Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americká transgenderka rozdupala zvyšok pelotónu, v cieli mala šialený náskok. Jej súperka s cyklistikou radšej skončila

V cieli bola o päť minút skôr ako ostatné. Austin Killipsová, ktorá sa identifikuje ako transgender cyklistka, deklasovala súperky pri pretekoch žien v Severnej Karolíne. A diskusie na tému, ako a či vôbec zaradiť tieto športovkyne do bežných súťaží, opäť ožili.

14.06.2023 13:42
Austin Killipsová Foto:
Austin Killipsová na trati. Súperky s ňou majú problém.
debata (48)

Porazené pretekárky sa posťažovali, že to bol nerovný boj. Všetko sa však odohralo v súlade s existujúcimi pravidlami. Sú však správne?

Killipsová, pôvodne biologický muž, nastupuje v ženských pretekoch od roku 2022. Cez víkend bol jej triumf pomerne predsvedčivý. Nespravodlivosť? Mala výhodu, ozvali sa súperky. A nie prvýkrát.

Už skôr bola Killipsová obvinená z počínania na hrane fair play, keď sa pokúsila Hannah Arensmanovú vytlačiť z trate počas cyklokrosových pretekov v decembri 2022.

Cez víkend to bolo v Severnej Karolíne bez strkaníc. Transgender cyklistka ovládla vyčerpávajúcich viac ako dvesto kilometrov bez kontroverzií. Súperky jednoducho uštvala. Paige Onwellerová a Flavia Oliveira sa museli uspokojiť s druhým a tretím miestom. Do cieľa mali ešte veľmi ďaleko, keď sa v ňom radovala víťazka.

XXX Čítajte viac NHL pripravila duel transgenderov. Po otrase mozgu o ňom zrazu mlčí

„Moja sila nie je porovnateľná s tou jej,“ povzdychla si druhá Onwellerová. Vyzvala k tomu, aby sa s transšportovcami zaobchádzalo s rešpektom – ale tiež navrhla, že by mali svoju vlastnú kategóriu, ktorá by eliminovala akúkoľvek nespravodlivú biologickú prednosť.

Nad výsledkom akcie sa tak rozprestrel tieň úvah o možnej nefér výhode transgender pretekárky.

Keď do vás vletí muž…

Súperky sa opakovane sťažujú, že trasportovkyne sú na tom lepšie nielen v bežnej rýchlosti, ale aj všeobecnej sile. V súvislosti s Killipsovou sa diskutuje o videu, na ktorom je zachytená, ako sa vlani v decembri snažila vytlačiť Arensmanovú z cyklokrosovej trate počas národných majstrovstiev.

„Očakávam, že v cyklistike, ako kontaktnom športe, budete v určitom okamihu zasiahnutí,“ opisovala situáciu nahnevaná Arensmanová. „Ale keď do vás vletí niekto, kto sa narodil ako chlap, je to celkom iné.“

S cyklokrosom po tom, čo s transgenderkou prehrala, nadobro skončila. „Súťaženie s mužskými cyklistami v ženských pretekoch sa pre mňa stalo skľučujúce. Znamená to, že prehráte bez ohľadu na to, ako tvrdo trénujete. Už to trvá dosť dlho, zašlo to ďaleko. Nikdy to nemalo dosiahnuť tento bod, nikdy to nemalo byť dovolené. Niekto musí prevziať zodpovednosť,“ pokračovala podľa www.dailymail.co.uk.

Ani organizátori pretekov v Severnej Karolíne nie sú so stupňujúcimi sa narážkami spokojní. Podľa všetkého sa zmene pravidiel nebránia. „Počúvame. Chápeme a oceňujeme všetky názory a komentáre k tejto zložitej situácii,“ napísali na sociálne siete.

Minna-Maaria Antikainenová Čítajte viac Fínska 57-ročná transgenderka otvárala šampionát v krasokorčuľovaní. Z ľadu jej museli pomáhať

UCI vlani pravidlá sprísnila – znížila limit testosterónu na polovicu a zdvojnásobila prechodné obdobie, a to krátko po tom, čo v Británii vypukla hádka o možnej účasti waleskej transcyklistky Emily Bridgesovej v pretekoch s päťnásobnou olympijskou víťazkou Laurou Kennyovou.

