Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez toho, aby sa brankár zbláznil, nemôže Slovensko pomýšľať na medailu. V obrane je gigantická posila, vraj najkvalitnejší hráč v mužstve

Boj o nomináciu sa skončil, začína sa ten tvrdší - o body na majstrovstvách sveta v Česku.

08.05.2024 11:18
hokej, Slovensko Foto: ,
Slovenskí hokejisti v poslednom zápase pred odchodom na MS 2024.
debata (17)

Slovenskí hokejisti v utorok večer ukončili prípravu na vrchol sezóny, v generálke na svetový šampionát podľahli silnému americkému výberu 2:6. Po záverečnom reze v kádri dnes odcestovali do Ostravy, kde si v piatok v úvodnom zápase na MS zmerajú sily s Nemeckom.

Cehlárik, Koch a Regenda pred MS v hokeji
Video

V tejto chvíli ťažko povedať, čo sa dá od tohto výberu očakávať. Na papieri je najsilnejší za posledné roky, chýba v ňom hádam len zranený obranca Erik Černák z Tampay Bay. Ostatní hokejisti zo zámoria prišli.

Zápas proti Spojeným štátom bol však akousi výstrahou. Ukázal, že na turnaji budú aj výrazne talentovanejšie mužstvá. USA vezú do Česka hviezdnu zostavu s medailovými ambíciami a Slováci si tam s nimi duel zopakujú – už najbližší pondelok.

Tentoraz však naostro.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský dostal na začiatku úver a ihneď ho začal splácať. Podľa fínskeho experta akoby ani nemal slovanské korene

Američania boli v utorok po celý čas rýchlejší i technickejší, zverenci Craiga Ramsayho s nimi v generálke dve tretiny držali krok. V poslednej sa však kvalita prejavila. Ak sa po góle Juraja Slafkovského prehnal bratislavským zimákom závan hokejovej geniality, hráči USA ju predviedli hneď niekoľkokrát.

Na Slovákoch bolo badať, že viacerí z nich dlhšie nehrali, ale aj to, že spolupráca v jednotlivých päťkách sa ešte musí utriasť. „Som hrdý na všetkých hráčov, ktorí sa zapojili do prípravy. Ale až teraz sa začína skutočná robota,“ vravel do kamier po záverečnom klaksóne tréner Ramsay.

Kúzelník v bránke

Američania odohrali pred vstupom do svetového šampionátu len jediný duel v Bratislave, Slováci si dopriali oveľa dlhšiu prípravu. Trvala vyše mesiaca a počas nej absolvovali osem prípravných zápasov.

Zvíťazili v štyroch z nich. Na úvod dvakrát zdolali Švajčiarov, raz vyhrali v Nemecku a pred domácim publikom deklasovali nováčika elitnej kategórie z Poľska.

22  šatan Čítajte viac Z úcty k nemu. Šatan vysvetľoval rozhodnutie, prečo necháva doma najproduktívnejšieho Slováka v Česku po životnej sezóne

No prišli aj slabšie momenty, najmä v dvoch stretnutiach proti Česku Slováci veľa neukázali. Do mužstva neustále prichádzali noví hráči, ktorým sa končila klubová sezóna, iní z neho zasa „vypadávali“.

V zostave, ktorá napokon odcestovala do Ostravy, sa ukázali až v poslednom prípravnom stretnutí.

Slováci sa predstavia na MS s trojicou gólmanov – Hlavaj, Tomek, Škorvánek. Prví dvaja chytali v českej extralige, tretí sa do nej ešte len chystá.

Brankárska otázka je vždy trošku lotéria, ale ako nám nedávno povedal bývalý reprezentačný kouč Vladimír Vůjtek, bez toho, aby sa „brankár zbláznil, nemôže pomýšľať Slovensko na medailu. Ale kto poznal Jána Laca pred MS 2012, všakže?“ usmieval sa skúsený tréner.

Pohľad do papierov navráva, že obrana – hoci je napokon bez hviezdneho Černáka či skúseného Marinčina – môže byť v Ostrave silnou stránkou slovenského mužstva.

Dominik Graňák, rekordér v počte zápasov za národný tím, sa domnieva, že práve Martin Fehérváry z Washingtonu „je gigantická posila. Za mňa najkvalitnejší hráč v mužstve,“ povedal pre Športweb.

Martina Fehérváryho čakajú štvrté MS v kariére. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martin Fehérváry Martina Fehérváryho čakajú štvrté MS v kariére.

Rozhodne partia

V útoku sa bude Ramsay spoliehať predovšetkým na osvedčenú spoluprácu Slafkovský – Hrivík – Cehlárik, ktorá priam dokonale fungovala na olympiáde v Pekingu.

Kanadský kouč potvrdil, že ani najproduktívnejší hráč nemusí mať v jeho zostave isté miesto. Róbert Lantoši zaznamenal v ôsmich tohtosezónnych zápasoch trinásť kanadských bodov a do Česka aj tak neodcestoval.

V Ramsayho predstavách preňho nezostalo miesto v elitných dvoch útokoch, v tretej a štvrtej lajne dá radšej priestor robustnejším a fyzickejším útočníkom.

Na čo tento tím má, ukážu najbližšie dva týždne. „Bude záležať, ako sa dáme dokopy a akú partiu vytvoríme,“ uvedomuje si Fehérváry.

„Ale štvrťfinále je hádam reálny cieľ. Ak sa nepodarí, bude to neúspech, ak pôjdeme ďalej ako do osmičky, bude to zasa mimoriadny výkon. Vnímam to aj v kontexte toho, že na MS neštartujú Rusi ani Bielorusi, tento fakt posúva našu líniu úspechu a neúspechu niekde inde,“ uzatvára Graňák.

Dominik Graňák Čítajte viac MS berieme príliš osobne. Prídete však do Švédska a zistíte, že to je iný svet
Najväčší spalovači šancí v hokejovej reprezentácii Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Pozreli sme sa na efektivitu útočníkov, ktorí...

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #Martin Fehérváry #Craig Ramsay #MS 2024 v hokeji