Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gutová ide inou cestou ako mnohé súperky. Musíte si vybrať, nepriamo kritizuje hviezdne kolegyne

Zatiaľ čo iné lyžiarky už majú po sezóne alebo sa snažia dať čo najrýchlejšie dokopy, aby stihli aspoň záver sezóny, Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová zbiera body, pódiá či víťazstvá ako na bežiacom páse.

18.02.2024 13:53
841864057 Foto:
Lara Gutová-Behramiová ako kráľovná obrovského slalomu v Kronplatzi.
debata (3)

Počas sezóny, na ktorú sa bude spomínať s prívlastkom „hororová“, si škaredými pádmi a zraneniami prešli esá ako Mikaela Shiffrinová, Petra Vlhová, Sofia Goggiová a mnohé ďalšie, z mužov sa so sezónou rozlúčil už v polovici januára Nór Aleksander Aamodt Kilde.

Čoraz viac lyžiarov sa sťažuje na oproti minulosti náročnejšie trate či nahustený program, v rámci ktorého musia lyžiari okrem presunov z jedných pretekov na druhé absolvovať aj sprievodný program, rozhovory pre médiá a podobné aktivity, ktoré sa často pretiahnu až do večera.

Nie všetci však zdieľajú tento názor. Podľa spomínanej Gutovej je problémom viacerých lyžiarok ich mentálne nastavenie a priority, ktoré sa netýkajú iba športu.

gutová-behramiová zjazd Čítajte viac Gutová tancovala po zjazdovke, i tak bola najrýchlejšia. Jej náskok pred zranenou Shiffrinovou narastá

„V niektorých ohľadoch veľa športovcov nedokáže zvládnuť všetko, čo robia. Nie je to len chyba nabitého zoznamu pretekov či večerného programu. Ale je veľa faktorov, ktoré športovci podceňujú,“ myslí si aktuálna líderka Svetového pohára.

Nepáči sa jej, že mnohé jej kolegyne trávia voľný čas s telefónom v ruke a miesto odpočinku manažujú svoje sociálne siete.

„Musíte si uvedomiť, že ak chcete byť hviezdou na Instagrame, zdieľať svoj život a potom sa zraníte, možno aj tam treba hľadať dôvody. Mnoho športovcov sa musí naučiť optimalizovať čas, ktorý majú k dispozícii,“ tvrdí Gutová, ktorá túto otázku vyriešila už dávno a svet sociálnych sietí opustila ešte v roku 2018.

Dôvod? Nestotožňovala sa s obrazom seba samej na digitálnych platformách. "V tom čase som videla najlepších lyžiarov planéty a povedala som si, že musím robiť to isté, kopírovať ich, predviesť show.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Vráti sa Shiffrinová na zjazdovky už o týždeň? Hovorkyňa reprezentácie fanúšikov nepotešila

No po mojom zranení (na majstrovstvách sveta v roku 2017) som si uvedomila, že som diametrálne odlišná od človeka, ktorého som ukazovala na sociálnych sieťach.

Cítila som sa nepríjemne v tom, čo som robila, pretože mojím cieľom bolo baviť sa len na lyžiach.“

Aj keď si je vedomá toho, že niektoré lyžiarky nie sú také úspešne ako ona a pre mnohé ide o dôležitý finančný príjem, myslí si, že v konečnom dôsledku sa to ukáže na ich výkonoch.

"Môžete zarábať na tom, čo uverejňujete, ale zaujímalo by ma, koľko lyžiarov je spokojných so svojim životom a uvedomujú si, čo robia.

Lara Gutová-Behramiová v kanadskom stredisku... Foto: ČTK / AP / Frank Gunn
gutová behramiová Lara Gutová-Behramiová v kanadskom stredisku Mont Tremblant.

Sú prítomní večer na Instagrame, ale nie počas pretekov, pretože mnohí si zarábajú lepšie mimo trate ako na nej.“

32-ročná rodáčka zo Sorenga poskytuje aj menej rozhovorov ako kolegyne. Jej cieľom je byť na lyžiach čo najefektívnejšia a odjazdiť čo najviac pretekov bez toho, aby ju rozptyľoval digitálny svet.

"Pred dvoma rokmi som vynechala desať pretekov, lebo som bola chorá a unavená. Povedala som si, že už nikdy viac. Mojím cieľom je zúčastniť sa všetkých súťaží.

Živím sa lyžami, pretože nič iné nerobím. Musím zaklopať na drevo, ale vďaka týmto rozhodnutiam stále lyžujem," dodala sympatická Švajčiarka, ktorej stratégia sa vzhľadom k aktuálnej forme môže vyplatiť už počas tejto sezóny.

Krásna švajčiarska lyžiarka Lara Gutová-Behramiová Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Bola veľkým talentom, zranenia a popularita ju...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #lyžovanie #zranenia #Mikaela Shiffrinová #Lara Gutová-Behramiová