Tommy Lundberg, švédsky lektor fyziológie a popredný výskumník, tvrdí, že najdôležitejšou vecou je to, či športovkyňa mala prospech z mužského vývoja a mužskej puberty.

Prelomová štúdia z roku 2021, na ktorej sa Lundberg podieľal, zistila, že muži majú obvykle 10–50 percent výkonnostný náskok pred ženami. Potom, čo transžena dokončí 12-mesačnú testosterónovú kúru, strata svalovej plochy a sily obvykle dosahuje približne 5 %.

„Svalová výhoda, ktorú využívajú transgender ženy, je aj po všetkých procesoch obmedzená len minimálne,“ uzavrela štúdia.

Americké bazény hore nohami

Nie je to prvý prípad, čo transgender športovkyňa rozprúdila verejnú debatu. Pred dvomi rokmi tak urobila plavkyňa Lia Thomasová, ktorá sa narodila ako muž.

V tom čase 22-ročná transrodová plavkyňa na Pensylvánskej univerzite v Spojených štátoch vytvorila na podujatí v Ohiu viacero rekordov.

Portál New York Post uviedol, že Thomasová svoju dominanciu zavŕšila v disciplíne na 500 metrov voľný spôsob. Vo finále dosiahla víťazný čas 4:34,06 – americká univerzitná pôda si nič podobné nepamätá.

A teraz dobre čítajte – v disciplíne na 200 metrov voľný spôsob nadelila súperke za ňou rovných sedem sekúnd. Na 1500-ke pokorila striebornú Annu Kalandadzeovú o 38 sekúnd.

Lia Thomasová. Foto: Instagram
Lia Thomasová Lia Thomasová.

Tieto šialené výsledky sa udiali len mesiac po tom, čo Thomasová prekonala iné dlhoročné rekordy. Mimochodom, jej osobák v koži muža na 1500-ke by bol lepší, ako univerzitný rekord Katie Ledeckej.

„Plávanie je súčasťou môjho života a toho, kým som. Od svojich piatich rokov som plavcom,“ povedala Thomasová.

„Proces, keď sa ukázalo, že som trans, bol veľmi neistý. Uvedomenie si, že som trans, moje plávanie akosi spochybnilo. Budem pokračovať v plávaní? A ako to bude vyzerať? Byť trans však neovplyvnilo moju schopnosť robiť tento šport a to, že môžem pokračovať, je veľmi obohacujúce,“ povedala vtedy na svoju obranu Thomasová.

Pochopiteľne, aj s Thomasovou malo problém mnoho súperiek. Aj preto, že prvé tri roky na univerzite pretekala ako muž proti svojim rovesníkom.

„Samozrejme, že teraz prekonáva všetky ženské rekordy!“ tweetovala trénerka z Chicaga Linda Bladeová. „Lia súťažila ako muž prvé tri roky v #NCAA. Toto nie je správne! Musíme sa vrátiť k – #SexBasedSports! #SexNotGender, aby sme zachovali férovosť pre športovkyne,“ doplnila a pomohla si hashtagmi.

Aj mnohí ďalší to cítili podobne ako Bladeová. Lenže…

Čo hovorí Ústava USA?

V roku 2000 ministerstvo spravodlivosti USA potvrdilo, že zákony v štátoch Arkansas a v Západnej Virgínii, ktoré zakazujú športovcom, ktorí sa narodili ako muži, súťažiť v ženských športoch, sú protiústavné.

„Spojené štáty majú veľký záujem na tom, aby sa všetci študenti, vrátane transrodových, mohli zúčastňovať na vzdelávacom procese bez nezákonnej diskriminácie,“ písalo sa vo vyhlásení ministerstva.

Transrodoví športovci však medzitým dostali zelenú na oveľa vyššom stupni športového zápolenia. Na olympiáde v Tokiu sa predstavila novozélandská vzpieračka Laurel Hubbardová, ktorá sa narodila ako Gavin Hubbard a premenou prešla v roku 2012.

