Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fínska 57-ročná transgenderka otvárala šampionát v krasokorčuľovaní. Z ľadu jej museli pomáhať

Prvá transgender krasokorčuliarka na svete utrpela počas otváracieho ceremoniálu majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní vo Fínsku "veľkolepý pád".

02.02.2023 18:58
Minna-Maaria Antikainenová Foto:
Minna-Maaria Antikainenová.
debata (61)

Bývalý fínsky korčuliar Markku-Pekka Antikainen, teraz známy ako Minna-Maaria Antikainenová, zažila na tohtoročnom šampionáte pomerne rušný debut napriek tomu, že sa tomuto športu začala venovať až vo veku 49 rokov.

57-ročnej majiteľke farmy zo Siilinjarvi poskytla Fínska krasokorčuliarska asociácia pri otváracom ceremoniáli veľký priestor v snahe podporiť rozmanitosť, rovnosť a inklúziu.

Krasokorčuliarka, ktorá o sebe tvrdí, že je rodovo neutrálna žena, podľa fínskych spravodajských médií predviedla svoj „amaterizmus“ tak, že sa pomerne rýchlo potácala k zemi a dlho nevedela vstať.

Našťastie pre ňu prišla na pomoc ženská hosteska nesúca fínsku vlajku a pomohla jej postaviť sa na nohy.

Niektoré fínske médiá tvrdia, že viacerí diváci sa cítili pri pohľade na Antikainenovú, ktorá sa snažila o predstavenie „Xena – Princezná bojovníčka“, viac než zvláštne.

Pred týmto katastrofálnym výkonom údajne Antikainenová trénovala na ľade päť hodín týždenne a predtým sa zúčastnila na niekoľkých súťažiach doma aj v zahraničí, informoval portál Skating Finland.

Fínska asociácia krasokorčuľovania mala v úmysle spropagovať dôležitosť rovnosti a rozmanitosti a rozvíjať korčuľovanie v súlade so svojimi hodnotami. Je to aj následok diskusie o tom, či by „páry rovnakého pohlavia“ mali byť naďalej v tomto športe nežiadúce.

„Krasokorčuľovanie je veľmi konzervatívny šport s prísnymi pravidlami. Na medzinárodných súťažiach nie sú povolené korčuliarske páry rovnakého pohlavia a neexistuje kategória pre nebinárnych korčuliarov,“ povedal Outi Wuorenheimo, výkonný riaditeľ Fínskej asociácie krasokorčuľovania.

„Dúfam, že každá krajina začne pracovať na rovnosti a rozmanitosti aj v tejto oblasti,“ dodal.

Európsky šampionát sa konal koncom januára vo fínskom meste Espoo.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Minna-Maaria Antikainenová