Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Namyslená alebo pragmatická? Vo väčšine pretekov lyžujem len na 60 percent z mojej kapacity, prekvapuje Shiffrinová

Útok na zisk šiesteho veľkého krištáľového glóbusu je ohrozený. Môže sa to hrozivo vyzerajúci pád, po ktorom stále nie je v poriadku.

09.02.2024 17:01
shiffrin Foto:
Mikaela Shiffrinová na MS 2023 v Courcheveli.
debata (6)

Mikaele Shiffrinovej aktuálne niet čo závidieť.

Najlepšia lyžiarka sveta podstupuje rehabilitáciu zraneného kolena a bezmocne sleduje, ako sa scvrkáva jej náskok na čele priebežného poradia Svetového pohára.

O prvé miesto môže prísť už tento víkend. Stane sa tak v prípade, že vo výbornej forme jazdiaca Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová zvíťazí v zajtrajšom obrovskom slalome v Andorre.

Výsledky a trofeje však momentálne americkú superstar nezaujímajú. V rozhovore pre televíziu CNN priznala, že je rada, že po januárovom páde počas zjazdu v Cortine d'Ampezzo vôbec môže stať na nohách.

„Bol to veľmi škaredý pád, mohla som skončiť oveľa horšie. Už keď som počas skoku letela vzduchom, som tušila, že to nedopadne dobre. Snažila som sa to vybalansovať, ale nepodarilo sa mi to,“ priznala.

Lara Gutová-Behramiová Čítajte viac Shiffrinovej preteky s časom. Gutová-Behramiová na prahu historického zápisu vo Svetovom pohári

Jej diagnóza nie je taká vážna, ako majú napríklad kolegyne Petra Vlhová či Corinne Suterová, ktoré utrpeli po pádoch zranenia znamenajúce predčasný koniec sezóny.

Shiffrinová má natiahnuté väzy a koleno postupne zaťažuje. Objavili sa špekulácie, že rekonvalescencia neprebieha podľa želaného scenára a že Američanke hrozí nepriaznivý osud, ktorý postihol Vlhovú či Suterovú.

„Neviem, čo bude o pár dní či o pár týždňov. Jediná istota je, že tento víkend v Andorre súťažiť nebudem. Či stihnem nasledujúce podujatie Svetového pohára vám teraz neviem povedať,“ reagovala.

Priateľ na vozíčku

Ak víťazka 95 pretekov vo Svetovom pohári vraví, že pri páde mala šťastie v nešťastí, po príklady nemusí ísť ďaleko.

Jej priateľ, nórsky zjazdár Aleksander Aamodt Kilde dopadol vo Wengene oveľa horšie a musel na operáciu. Rehabilitácia v jeho prípade je oveľa komplikovanejšia.

Aleksander Aamodt Kilde a jeho Mikaela... Foto: Facebook
Shiffrinová, Kilde Aleksander Aamodt Kilde a jeho Mikaela Shiffrinová.

„Presúva sa výhradne na vozíčku, sám ešte chodiť nevie. Nevie sa sám osprchovať, nedokáže si pripraviť jedlo. Ale Aleks je úžasný, zvláda to veľmi dobre. Zostáva veľmi pozitívy,“ povedala na adresu Kildeho.

Obaja sa pohybujú v „bielom cirkuse“ už niekoľko sezón. Kilde patrí medzi top zjazdárov, Shiffrinová je zase najlepšou univerzálkou, keď dokáže úspešne kombinovať rýchlostné i technické disciplíny.

„Uvedomujeme si riziká, samozrejme. Ale na druhej strane, obaja sme dostali dar, vďaka ktorému môžeme robiť tento šport, vec, ktorú obaja milujeme,“ priznala.

Únava a vyčerpanie

Shiffrinová sa včera na sociálnej sieti vyjadrila k hrozivej bilancii aktuálnej sezóny, keď okrem nej, Kildeho či Vlhovej spadli a utrpeli zranenia viacerí pretekári.

„Veľa sa o tom povedalo a absolútne súhlasím s tými, ktorí žiadali, aby sme sa pozornejšie pozreli na nároky kladené na vrcholových športovcov – jednak z pohľadu kalendára pretekov Svetového pohára, ako aj harmonogramu s večerným programom,“ pripomenula.

Mikaela Shiffrinová. Foto: Profimedia
014. Vlhová Shiffrinová Mikaela Shiffrinová.

Naznačila, že to, čo sleduje divák, je iba odrobinka z povinností, ktoré majú lyžiari. Tí najlepší strávia v areáli pretekov neraz celé dni.

„Je dosť ťažké opísať slovami, aké veľké sú nároky na pretekárov v top 15, ktorí sú často na stupňoch pre víťazov. Máme mediálne povinnosti, po nich odovzdávanie cien, kompletný večerný program, kde nám zostáva iba 60 až 90 minút na jedlo a zotavenie sa,“ opísala nároky bežného súťažného dňa.

„Je toho naozaj priveľa. Verím, že únava v tomto bode sezóny zohráva úlohu pri zraneniach, ktoré sme v poslednej dobe videli. Vrátane toho môjho,“ naznačila.

Rovnaký postoj zopakovala aj pre CNN.

838929530 Čítajte viac Otočiť koleno, sadnúť na bicykel. Vlhová dostala od švajčiarskeho lekára bolestivý zoznam, čo má so zraneným kolenom spraviť

„Pre povinnosti jednoducho nemáte dostatok času na regeneráciu. Poviem to takto – vo väčšine pretekov jazdím len na 60 percent z mojej kapacity, pretože som z vecí okolo súťaže vyčerpaná. Je to stále dookola a vo viacerých prípadoch je to proste príliš,“ reagovala Američanka.

Po podujatí v andorrskom Soldeu pokračuje Svetový pohár lyžiarok v Crans Montane, kde sú na programe dva zjazdy a super G (16. – 18. februára).

Či do Švajčiarska pricestuje aj Shiffrinová, je nateraz otázne. Zjazdovka v Crans Montane patrí medzi najnáročnejšie na starom kontinente a pre Američanku by mohla tesne po zranení predstavovať značné riziko.

Najpopulárnejšie lyžiarky vo Svetovom pohári Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Zostavili sme rebríček najlepších lyžiarok...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #pád #zjazdové lyžovanie #Mikaela Shiffrinová #sezóna