemám slov,“ pokračoval veľký šampión.

Následne dostal Cavendish otázku, či už Saganovi za pád – za ktorý Slovák mimochodom ani nemohol – už odpustil.

„Áno, iste. Dospievame. Máme skvelý vzťah. Peter bol taký dobrý pre tento šport. Pre šport, ktorý ja milujem. Som jeho fanúšik, moje deti mu fandia. Za to, čo dal cyklistike, môžem byť len vďačný. Je to legenda. Milý človek,“ doplnil Cavendish.

Sagan Alaphilippe Čítajte viac Bol som hlúpy, že som Sagana nepodpísal. Teraz legendárnej značke hrozí, že príde o iného svetového šampióna

Po páde v 2017, po ktorom musel Sagan z Tour odísť, Brit reagoval takto.

„Chce to veľa odvahy, diskvalifikovať z Tour de France majstra sveta ,“ skonštatoval deň po páde: „Je to jedna z najskúsenejších jury, aké som za tie roky na Tour videl. Na vylúčenie majstra sveta potrebujete odvahu .“

„Peter povedal, že lakťom sa len usiloval udržať rovnováhu, to je dobré vedieť. Povedal, že nevedel, že ja sa približujem. Lakeť ma zmiatol. S Petrom sme o tom hovorili. Či už to bolo úmyselné alebo nie, nevyzeralo to dobre .“ Cavendish vzápätí poprel, že by sa snažil prejsť medzerou, ktorou sa prejsť nedalo: „Viem, kam sa zmestím .“

Britský jazdec vyzdvihol Saganovu bezprostrednú reakciu. "Od Petra bolo chvályhodné, že sa hneď prišiel ospravedlniť k nášmu autobusu. Ukazuje to náš vzťah, to, aký Peter je.

Inkriminovaný moment TdF 2017 - Mark Cavendish... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Sagan Cavendish Inkriminovaný moment TdF 2017 - Mark Cavendish padá po kontakte s Petrom Saganom.

Vážim si to viac než čokoľvek iné. Je smutné, že obaja sme mimo Tour. Hovorili sme spolu, sme v pohode ," uzavrel Cavendish.

Sagan akceptoval verdikt, no nesúhlasil s ním. Vtedajší líder nemeckého zoskupenia Bora-Hansgrohe zdôraznil, že neurobil nič zlé.

"Môžem len akceptovať rozhodnutie komisie, no nesúhlasím s ním. Nemyslím si, že som urobil niečo zlé v záverečnom šprinte. Bol to šialený záver, nie prvý a ani nie posledný.

Je mi veľmi ľúto Marka Cavendisha, prajem mu skoré uzdravenie," povedal vtedy Sagan.

Slovenská verejnosť však prijala udalosť veľmi zle. Sociálne siete francúzskeho podujatia zaplavila hnevom. A ušlo sa aj Cavendishovi.

Peter Sagan Čítajte viac Toto je sloboda, svoj život konečne beriem do vlastných rúk. Sagan je opäť šťastný a potvrdzujú to aj ľudia z jeho okolia

"Každý má právo na svoj názor. Viem, že teraz doplácam na svoje správanie a postoje z mladosti. Tejto nálepky sa už asi nezbavím, to rešpektujem. No uvedomte si, že cyklistika je len šport. Mám svoju rodinu a môj syn má dva roky.

Hanlivé a ofenzívne odkazy si moja rodina ani ja nezaslúžime. Žiadam vás, aby ste nás rešpektovali a prosím vás, aby ste nám neposielali žiadne nevraživé odkazy," reagoval majster sveta z roku 2011, ktorého aj naďalej ženie túžba vyhrať 35. etapu na Tour a osamostatniť sa na čele historických štatistík.

Celý incident vo Vitteli mal byť postúpený na Medzinárodný športový súd (CAS) v Lausanne. Pojednávanie sa nakoniec nekonalo, keďže nové dôkazy vrátane videozáznamov podporili Saganovu verziu, že pád súpera nezavinil.

Zaujímavý pohľad na incident nám kedysi predostrel renomovaný novinár z L'Équipe Jean-Luc Gatellier.

"Sagan sa v špurte vo Vitteli nedopustil žiadnej závažnej chyby. Rozhodcovia pôvodne tvrdili, že porušil sériu pravidiel, no ja si to nemyslím. Konali zbytočne rýchlo.

Napokon, o pár mesiacov museli svoje rozhodnutie revidovať. Predpokladám, že prsty v tom mali aj tímy, ktoré bojovali s Borou o zelený dres. Na jury vytvorili tlak, aby Sagana poslala predčasne domov," napísal nám.

Nepochopiteľný verdikt v tom čase ostro skritizovali aj legendy cyklistického športu. "Je to veľmi prísne. Niektorí jazdci sa počas pretekov držia auta a nikto ich nevyhadzuje. Pre Tour je to veľká strata,“ postavil sa na stranu hviezdy tímu Bora-Hansgrohe Američan Greg LeMond.

„Ospravedlňujem sa, ale vidím to takto. Viacerí cyklisti sú nudní. S odchodom Sagana z pelotónu bude menej vzrušenia a zábavy,“ dodal päťnásobný víťaz Starej dámy Eddy Merckx.

„Keď ho diskvalifikovali z Tour de France, povedal som manželke, že určite vyhrá majstrovstvá sveta. Že ho pocit nespravodlivosti, ktorý v ňom driemal, poženie vpred,“ zhodnotil zasa slávny Belgičan Fredy Maertens.

O pár mesiacov Sagan svetový šampionát naozaj vyhral. Tretíkrát v rade. Vošiel definitívne do histórie.

Top výroky: Sagan o sebe, iní o Saganovi Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Bezprostredný, úprimný, čo na srdci, to na...
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Mark Cavendish