Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lara, nič nedostaneš zadarmo! Shiffrinová prezradila, na aké disciplíny sa sústredí po návrate

Sezóna plná trofejí z toho tento rok nebude, ale jeden malý glóbus by jej nemal uniknúť. Prvoradý cieľ je vrátiť sa k lyžovaniu v stopercentnom zdravotnom stave.

20.02.2024 18:17
Shiffrin Foto:
Snímka spred 10 rokov - Mikaela Shiffrinová oslavuje zisk zlata v obrovskom slalome na olympiáde v Soči 2014.
debata (4)

Mikaela Shiffrinová stupňuje intenzitu tréningov a ak proces rekonvalescencie pôjde podľa plánu, do konca sezóny stihne ešte dve podujatie Svetového pohára.

Americká superstar spadla na konci januára počas zjazdu v talianskom stredisku Cortina d'Ampezzo a utrpela zranenie kolena.

Na rozdiel od súperiek ako Petra Vlhová či Corinne Suterová mala toľko šťastia, že pre zranenie nemusela predčasne ukončiť sezónu a približne po 5-týždňovej pauze by sa mohla vrátiť do súťažného kolotoča.

shiffrin Čítajte viac Namyslená alebo pragmatická? Vo väčšine pretekov lyžujem len na 60 percent z mojej kapacity, prekvapuje Shiffrinová

Päťnásobná celková víťazka SP vynechá najbližšie dve podujatia seriálu. Chýbať bude tento víkend vo Val di Fassa (24. – 25. februára, 2 x super G), ako aj o týždeň neskôr v Kvitfjell (2. – 3. marca, zjazd + super G).

Na pretekárske svahy by sa mala vrátiť v Aare, kde sa pôjdu technické disciplíny. Vo švédskom stredisku sú na programe obrovský a klasický slalom (9. – 10. marca).

Tím Shiffrinovej v reakcii pre americkú televíziu NBC Sports potvrdil, že Aare vyzerá ako reálny cieľ.

„Vzhľadom na rozsah zranení (natiahnuté väzy v kolene, narazená kosť) pracujeme s dobou rekonvalescencie 4 – 6 týždňov. Ak nenastanú komplikácie, Mikaela sa vráti v Aare a bude sa sústrediť na klasický a obrovský slalom,“ informoval tím americkej lyžiarky.

Druhá v obráku, víťazka slalomu. Kráľovnou... Foto: TASR, Martin Baumann
Mikaela Shiffrinová Druhá v obráku, víťazka slalomu. Kráľovnou víkendu v Jasnej bola Mikaela Shiffrinová.

Shiffrinová dodala, že primárnym cieľom je vrátiť sa na zjazdovky v stopercentnom zdravotnom stave.

„Kľúčová bude bude reakcia po návrate k tréningu na snehu. Musím si byť istá, že mám späť symetrickú silu a rýchlosť. Tieto elementy mi zatiaľ chýbajú,“ priznala.

Glóbus za slalom

Rodáčka z Colorada vyhrala v tejto sezóne Svetového pohára sedem pretekov a ešte v polovici januára mala na čele priebežnej klasifikácie pohodlný náskok.

Prišlo však zranenie a jej vynútenú pauzu využili súperky, a to predovšetkým Lara Gutová-Behramiová.

Skúsená Švajčiarka zacítila šancu na zisk druhého veľkého krištáľového glóbusu v kariére a dostala sa do parádnej formy.

V ostatnom období triumfovala nielen v zjazde a super G, ale aj v obrovskom slalome a aktuálne má pred Američankou náskok 205 bodov.

841864057 Čítajte viac Gutová ide inou cestou ako mnohé súperky. Musíte si vybrať, nepriamo kritizuje hviezdne kolegyne

Do boja o veľkú guľu môže stále prehovoriť aj Federica Brignoneová, Talianka stráca na druhú Shiffrinovú už len 81 bodov.

Ak Gutová-Behramiová potvrdí aktuálnu výkonnosť a solídne zaboduje vo Val di Fassa i v Kvitfjelli, veľký glóbus by jej už nemal uniknúť.

A to aj z toho dôvodu, že po víkende v Aare zostane na programe už len jedno podujatie – finálové preteky sezóny v Saalbachu. V rakúskom stredisku sa pôjde slalom, obrovský slalom, super G a zjazd (16. – 23. marca).

Niektorí fanúšikovia Shiffrinovej sú však iného názoru. „Mikaela je šampiónka a pokiaľ bude mať aspoň teoretickú šancu na zisk veľkého glóbusu, pôjde do boja,“ napísal jeden z priaznivcov na sociálnu sieť. „Lara, nič nedostaneš zadarmo!“ znela ďalšia z reakcií.

Lara Gutová-Behramiová na trati zjazdu v Crans... Foto: Profimedia
gutová-behramiová zjazd Lara Gutová-Behramiová na trati zjazdu v Crans Montane.

Lenže reálne to vychádza tak, že Američanka sa bude musieť uspokojiť „len“ s malým glóbusom za slalom. Poradie disciplíny je nasledovné: 1. Mikaela Shiffrinová 630 bodov, 2. Petra Vlhová 505, 3. Lena Dürrová 442, 4. Michelle Gisinová 332.

Keďže Vlhová sa po operácii vráti na svahy až v budúcej sezóne a do konca aktuálneho ročníka sa pôjdu už len dva slalomy, Shiffrinovú môže obrať o malý glóbus za najtočivejšiu disciplínu už len Dürrová.

Nemka to však bude mať viac ako náročné. Musela by naplno bodovať v Aare i Saalbachu a zároveň dúfať, že Američanke sa nebude dariť a že stratí výraznú porciu bodov.

Najpopulárnejšie lyžiarky vo Svetovom pohári Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Zostavili sme rebríček najlepších lyžiarok...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #svetový pohár #Mikaela Shiffrinová #Lara Gutová-Behramiová