Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mám šťastný týždeň, vraví pred finále Klocová

Bol to v jej podaní výkon roka, možno celej kariéry. A aj tie emócie po dobehu tisícpäťstovky stáli za to. Najprv veľké sklamanie z toho, že cieľová fotografia ju odsunula na nepostupovú 13. priečku ("Som večná smoliarka!"). A približne po polhodinke čistá radosť, že pri jej mene predsa len zasvietilo písmenko q, čiže kvalifikovaná.

10.08.2012 07:00
Lucia Klocová Foto:
Lucia Klocová postúpila do finále behu na 1500 metrov.
debata (2)

Lucia Klocová sa prvý raz v kariére dostala do olympijského finále napriek tomu, že v priamom súboji prehrala s Britkou Laurou Weightmanovou o prsia. Rozhodcovia po proteste vyslovili verdikt, že do finále pôjdu obe bežkyne s rovnakým časom. Ten čas 4:02,99 min znamenal skvelé zlepšenie slovenského rekordu – o takmer 5 sekúnd.

„Bola som spočiatku veľmi sklamaná. Mala som však informácie z domu od otca, že pán Juck stále hovorí v televízii o tom, že naša výprava niečo rieši s protestom. V kútiku duše som aj dúfala, že sa to môže podariť. Vo výške tiež postúpili do finále štrnásti a my ani nebežíme v dráhach,“ vrátila sa 28-ročná Martinčanka k bezprostredným pocitom po pretekoch pre RTVS.

Keď jej tréner zavolal a oznámil, že bude predsa len vo finále, pocítila najväčšiu úľavu v celej kariére. Tvrdí, že taký krásny pocit nezažila za 10 rokov po žiadnom dobehu na 800 m. A to z nej bola v dávnejšej minulosti juniorská európska šampiónka, či štvrtá z majstrovstiev Európy medzi dospelými spred dvoch rokov.

„Ani neviem vyjadriť to, aká som šťastná. Verím, že v piatkovom finále si to užijem a že na posledných 200 m budem schopná zabojovať. Otec mi povedal, že netreba mať obavy. Vravel, že celý tento týždeň mám šťastný a že aj vo finále zabrúsim niečo, s čím budem naozaj spokojná,“ dodala Klocová.

Svoje tretie olympijské vystúpenie berie najlepšia slovenská strednotratiarka ako veľmi úspešnú premiéru. V Aténach 2004 aj Pekingu 2008 bežala 800 m a finálovej účasti sa nedočkala. Teraz sa dočkala na takmer dvojnásobnej vzdialenosti. Približne v polovici tejto sezóny sa rozhodla, že upredností beh na 1500 m pred svojou tradičnou osemstovkou. Dala na radu trénera Pavla Slouku, ktorý tam vycítil väčší potenciál. Rozhodli sa správne.

„Podobnú radosť som u nej už dávno nezažil. Očakával som dobrý výsledok, ale finále i tento čas boli pre nás v mojich myšlienkach nedosiahnuteľným snom. Pre mňa je to niečo neuveriteľné. Len nedávno prešla na 1500 m a hneď urobila tento výkon. Neľutujeme, že sme prešli na tisícpäťstovku,“ cituje SITA trénera Slouku.

2 debata chyba