Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peking 2022 má predohru. Politický zápas veľmocí

Symbolický bojkot. Bez reálnych dopadov na februárové olympijské hry. S malým otáznikom vzhľadom na budúcnosť.

16.12.2021 13:14
Olympiáda / ZOH Peking / Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (28)

Najväčší športový sviatok je po dlhých rokoch opäť rukojemníkom politikov.

Čína dlhodobo čelí kritike pre porušovanie ľudských práv a americkí predstavitelia vyhlásili, že jej kroky namierené voči menšine Ujgurov považujú za genocídu.

Do Pekingu preto nevyšlú žiadnych politických zástupcov. Rozhodnutie USA nasledovali Kanada, Austrália i Veľká Británia.

Peking 2022 Čítajte viac NÁZOR: Pekinský bojkot. A komu tým prospejete?

Európska únia volá po spoločnom postupe, názory v rámci jednotlivých štátov sa však rôznia.

Množstvo ľudskoprávnych organizácií medzitým vyzvalo na úplný bojkot Hier.

Nikto vás nevolal

Čo všetko to pre Peking 2022 znamená?

Predovšetkým to, že na zimnom podujatí uvidíme celú športovú elitu. Napriek určitému tlaku aktivistov a obhajcov ľudských práv, športovci i veľkí sponzori väčšinou mlčia.

„To všetko robí americký diplomatický bojkot viac symbolickým než podstatným,“ vraví Zhiqun Zhu, profesor politológie a medzinárodných vzťahov na Bucknellskej univerzite v Pensylvánii.

Avšak ani takáto symbolika nie je Číne príjemná. Najmä teraz, keď sa k Spojeným štátom postupne pridali ďalšie krajiny.

Pekingu totiž na olympiáde mimoriadne záleží. Možno nie tak, ako na letných Hrách 2008, ale prezident Si Ťin-pching chce svetu i domácemu publiku vyslať odkaz medzinárodnej prestíže. Predovšetkým teraz – počas pandémie covidu-19.

Aj preto sa Čína voči diplomatickému bojkotu rázne ohradila. Ešte pred jeho ohlásením pohrozila „rozhodnými opatreniami“ bez toho, aby špecifikovala, čo má na mysli. Po jeho vyhlásení už reaguje ironicky: „fajn, ale v skutočnosti vás sem aj tak nikto nepozval“.

Rusko, oblečenie Čítajte viac V Pekingu budú vraj najštýlovejší. Pozrite sa, čo si oblečú potrestaní Rusi

Nie všetci veľkí politickí hráči sa k bojkotu pridali. Okrem Ruska, ktoré ho pochopiteľne spochybňuje, sa postavil proti aj francúzsky prezident Emanuel Macron.

Podľa neho by olympiáda nemala byť spolitizovaná a naznačil, že preferuje kroky, ktoré môžu mať reálny efekt.

„Aby bolo jasné: Buď ste za úplný bojkot a nevyšlete do dejiska športovcov, alebo sa pokúsite veci zmeniť užitočnými činmi,“ povedal.

Veľké peniaze

Mimochodom, v minulosti sme boli svedkami šiestich olympijských bojkotov. Okrem rokov 1980 a 1984, keď si skrz šport riešili spory Východ so Západom, aj v Melbourne 1956, Tokiu 1964, Montreale 1976 a Soule 1988.

Čína napríklad odmietla pustiť svojich športovcov do Austrálie preto, že sa tam pod vlastnou vlajkou mohli predstaviť Taiwanci.

To, čo sa dialo v minulosti, je však dnes málo pravdepodobné. Do olympijských podujatí pravidelne tečú miliardy dolárov a bojkot by pripravil jednotlivé výpravy i samotný šport o hotový majland.

Oblečenie ruských olympionikov v Pekingu Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Model v jednom z outfitov ruských športovcov na...

Platí to aj o Spojených štátoch, keďže tamojšia televízna spoločnosť NBC zaplatila Medzinárodnému olympijskému výboru za vysielacie práva šialené peniaze.

Ak by americkí atléti v Pekingu chýbali, malo by to na tento subjekt obrovský vplyv. Samozrejme, negatívny.

„My predsa nerozhodujeme o hostiteľských lokalitách,“ dáva ruky preč od politiky Paul Lalli, globálny viceprezident spoločnosti Coca-Cola pre ľudské práva „Podporujeme športovcov kdekoľvek súťažia,“ dodal.

Diplomatický bojkot na olympijskej pôde nie je žiadne nóvum. V roku 2014 americký prezident Barack Obama so svojou prvou dámou Michelle i vtedajší viceprezident Joe Biden do Soči neprišli.

Aj keď svoje rozhodnutie nikdy neoznačili za bojkot, bolo zrejmé, že je namierené proti postoju Moskvy k právam homosexuálov a „pravdepodobne motivované aj tým, že Rusko poskytlo politický azyl Edwardovi Snowdenovi, ktorý zverejnil tajné dokumenty o americkej špionáži“, napísal v tom čase The New York Times.

Bude odplata?

Už dnes sa v športovo-diplomatickom zákulisí špekuluje o tom, že konanie USA vyprovokuje Čínu, aby v budúcnosti spravila to isté.

Spojené štáty a Austrália sú hostiteľmi letných olympijských hier v rokoch 2028 (Los Angeles) a 2032 (Brisbane). Navyše, Američania údajne plánujú v blízkej budúcnosti usporiadať aj zimné podujatie.

Tucet Slovákov, ktorí majú istú olympiádu Fotogaléria - 0 fotiek Všetky fotky

Ale keďže mnohí kľúčoví olympijskí sponzori pochádzajú z Číny, pre kandidatúru USA to môže znamenať malý problém. Napokon, v minulosti sme už boli svedkami olympijskej odplaty.

„Neboli to športovci, ktorí si vybrali Peking. Ale keďže geopolitické napätie neustále narastá, sú to oni, ktorí teraz čelia otázkam, či je správne tam súťažiť alebo čo by mali urobiť, keď tam prídu. Mnohí majú pocit, že sa ocitli vo veľmi náročnej pozícii,“ naznačil v komentári politického chrobáka v hlavách atlétov portál BBC.

To všetko iba dva mesiace pred začiatkom ZOH.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #OH v Pekingu 2022 #zimné olympijský hry v Pekingu 2022