Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Radšej by som býval ďalej od štadióna. Z postele ma bolí chrbát, žartuje Slafkovský. Daňo čakal na barbera, Slovákov chce infikovať mentalitou

Craig Ramsay si dal na úvod už tradične obľúbený cukrík. Za zvuku píšťalky odštartovali slovenskí hokejisti svoj prvý tréning v Ostrave. Pred štartom MS z nich bolo cítiť odhodlanie a nechýbala ani dobrá nálada.

09.05.2024 17:00
hokej, Slovensko Foto: ,
Slovenskí hokejisti v poslednom zápase pred odchodom na MS 2024.
debata (4)
Cehlárik, Koch a Regenda pred MS v hokeji
Video

Hotel, v ktorom bývajú, je od štadióna vzdialený asi sto metrov. „Radšej by som býval niekde ďalej, ale v lepšom hoteli. Z postele na izbe ma bolí chrbát,“ zažartoval pred novinármi Juraj Slafkovský.

Slovenský tím čaká kľúčový dvojzápas z pohľadu boja o štvrťfinále. S Kazachmi prehrali Slováci vlani 3:4 po nájazdoch, s Nemcami pred dvoma rokmi 1:2.

„Nemci sú každým rokom lepší. Na rozbeh nás čaká náročný duel. Na druhej strane, máme pred sebou sedem stretnutí, ak by aj to s Nemeckom dopadlo nepriaznivo, stále môžeme skončiť v tabuľke na prvom mieste,“ vraví útočník Pavol Regenda.

MS 2024 v hokeji - tu bývajú Slováci Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Clarion Congress Hotel v Ostrave, miesto, kde...

Pospíšil o tvrdej hre: DNA už nezmením

Stopercentne fit je už útočník Martin Pospíšil, ktorý by mal začať v tretej formácii s Regendom a Milošom Kelemenom.

Ten sa k mužstvu v Ostrave pripojil až po prvom tréningu a jeho účasť v dueli s Nemeckom bola otázna. Pripravený zaskočiť ho bol Martin Faško-Rudáš, ktorý trénoval v treťom útoku.

Vladimír Vůjtek o silnom zážitku so Slovákmi
Video

„Sme mladší a očakáva sa od nás na ľade energia. Chalani sú fyzicky veľmi dobre stavaní. Teším sa, ako nám to spolu pôjde,“ konštatuje Pospíšil, ktorý si zahrá na pozícii centra.

Zo zámoria je známy predovšetkým vďaka tvrdému a nekompromisnému prejavu. Dobre si uvedomuje, že by mohol netaktickými faulami výrazne oslabiť mužstvo.

„Musím si dávať pozor na zákroky odzadu a tiež kolenom a lakťom. Hokej je kontaktný šport a v mojej DNA je zakorenená fyzická hra. To už nezmením,“ vraví rodák zo Zvolena, ktorý nemá žiadne špeciálne rituály pred zápasmi.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

„Snažím sa len komunikovať so spoluhráčmi a s ľuďmi z tímu, aby som navodil pozitívnu atmosféru a trochu to odľahčil. Nie som typ človeka, ktorý by sedel ticho a koncentroval sa, alebo sa modlil.“

Hviezda Nemcov chváli Tatara

Brankárskou jednotkou Nemecka a zároveň jednou z najväčších hviezd je Philipp Grubauer. Víťaz Stanleyho pohára a gólman Seattlu Kraken sa teší na atmosféru úvodného zápasu šampionátu proti Slovákom.

„Štadión je prekrásny. Vieme, že Slovensko susedí s Českom a tribúny budú natrieskané prevažne slovenskými fanúšikmi. Určite urobia poriadny hluk,“ mieni Grubauer.

Vypočujte si podcast k téme s reportérom denníka Pravda Michalom Bakajom, priamo zo šampionátu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Zo slovenských hráčov pozná najviac Tomáša Tatara, s ktorým hráva v Seattli.

„Slováci majú dobré mužstvo. Sú rýchli, ale to sme aj my. Tomáša poznám veľmi dobre. Je to skvelý chlap. Videli sme sa pred tréningom. Zahrali sme si spolu aj na Svetovom pohári za tím Európy. Tentoraz nastúpime proti sebe. Už sa neviem dočkať,“ vraví 32-ročný brankár.

Tomáš Tatar Čítajte viac Učil som sa od Šatana či Dacjuka. Tím je nabitý, cítime jeho silu, opakuje veterán Tatar

Ambície nemeckého tímu by mali byť po vlaňajšom striebre opäť vysoké. Grubauer ich však nechcel bližšie špecifikovať a vraví, že sa maximálne sústredia na najbližšieho súpera. „Každé mužstvo na turnaji je nebezpečné. Kvalitu má nielen Slovensko či Nemecko, ale aj Poľsko. Nikoho nemožno podceniť.“

Infikujú spoluhráčov?

Útočník Třinca Marko Daňo by chcel po klubovom úspechu zažiť radosť aj s reprezentáciou. Členom národného tímu bol aj na MS v roku 2015, keď Slováci nepostúpili do štvrťfinále.

„Z Třinca sme prišli do reprezentácie traja. Verím, že infikujeme ostatných chalanov víťaznou mentalitou,“ hovorí.

Odchovanec Trenčína prišiel do Ostravy aj s bradou, ktorú si nechal narásť počas play off českej extraligy.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Svetové hviezdy na českom ľade. Najväčšiu uvidia v Prahe, súper Slovákov má monštruóznu obranu

„Barber bol na dovolenke. Mám to však v pláne zhodiť ešte pred zápasom, aby som vyzeral ako človek,“ mieni Daňo, ktorého prídu z Třinca podporiť aj manželka so synom.

Slováci odohrali s nemeckou reprezentáciou v aktuálnom roku už štyri prípravné zápasy. Ramsayho zverenci v nich uspeli trikrát. V dnešnom však nebude jednoznačný favorit.

„Mužstvá sa výrazne obmenili v porovnaní s tým, ako sme proti sebe nastupovali počas sezóny. Navzájom sa dobre poznáme. V kádri majú viacero rozdielových hráčov. My rozhodne nebudeme favoritom,“ uvádza jeden z Ramsayho asistentov Peter Frühauf.

Fanzóny v Prahe a Ostrave počas MS 2024 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Kedy sa otvárajú, aké budú ceny, čím platiť, na...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Marko Daňo #Martin Pospíšil #Philipp Grubauer #Juraj Slafkovský #MS v hokeji 2024