Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mučeník alebo štvanec, Armstrongova nadácia bohatne

Športový mučeník a štvanec alebo sofistikovaný podvodník a klamár? Dopingový prípad Lancea Armstronga, v ktorom padli tvrdé obvinenia a rozsudky bez hmatateľných dôkazov, rozdelil športový svet na dve časti.

28.08.2012 07:00
Lance Armstrong Foto: ,
Lance Armstrong.
debata

Americkí antidopingoví komisári v tom majú jasno: Armstrong počas celej svojej kariéry od roku 1998 systematicky dopoval, a tak mu chcú odobrať všetky víťazstvá a prémie vrátane siedmich triumfov na Tour de France. Organizátori Tour či iných veľkých pretekov a tiež Medzinárodná cyklistická federácia však zatiaľ rezervovane mlčia a k prípadu sa nechcú vyjadrovať. A pritom jedine oni majú na rozdiel od Americkej antidopingovej agentúry a jej šéfa Travisa Tygarta právo odňať športovcovi jeho tituly, pokiaľ sa preukáže, že porušil stanovené pravidlá hry.

Predstaviteľom USADA na obvinenie z dopingu stačili svedecké výpovede Armstrongových bývalých kolegov a takmer štyri desiatky vzoriek krvi a moču, ktoré vykazujú zvýšené hodnoty zakázaných látok. Ale nemôžu sa oprieť o žiadnu situáciu z minulosti, keď to verejne prasklo.

„Podľa logiky Travisa Tygarta, ak by aj dopingoví komisári mali v rukách jeho pozitívnu vzorku, nebrali by to do úvahy ako hodnoverný dôkaz, pokiaľ by sa desať rôznych ľudí zaručilo, že ho počas sledovaného obdobia nevideli dopovať. Tento argument má presne takú istú váhu, ako ten, že ho bývalí spolujazdci dopovať videli,“ napísal vo svojom príspevku na sociálnej sieti Armstrongov fanúšik Mark Miller. „Lancea akože suspendovala organizácia, ktorá nemá rozhodovacie právomoci vo vzťahu k medzinárodnej cyklistike. Toto je zlé aj ako vtip,“ dodal fanúšik z Virginie pre USA Today.

Tygart najnovšie vyšiel s vyhlásením, že ak by 40-ročný Texasan spolupracoval pri vyšetrovaní svojho prípadu, mohol by prísť len o dve namiesto siedmich prvenstiev na Tour de France. Na zostávajúcich päť by sa už vzťahovalo pravidlo o osemročnej premlčanosti.

„Ak by s nami spolupracoval, prišiel by len o víťazstvá z rokov 2004 a 2005,“ uviedol Tygart. „Stále zostávame smerom k nemu otvorení. Pretože aj keď pravda bolí, je to v konečnom dôsledku najlepšia cesta pohnúť sa dopredu,“ dodal.

Zdá sa však, že s Armstrongom tieto argumenty nepohnú. Pred pár dňami sa rozhodol rezignovať na svoju obhajobu pred USADA, pričom ani len zmienkou nenaznačil, že si priznáva vinu. Už sa nechce vláčiť po súdoch a platiť drahých právnikov.

Minimálne jednu vec už bývalý cyklista dosiahol. Kampaň USADA spojená s negatívnou medailizáciou voči jeho osobe priniesla zvýšený záujem ľudí o jeho nadáciu boja proti rakovine. V deň, keď oznámil, že už nebude bojovať za očistenie svojho mena, pribudli na konto jeho nadácie príspevky vo výške 75 000 dolárov. Deň predtým sa vybralo iba 3200 dolárov. Úhrnná hodnota všetkých príspevkov sa už prehupla cez 500 miliónov dolárov.

Fakty nepustia. Žiadny iný športovec nezískal v minulosti pre dobrú vec viac peňazí ako Armstrong.

debata chyba