Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ani Japonci nepošlú do Pekingu politické špičky. Dôvod nepovedali

Ani Japonsko nevyšle do Číny vládnu delegáciu počas ZOH či ZPH 2022 v Pekingu, oficiálne však nechce hovoriť o diplomatickom bojkote.

24.12.2021 13:16
Čína Peking šport ZOH2022 ZPH2022 motto uvedenie Foto: ,
Úpravy loga zimných olympijských hier v Pekingu 2022 na stene pred slávnostným uvedením motta podujatia „Spoločne za spoločnú budúcnosť“ 17. septembra 2021.
debata

Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol hlavný tajomník japonskej vlády Hirokazu Macuno. „Japonsko verí, že podujatia v Pekingu prebehnú ako festival mieru a ducha olympizmu či paralympizmu,“ uviedol v menej krajiny Macuno.

Poznamenal, že do Číny sa chystajú šéfka organizátorov OH a PH v Tokiu Seiko Hašimotová aj čelní predstavitelia olympizmu a paralympizmu v „krajine vychádzajúceho slnka“ Jasuhiro Jamašita a Kazujuki Mori. Všetci traja prijali pozvanie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a Medzinárodného paralympijského výboru (MPV).

Nevyslať vládne delegácie do Číny počas ZOH a ZPH 2022 sa už skôr rozhodli USA, Austrália, Kanada či Veľká Británia, pričom jasne deklarovali, že ide o politický bojkot podujatia na znak protestu proti dlhodobému porušovaniu ľudských práv v krajine.

Peking 2022 Čítajte viac NÁZOR: Pekinský bojkot. A komu tým prospejete?

Ľudskoprávne organizácie dlhodobo vyzývajú na úplný bojkot podujatia v Pekingu. Predstavitelia komunistického režimu v najľudnatejšej krajine sveta sú pravidelne kritizovaní za svoju politiku zaobchádzania s moslimskými Ujgurmi a inými menšinovými skupinami obyvateľstva.

Číňania tiež pokračujú v zásahoch proti hongkonskému prodemokratickému hnutiu a prenasledujú Tibeťanov či iné náboženské a etnické menšiny.

Olympiáda / ZOH Peking / Čítajte viac Peking 2022 má predohru. Politický zápas veľmocí
debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022