Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Otras mozgu a Vlhovej odchod z Jasnej do nemocnice. Wolnerová má pre ňu cennú radu, Galoviča prekvapilo správanie sa sponzorov

Spadnete a viete, že je zle

Druhým dôvodom, prečo k pádu nemuselo dôjsť je Vlhovej povaha. Po otcovi zdelila buldodžie charakterové črty. Keď sa do niečoho zahryzne, neskončí, kým neuspeje. A naopak – ak príde krízová situácia, z boja neuteká. Zvedie ho, aj keď nemôže zvíťaziť.

"Úprimne, keď sa niečo takéto deje, nedopozerám to do konca. Videl som to až z opakovaných záberov. Vyplynulo to z jej charakteru.

Keby to nebola ona, asi by to spustila a skončila na zadku ako Federica Brignoneová. Petra bojuje do poslednej chvíle. Robí maximum, aby zachránila kritickú situáciu," pritakal Richard Galovič.

Manažér slovenskej lyžiarky s ňou riešil už množstvo vecí. Avšak prevoz vrtuľníkom z Jasnej do nemocnice v Ružomberku, následné vyšetrenia na klinike vo švajčiarskom Sione či plán rehabilitácie a informovanie verejnosti o jej zdravotnom stave boli novou skúsenosťou.

Mauro Pini, Richard Galovič Čítajte viac Vlhová sa už usmieva, najťažšie mesiace ju však len čakajú. Tím prezradil dôležité termíny, ktoré budú nasledovať po jej zranení

"Mrzí nás, že sa to stalo práve v Jasnej. Bol to jej vrchol sezóny, chcela sa pobiť o čo najlepší výsledok. Máme interné medzičasy a do pádu bola štyri stotiny sekundy za Sarou Hectorovou.

Mala obrovské nasadenie. Niekedy boj prinesie aj takéto negatívne následky. Tentokrát nemala šťastie," pripustil Galovič.

Niekdajšia slovenská reprezentantka Jana Wolnerová si prešla viacerými zraneniami, ktoré nakoniec limitovali jej kariéru. Kritiku organizátorov za zľadovatenú trať odmietla, avšak…

"Nepočítali s tým, že do toho naprší a vietor odfúkne vrstvu snehu. Vzniklo z toho klzisko. Petra sa šmykla na vnútornej lyži. Bohužiaľ, stáva sa to, je to bežná chyba.

V tej časti sú aj terénne nerovnosti. Chcela sa ešte zmestiť do ďalšej bránky a zachrániť to. Päta lyže ju však na vlne nepustila, ťažiskom išla dole a vznikol protitlak, ktorý odtrhol predný krížny väz," opísala Wolnerová v relácii TV Pravda – Fair Play.

Video

Pravidlá vysielania Svetového pohára neumožnujú neustále snímanie pretekárok pri vážnych zraneniach. Televízne zábery sa k Vlhovej dlho nevracali, čo bol jasný znak, že má Liptáčka vážne zdravotné ťažkosti.

„Keď spadnete, hneď viete, že niečo nie je dobré,“ zamyslela sa Wolnerová.

„Mne sa to stalo veľmi hlúpo. Nie v pretekoch, ale pri presune zo svahu. Strašne som si nadávala… Našťastie som mala pri sebe telefón a volala som otcovi-trénerovi, že niečo nie je v poriadku. Sú to bolestivé spomienky.“

Oplakané rehabilitácie

Dvadsaťosemročná Vlhová má prvé vážne zranenie v profesionálnej kariére. Nebýva zvykom, že sa pretekárky tak dlho vyvarujú zdravotným ťažkostiam. Pre porovnanie, dvadsaťpäťročná Slovinka Meta Hrovatová včera definitívne ukončila kariéru po asi desiatom vážnom zdravotnom probléme.

"Mala som roztrhnuté aj menisky, takže som mala štyri týždne nohu iba vystretú. Po takej pauze skúšať ohýbať koleno? Je to brutálne, oplakala som si to.

Petra mala šťastie, že sa doteraz vážnejším zraneniam vyvarovala. Je veľmi silná a odhodlaná. Určite bude taká aj v rehabilitácií," pokračuje Wolnerová.

Meta Hrovatová Čítajte viac Trénoval ju aj Magoni. Vlhovej súperka z obráku definitívne ukončila kariéru

Znie to čudne, ale roztrhnutie krížneho väzu bez výraznejších poranení v okolí väzu – otázny je ešte stav jedného z meniskov, to sa ukáže až počas operácie zhruba o dva týždne vo Švajčiarsku – je akýmsi šťastím v nešťastí.

"Som marketingový manažér, nie lekár. Akékoľvek poškodenie kĺbu je vážna situácia. Nám všetkým aj Peťke po diagnóze však dosť odľahlo.

V zjazdovom lyžovaní vidíte aj ďaleko deštrukčnejšie poranenia. Toto je také klasické. Po všetkých konzultáciách s odborníkmi som si vypočul, že ide o ľahšie zranenie," vravel Galovič.

