Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Predbehol dobu, uchvátil davy. V obľube schoval Sagan do vrecka aj víťaza Tour. Teraz túži po tichu

Predbehol dobu

Celú dekádu bol najobletovanejším jazdcom na Tour. Stačilo, keď vystrčil koleso, a davy automaticky jasali. Sagan bol rockovou hviezdou posledného desaťročia cyklistiky – s nenapodobiteľnými oslavami na cieľovej čiare, šialenou mediálnou pozornosťou a občas aj kontroverzným vyčíňaním. Sen pre každého sponzora.

Cyklistickí giganti Specialized, Sportful a 100% Sunglasses sa zaštítili jeho menom a hoci nebol prvý, kto zhromaždil takéto bohaté portfólio partnerov, spôsob, akým to urobil, prerazil v čase. „Podarilo sa mu to, keď generácia TikToku bola ešte len v škôlke," glosuje jeho popularitu portál Velo.

Oleg Tiňkov Čítajte viac Bývalý Saganov šéf sa obrátil Putinovi chrbtom a Briti zrušili naňho uvalené sankcie

„Sagan je mojím idolom. Stále som jeho fanúšikom. Nielen preto, že je trojnásobným majstrom sveta, ale aj preto, že je to Peter Sagan," vraví Tom Pidcock, jedna z najväčších súčasných hviezd v pelotóne.

Jeho fanúšikovskú základňu však v žiadnom prípade netvoria len cyklistickí nadšenci. Na Instagrame ho sleduje 1,9 milióna ľudí. Pre porovnanie, Vingegaarda len 553-tisíc.

Ostatné hviezdy nie sú ani zďaleka také „in" ako Žilinčanova virtuálna popularita. Tadej Pogačar – 1,1 milióna followerov, Mathieu van der Poel – rovný milión a Wout van Aert – 959-tisíc. Nikto ako Sagan v cyklistike tak skoro nebude.

Je to aj preto, že začiatkom minulého desaťročia predefinoval knihu pravidiel modernej cyklistiky. Tá bola – a predovšetkým na Tour – chladným kalkulom. Slovák do nej vniesol kus živelnosti, keď neváhal roztočiť pedále často aj v nepredvídateľnej situácii. Cyklistiku urobil zábavnejšou.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan