Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výsmech a národná hanba. Športový sviatok v Nórsku sa zmenil na obrovský trapas

Mal to byť sviatok v krajine, kde lyžovanie patrí medzi najpopulárnejšie šport. Ale zmenil sa v paródiu. Víkendové preteky národného šampionátu v klasickom lyžovaní na 20 km žien sa skončili fiaskom organizátorov.

27.02.2024 10:00
Astrid Slindová Foto:
Nórsky šampionát v bežeckom lyžovaní ovplyvnila chyba organizátorov. Na snímke pôvodne strieborná Astrid Slindová.
debata (3)

Práve usporiadatelia spôsobili chybu, ktorá sa nestane ani na regionálnych pretekoch, nieto na ostro sledovaných majstrovstvách krajiny.

Spôsobili, že ich vinou 90 percent štartového poľa išlo na pretekoch zlú trasu. Organizátori priznali zlyhanie, preteky v skiatlone boli zrušené a výsledky anulované.

„Toto nemôžeme nazývať nórskym šampionátom. Ten závod toho nebol hodný,“ sypal si popol na hlavu v televízii NRK riaditeľ pretekov v Beitostölene Torbjörn Broks Pettersen, ktorý sa zo zúfalstva pred kamerou rozplakal.

Jasná, petra vlhová, flachau Čítajte viac Fanúšikovia lyžovania sa potešia. Vlhová sa po dlhšom čase prihlásila so skvelými správami a poďakovaním

Čo sa vlastne stalo? Organizátori neodstránili na korčuliarsku časť pretekov včas kužele vyznačujúcu trať a v dôsledku toho časť lyžiarok odbehla dlhší úsek.

„Niekto ich neodstránil dosť rýchlo. Urobili sme chyby. Heidi Wengová išla rovno, ale mnoho ostatných si nadišlo o 200 až 300 metrov viac v korčuliarskej časti,“ vysvetlil Broks.

Ten zobral celú zodpovednosť na seba. Meno konkrétneho vinníka, ktorý mal daný úsek na starosti, sa organizačný tím rozhodol nezverejniť. Len odkázal médiám, že si dotyčný nepraje poskytnúť rozhovor.

V Nórsku, kde je klasické lyžovanie posvätným športom a národné šampionáty majú často rovnako alebo aj vyššiu úroveň, ako tie medzinárodné, vnímajú organizátorský kolaps ako obrovskú hanbu.

400434039 18394567006008225 4242291005555048647 n Čítajte viac Cítim sa lepšie a lepšie. Shiffrinová potvrdila dátum návratu a poslala nečakaný odkaz Gutovej

„Je tu totálny zmätok. Toto je skoro výsmech národnému šampionátu,“ zúril televízny expert stanice NRK Jann Post. „Toto je organizátorský škandál. Nič viac, nič menej,“ doplnil ho kolega z kanála TV2 Petter Skinstad.

Samotné preteky mala výborne rozbehnuté Astrid Slindová, ktorej však ťaženie za zlatom prekazil spomínaný omyl. Najprv sa zdalo, že Wengová zvolila zlú trasu, ale opak bol pravdou. Práve ona, ako jedna z mála, išla kratšiu variantu a bola to ona, ktorá prišla do cieľa ako prvá.

„Pozerala som sa na mapu pretekov a tam bol jasne dané, že mám ísť rovno. Lenže keď som na to miesto prišla, tak bolo zablokované kužeľmi. Nechcela som zastaviť, išla som jednoducho tak, ako bola trať vyznačená. Ale zneistila som, keď som videla, že Heidi ide inou trasou,“ popísala preteky v cieli druhá Slindová.

828484482 Čítajte viac Skvelá Kapustová zažiarila na MS! Trasú sa mi nohy, usmievala sa po zisku striebra

Napriek tomu, že ju chyba organizátorov pravdepodobne pripravila o zlato, bola by radšej, keby sa preteky nakoniec nezrušili.

„Radšej by som videla, že má Heidi zlato a aby výsledky zostali v platnosti. Takto je to veľký zmätok. Niekde si skrátka neodviedol prácu. Je smutné, že kvôli tomu sú zrušené preteky národných majstrovstiev,“ dodala Slindová.

Najpopulárnejšie lyžiarky vo Svetovom pohári Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Zostavili sme rebríček najlepších lyžiarok...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #bežecké lyžovanie