Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nový film o biatlonovej kráske: Keď Gabča robila problémy, dostala facku a bol kľud

Z bývalej českej reprezentantky Gabriely Soukalovej je biatlonová legenda. V detstve ale šport neznášala a rodičia s ňou mali ťažkú prácu.

22.02.2024 12:23
14 soukal Foto:
Gabriela Soukalová.
debata (3)

Ako informoval iSport.cz, u susedov videli médiá exkluzívnu ukážku z nového dokumentárneho filmu Pravda sa stále vyplatí, ktorého oficiálna premiéra bude 5. marca.

Z niekoľkých záberov je zrejmé, že vychovávať budúcu majsterku sveta, víťazku Svetového pohára a trojnásobnú olympijskú medailistku nebolo jednoduché.

„Obaja s manželom sme robili trénerov biatlonu, museli sme ju všade brávať so sebou, pretože sme nemali nikoho na stráženie. Keď mala dva roky, tak sme ju postavili na lyže a nepýtali sa, či to chce alebo nechce,“ uviedla v dokumente mama českej olympioničky Gabriela Soukalová staršia.

00 soukal koláž Čítajte viac Na strelnici a v stope žiarila, z krásy jej nič neubudlo. Česká hviezda sa zverila s temným tajomstvom

Tá je mimochodom striebornou medailistkou zo štafety v behu žien z olympijských hier v Sarajeve 1984. Malá Gabriela mala síce športové gény po oboch rodičoch, ale zároveň sa v nej rozvíjala osobitá povaha.

„Myslím, že to zo začiatku skôr brala ako povinnosť, že jednoducho musela,“ vysvetľoval vo filme jej otec Karel Soukal. „Gábina ako dieťa bola poslušná, dobrá a veľmi krásna. Boli aj situácie, keď sa dokázala zaťať a ísť aj proti vám,“ doplnil otec.

Pre Soukalovú mladšiu nebol šport nikdy jediným záujmom. Odjakživa mala umelecké sklony, vždy rada spievala, ako ukázala aj minulý týždeň. V Novom Meste na Morave pri slávnostnom ceremoniáli uvádzania legiend do Siene slávy zaspievala pieseň Time Like These od Foo Fighters.

Veronika Vítková, Jitka Landová, Gabriela Soukalová, Eva Puskarčíková Čítajte viac Po diskvalifikácii Rusiek majú Češky bronz zo Soči. Došlo na moje slová, tvrdí Soukalová, ktorá medailu predá

Pred 10 rokmi zase navrhla medaile pre akademická majstrovstvá sveta v orientačnom behu. A nedávno dokončila sochu ženy s názvom Sebeláska, ktorú chce vydražiť v prospech svojej nadácie Gabi, ktorá pomáha deťom a mladým ľuďom s poruchami príjmu potravy.

„Nechcela som športovať, mňa to nebavilo. Robila som to nerada,“ vysvetlila Soukalová. „Nevidela som zmysel v tom, prečo by som mala byť lepšia než ostatní, prečo nemôžeme dobehnúť do cieľa spoločne.“

Jej nechuť k súťaženiu bola tak veľká, že utekala do lesa a zahrabávala štartové čísla do snehu. „Pamätám si, že sme jazdili na cezpoľné behy aj sa stalo, že zostala stáť a nebežala,“ spomínala jej mama.

rusko pismeno z Čítajte viac Ruskí lyžiari podporili Putina, na štarte tradičných pretekov sa sformovali v tvare písmena Z. Nechutné a šialené, reagujú švédske hviezdy

„Keď Gabča nebežala a robila nejaká problémy, tak som nelenila, hneď dostala jednu facku a bol kľud,“ priblížila Soukalová staršia. Nakoniec jej dcéra cestu do profesionálneho športu našla. Pomohlo jej paradoxne to, keď sa neudržala v tíme pre bežecké lyžovanie. A skúsila to s iným športom.

„Nezobrali ju do strediska vrcholového športu. A aby sme nemuseli všetko platiť, tak sme sa rozhodli, že ju dáme na biatlon,“ dodal Soukal.

Česká biatlonová kráska Gabriela Soukalová Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová patrí aj...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Gabriela Soukalová