Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bol som hlúpy, že som Sagana nepodpísal. Teraz legendárnej značke hrozí, že príde o iného svetového šampióna

Takmer dekádu boli veľkými rivalmi, ktorí súperili o trofeje na najväčších cyklistických podujatiach. Teraz sa rysuje možnosť, že mladší z dvojice zaujme miesto, ktoré nedávno uvoľnil skúsenejší kolega.

29.02.2024 18:09
Sagan Alaphilippe Foto:
Peter Sagan a Julian Alaphilippe na stupni víťazov po skončení ME 2016 v Plumelci.
debata

Ak sa potvrdia špekulácie z pelotónu, dlhoročná spolupráca medzi Julianom Alaphilippom a tímom Soudal Quick-Step bude čoskoro minulosťou.

Dvojnásobného majstra sveta nahnevali slová šéfa belgickej stajne Patricka Lefevera, podľa ktorého je francúzsky univerzál už len tieňom jazdca z minulosti. Má za tým stáť jeho bohémsky životný štýl, ako aj slávna manželka.

Súperi Quick-Stepu cítia nepohodu v tábore Alaphilippa a rozbiehajú súboj o to, kto predostrie hviezdnemu jazdcovi najlepšiu ponuku. Ozvali sa aj jeho krajania z TotalEnergies, ktorí by radi z neho urobili svojho „nového“ Petra Sagana.

„Peter priniesol do nášho tímu skúsenosti, víťaznú mentalitu i hrdosť, ktorá nám chýbala. Julian by mohol ísť v jeho stopách. Urobili by sme z neho lídra a mentora pre mladších jazdcov. Dvere má u nás otvorené,“ vraví šéf francúzskeho tímu Jean-René Bernaudeau.

Dráma v Kalifornii

Alaphilippe vstúpil medzi profesionálov o tri roky neskôr ako Sagan, ale netrvalo dlho a typologicky podobní cyklisti sa stali tradičnými súpermi. Výbušní klasikári, ktorí vedeli zašpurtovať i triumfovať po individuálnom úniku, zviedli prvý veľký súboj v USA.

Julian Alaphilippe. Foto: TASR/AP, Olivier Matthys
2. Alaphilippe Julian Alaphilippe.

Na podujatí Okolo Kalifornie 2015 bol najskôr blízko k celkovému prvenstvu Slovák. Francúzsky mladík však predviedol skvelý výkon v kráľovskej etape, keď triumfoval na vrchole kopca Mount Blady a dostal sa na čelo priebežnej klasifikácie.

Lenže Sagan si výhru na svojich obľúbených pretekoch nenechal vziať. V poslednej etape pozbieral bonusové sekundy na rýchlostných prémiách i v záverečnom špurte a napokon triumfoval s tesným náskokom. Trojsekundový rozdiel medzi rivalmi bol najtesnejší výsledok v histórii pretekov.

„Skvelý súboj dvoch mladých hviezd, ktoré bavia fanúšikov parádnymi výkonmi. O týchto pretekároch budeme ešte veľa počuť,“ rozplývali sa americkí komentátori. Ich slová sa naplnili o pár mesiacov neskôr, keď Sagan vybojoval v Richmonde svoj prvý titul majstra sveta.

Ďalšie z pamätných zápolení sa odohralo na Alaphilippovej pôde. Na ME v Plumelci prvýkrát v histórii štartovali aj cyklisti z kategórie elite, dovtedy bol kontinentálny šampionát len pre juniorov a jazdcov do 23 rokov.

Peter Sagan Čítajte viac Som v poriadku, ozval sa Sagan po procedúre v talianskej nemocnici. Pod kožou mu pribudol implantát

Dvojica najväčších favoritov sa držala bok po boku a podľa očakávania rozhodol až záverečný špurt. Sto metrov pred cieľom žilinský rýchlik zapol turbo, dupol do pedálov a konkurencia vrátane domácej nádeje sa mu až do cieľa pozerala na chrbát.

„Išiel som na maximum, ale Sagan bol najsilnejší. Nič som s tým nemohol robiť,“ priznal Francúz, ktorý sa musel uspokojiť so striebrom.

Takmer kolegovia

V ďalších sezónach sa stretávali predovšetkým na klasikách či na Tour de France.