Laurel Hubbardová Čítajte viac NÁZOR: Toto predsa vôbec nie je fér

V máji, tesne pred Hrami v Japonsku – Gallupov prieskum zistil, že 62 percent amerických respondentov verí, že transrodoví športovci by mali mať povolené súťažiť len v športoch, ktoré zodpovedajú ich pohlaviu pri narodení.

Do plavkyne Thomasovej sa napokon oprel aj známy britský moderátor, glosátor a provokatér, Piers Morgan.

„Ak by Michael Phelps začal súťažiť ako transgender žena, rozpútalo by sa peklo – tak prečo sa nič nerobí, aby sa transšportovkyniam, ako je Lia Thomasová, zabránilo v ničení ženského športu?,“ pripomenul.

„Muži sú oveľa rýchlejší plavci, pretože sú väčší a výkonnejší ako ženy. To je problém transšportovkýň – majú obrovskú fyzickú výhodu oproti ženám narodeným so ženským biologickým telom,“ dodal.

Ozvali sa aj vedci

Potom sa však ozvala skupina 38 lekárskych expertov a odborníkov, ktorá podpísala vyhlásenie kritizujúce nový rámec Medzinárodného olympijského výboru (MOV) o transrodových športovkýň.

„Aktivisti za zmenu pravidiel dokonca naznačili, že mnohí jednotlivci sa boja verejne vystúpiť, pretože sa obávajú následkov od ľudí, ktorí vášnivo tvrdia, že reštriktívnejšie opatrenia ohrozujú základné práva transrodových športovcov,“ napísal portál rt.com.

Skupina vedcov a športových profesionálov, vrátane členov Svetovej atletiky a Svetového triatlonu, napísala MOV, že terajší rámec je zameraný viac na inklúziu ako na vedu týkajúcu sa rodu a výkonu.

Autori, ktorí sú prepojení s Medzinárodnou federáciou športovej medicíny, apelovali na MOV, aby prehodnotil usmernenia v British Medical Journal Open Science & Exercise Medicine.

Laurel Hubbardová Čítajte viac Ja a vzor? Je to o niečom inom. Transexuálna vzpieračka oznámila koniec

Tvrdili, že predpoklad, že transrodoví športovci nemajú žiadnu výhodu, je v „ostrom kontraste“ s predchádzajúcim rozhodnutím MOV z roku 2015, vedeckými dôkazmi a zisteniami rôznych expertných skupín.

Jedna časť vedcov si myslí, že transženám by mohlo byť umožnené súťažiť v ženskom športe znížením testosterónu. Thomasová však brala supresíva testosterónu rok predtým, ako jej dovolili súťažiť.

Profesor Jurgen Steinacker pre Sportsmail povedal, že rozhodnutia transžien súťažiť by sa mali rešpektovať, ale že spravodlivosť musí byť „obojsmerná“. „V tomto prípade si však myslím, že to, čo robia, je voči ženám nespravodlivé,“ povedal predseda komisie pre športovú medicínu World Rowing.

„Šport je inkluzívny. Avšak inkluzívny je iba dovtedy, kým nejde o medaily. Ak chcete súťažiť v športe ako žena, čelíte biologickej nevýhode,“ dodal.

Žena roka?

Univerzita v Pensylvánii, na ktorej Thomasová študovala, ju napokon nominovala na ocenenie NCAA Žena roka.

„Najprv ženský národný titul a teraz nominácia na najvyššiu cenu v univerzitnej atletike. NCAA urobila toto ocenenie bezcenným,“ rozhorčila sa plavkyňa Riley Gainesová.

„Táto cena spája športový výkon s akademickými výsledkami, službou škole a s charakterom. Aký charakter Thomasová ukázala okrem číreho sebectva a nárokov? Neúcta a prehliadanie ostatných športovkýň v jej rozhovoroch sú do očí bijúce,“ nebrala si servítku pred ústa.

Nomináciu Thomasovej odsúdila aj jedna z najväčších tenisových legiend Martina Navrátilová. „To naozaj nie je dosť krásnych biologických žien medzi športovkyňami, NCAA?!??“ opýtala sa.

Mimochodom, vysmiala aj víkendový triumf Killipsovej v Severnej Karolíne.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #transgender #Austin Killipsová