Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ostrý atak talianskej súperky smerom k Shiffrinovej: Nebojovala, vopred to vzdala. Keď sa mala ukázať, vyhovárala sa

Hoci v polovici ročníka to vyzeralo inak, kráľovnou nedávno skončenej lyžiarskej sezóny sa stala Lara Gutová-Behramiová. Švajčiarka získala druhý veľký krištáľový glóbus v kariére, k tomu pridala aj malé gule za obrovský slalom a super G.

26.03.2024 06:55
Shiffrin Brignone Foto:
Mikaela Shiffrinová a Federica Brignoneová na archívnej snímke z roku 2017.
debata (32)

Na keby sa nehrá ani v lyžovaní, ale keby sa nezranila Mikaela Shiffrinová, všetko by zrejme bolo inak.

Americká superstar mala v priebežnej klasifikácii ešte v polovici januára luxusný, takmer 400-bodový náskok. Potom však prišiel osudný pád, ktorý utrpela počas zjazdu v talianskom stredisku Cortina d'Ampezzo.

Shiffrinová mala viac šťastia, ako jej slovenská rivalka Petra Vlhová, ktorá po páde v Jasnej musela predčasne ukončiť sezónu.

Američanka nemusela ísť na operáciu a pre poškodené väzy v kolene vynechala „len“ šesť týždňov. Po návrate na svahy rýchlostné disciplíny vypustila a sústredila sa len na to, aby získala malý glóbus za slalom.

Petra Vlhová, Goralský klobúčik Čítajte viac Na tvári Vlhovej sa objavili aj slzy dojatia. Lyžiarka chcela glóbus, dostala klobúk a spôsobila ošiaľ

Ako vyšlo najavo v posezónnom hodnotení, taktika Američanky sa nepáčila jej talianskej súperke Federice Brignoneovej.

„Nemyslím si, že by Mikaela vyhrala veľký glóbus. Lara ukázala v tejto sezóne skvelé lyžovanie a myslím si, že by ju zdolala. Veď Mikaela vzdala boj o veľký glóbus ešte pred zranením,“ prekvapila tvrdením Brignoneová v rozhovore pre RSI (Radiotelevisione Svizzera Italiana).

Talianka narážala na fakt, že Shiffrinová v polovici januára vynechala podujatie v rakúskom stredisku Altenmarkt-Zauchensee, kde sa išiel zjazd a dvakrát super G.

Dôvodom malo byť, že Američanka si doliečovala chrípku, ktorou sa mala nakaziť týždeň predtým v Kranjskej Gore.

Mikaela Shiffrinová. Foto: Profimedia
Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrinová.

„Keď sa mala Shiffrinová ukázať, tak sa vyhovárala a neprišla. Vzdala to, nebojovala. Preto si myslím, že Lara by vyhrala veľký glóbus aj vtedy, ak sa Mikaela nezranila,“ dodala Talianka.

Brignoneová bola napokon jedinou pretekárkou, ktorá v závere ročníka dokázala konkurovať Gutovej-Behramiovej.

V rámci zachovania teoretickej šance na zisk veľkého glóbusu sa rozhodla aj pre netradičný krok – išla slalom, ktorý za bežných okolností vôbec nejazdí.

„Musela som sa Lare postaviť, pretože inak by to mala až príliš jednoduché. Myslím, že v závere sezóny to bol pekný súboj, ktorý som zviedla s fantastickou športovkyňou,“ uznala kvality švajčiarskej rivalky.

shiffrin Čítajte viac Namyslená alebo pragmatická? Vo väčšine pretekov lyžujem len na 60 percent z mojej kapacity, prekvapuje Shiffrinová

Brignoneová dodala, že ak jej zdravie vydrží, rada by v budúcej sezóne zaútočila na celkové prvenstvo. Veľký glóbus už raz vyhrala, tešila sa z neho po sezóne 2019/2020.

"Ak sa mi podarí lyžovať tak, ako v úvode nedávno skončenej sezóny, tak mám šancu. Darilo sa mi, bola som nebezpečná.

Dôležitá bude príprava, nesmiem nič zanedbať," vyjadrila sa Talianka, ktorú po náročnej sezóne čaká zaslúžená dovolenka.

Odmeny svetových lyžiarok v sezóne 2023/24 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček dvadsiatich lyžiarok, ktoré...
32 debata chyba
Viac na túto tému: #svetový pohár #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie #Federica Brignoneová