Kým Sagan potvrdzoval univerzálnosť v bodovacej súťaži a zbierka zelených dresov sa mu utešene rozrastala, Alaphilippe sa vyprofiloval na explozívneho vrchára, ktorý na Starej dáme poškuľoval po žltom tričku.

V roku 2021 nechýbalo veľa a mohli sa z nich stať tímoví kolegovia.

Sagan sa pochytil so šéfom svojho vtedajšieho zamestnávateľa Ralphom Denkom a jeho odchod z tímu Bora-Hansgrohe bol na spadnutie.

Ostrieľaný Lefevere vycítil šancu získať Slováka za polovičnú cenu, ale prestup napokon stroskotal na šírke Saganovho podporného tímu. Vtedy do neho patrili jeho starší brat Juraj, športový riaditeľ Ján Valach, masér Maroš Hlad a ďalší.

Peter Sagan Čítajte viac Toto je sloboda, svoj život konečne beriem do vlastných rúk. Sagan je opäť šťastný a potvrdzujú to aj ľudia z jeho okolia

"Mal som ho získať, keď ako 17-ročný prišiel k nám na skúšku. Ale vtedy som bol o niečo hlúpejší ako teraz a navyše som nemal tlmočníka. Peter vtedy nerozprával po anglicky, ani po taliansky.

Fakt, že som ho vtedy nepodpísal, si doteraz vyčítam. Teraz je veľmi drahý," spomínal Lefevere v rozhovore pre magazín Rouleur.

Vlna kritiky

Ak ostrieľaný funkcionár, ktorý šéfuje Quick-Stepu už dve dekády, tvrdí, že je hlúpy, nie je to pravda. Má povesť manažéra s výborným čuchom na vyhľadávanie talentov, vďaka tomu zlanáril do svojho tímu aj slovenského mladíka Martina Svrčeka.

Do problémov ho však dostáva jeho prostorekosť. Často sa vyjadruje v štýle „čo na srdci, to na jazyku“. Alaphilippe si na slovné ataky z jeho strany zvykol, ale minulý týždeň to Levefere prehnal.

Slovne zaútočil na cyklistovu manželku, šéfku ženskej Tour de France Marion Rousseovú a dvojnásobného majstra sveta (2020, 2021) obvinil z nadmernej konzumácie alkoholu.

Šťastný pár - Julian Alaphilippe a Marion... Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia
Alaphilippe a Marion Rousseová Šťastný pár - Julian Alaphilippe a Marion Rousseová.

„Príliš veľa večierkov, príliš veľa alkoholu. Julian je pod veľkým vplyvom Marion. Pritom je to mladý pes plný energie. Musím ho občas nechať pobehať po dvore. Ale tiež si vypočuje: iba takto ďaleko a určite nie ďalej,“ vyhlásil.

Značná vlna kritika na seba nenechala dlho čakať. Do Lefevera sa oprela Rousseová, ktorá ho obvinila z primitívnych osobných útokov. Na obranu Alaphilippa sa postavili viacerí jazdci vrátane britskej hviezdy Gerainta Thomasa.

„Čo bol Lefevere opitý? Možno áno, minimálne obsah jeho slov by o tom vypovedal. Šéfovia tímov môžu kritizovať jazdcov, veď im dávajú výplaty, ale všetko by malo mať svoje hranice. Patrick ich prekročil,“ reagoval šampión Tour de France 2018.

Či Alaphilippa ranili slová jeho šéfa natoľko, že opustí jediný tím, za ktorý kedy súťažil, ukážu najbližšie mesiace. Kontrakty na budúcu sezónu sa dohadujú mesiac-dva pred júlovým štartom Tour de France a už teraz je jasné, že o jeho služby by bol veľký záujem.

„Julian vie, že by mohol byť naším novým Saganom. Máme v tíme viacero mladíkov, ktorým by mohol odovzdať skúsenosti a veľa ich naučiť,“ dodal Bernaudeau, ktorý šéfoval slovenskej hviezde v uplynulých dvoch sezónach.

Sagan už medzičasom presedlal na horskú cyklistiku a pozícia najväčšej hviezdy v stajni TotalEnergies je voľná. Zaplní ju najlepší francúzsky cyklista uplynulej dekády? Viacerí fanúšikovia v krajine galského kohúta by neboli proti.

Top výroky: Sagan o sebe, iní o Saganovi Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Bezprostredný, úprimný, čo na srdci, to na...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Patrick Lefevere #Julian Alaphilippe #Soudal Quick-Step