Odchod sponzorov? Naopak

Nastavený plán je jasný. Dva týždne bude Vlhová s fyzioterape­utickým tímom pracovať na tom, aby si udržala svalovú hmotu a kĺb mal čo najväčšiu hybnosť. O to rýchlejší môže byť jej návrat na svahy. Súčasne sa bude farmakologicky odstraňovať zápal a taktiež opuch.

„Petra od prvého dňa tvrdo pracuje. Hľadá spôsob, ako sa čo najrýchlejšie vrátiť na lyže. Som pri športe dlho a niektoré biologické procesy sa nedajú urýchliť. A nie je to ani náš zámer,“ tvrdil Galovič.

Podľa Wolnerovej to je jeden z kľúčových aspektov.

„Keby som sa vrátila do roku 2008, keď som si poranila koleno, jednu vec by som spravila inak. Neuponáhľala by som to. Zranila som sa v polovici mája a išlo mi o dobré postavenie v Európskom pohári. Tlačila som na to v rehabilitácii a to bola chyba.“

748374723 Čítajte viac Bez teba to nebude ono, Petra. Shiffrinová sa vrátila k Slovákom aj k nevydarenému žartu na pódiu

Po operácii krížneho väzu sa koleno zaťažuje okamžite. Po niekoľkých týždňoch od operácie sa Vlhová vráti do suchého tréningu. Okrem správnej fyzickej rehabilitácie je podľa jej niekdajšej reprezentačnej kolegyne rovnako dôležitá aj mentálna.

„Dlho som mala problém sa postaviť na super G, mala som mentálny blok. Po zranení môžete cítiť bolesť i strach. Zvládne to. Podarilo sa to Mikaele Shiffrinovej, Kajse Vickhoffovej Lieovej a ďalším. Petra nie je prvá ani posledná, ktorá prechádza zranením. Verím, že sa vráti silnejšia,“ doplnila Wolnerová.

Pridáva sa aj Galovič. A poskytol zaujímavý pohľad aj na správanie sa Vlhovej sponzorov v najnáročnejšej chvíli kariéry víťazky Svetového pohára či zimných olympijskych hier v Pekingu.

"Nie prvýkrát vstupujú nadnárodné spoločnosti do podpory vrcholových športovcov. Zranenia patria k športu a v zmluvách sa na to myslí. Nemám obavy, že by to narúšalo naše spolupráce.

Za posledné hodiny sa nám ozvali ďalší partneri, možno zo špecializovaného segmentu, ktorí by radi pomohli a boli súčasťou tejto fázy Petrinej kariéry. Veľmi si to vážime," uzavrel Galovič.

Vypočujte si celý rozhovor s manažérom tímu Petry Vlhovej Richardom Galovičom:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
Šou so smutným koncom a pádom Vlhovej Fotogaléria - 90 fotiek Všetky fotky
Svetový pohár v Jasnej so smutnou slovenskou...

Petra Vlhová a jej program v sezóne 2023/24

Dátum podujatia Miesto a disciplína Štart / Umiestnenie Vlhovej
28. októbra Sölden – obrovský slalom 3. miesto
11. novembra Levi – slalom 1. miesto
12. novembra Levi – slalom nedokončila
18. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
19. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
25. novembra Killington – obrovský slalom 10. miesto
26. novembra Killington – slalom 2. miesto
2. decembra Tremblant – obrovský slalom 2. miesto
3. decembra Tremblant – obrovský slalom 5. miesto
8. decembra St. Moritz – super G neštartovala
9. decembra St. Moritz – zjazd neštartovala
10. decembra St. Moritz – super G zrušený
16. decembra Val d’Isère – zjazd neštartovala
17. decembra Val d’Isère – super G neštartovala
21. decembra Courchevel – slalom 1. miesto
28. decembra Lienz – obrovský slalom 7. miesto
29. decembra Lienz – slalom 5. miesto
6. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 4. miesto
7. januára Kranjska Gora – slalom 1. miesto
13. januára Zauchensee – zjazd neštartovala
14. januára Zauchensee – super G neštartovala
16. januára Flachau – slalom 2. miesto
20. januára Jasná – obrovský slalom nedokončila
21. januára Jasná – slalom neštartovala
26. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
27. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
28. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
30. januára Kronplatz – obrovský slalom neštartovala
3. februára Garmisch – Partenkirchen – zjazd neštartovala
4. februára Garmisch – Partenkirchen – super G neštartovala
10. februára Soldeu – obrovský slalom neštartovala
11. februára Soldeu – slalom 10.30/13.30
16. februára Crans Montana – tímová síťaž 14.00
17. februára Crans Montana – zjazd 10.30
18. februára Crans Montana – super G 10.30
24. februára Val di Fassa – super G 11.00
25. februára Val di Fassa – super G 11.00
2. marca Kvitfjell – zjazd 11.00
3. marca Kvitfjell – super G 11.00
9. marca Are – obrovský slalom 10.30/13.30
10. marca Are – slalom 10.30/13.30
16. marca Finále SP v Saalbachu – slalom 10.30/13.30
17. marca Finále SP v Saalbachu – obrovský slalom 9.00/12.00
22. marca Finále SP v Saalbachu – super G 10.00
23. marca Finále SP v Saalbachu – zjazd 11.15

celkové poradie SP (po 21 zo 43 súťaží): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1209, 2. Petra VLHOVÁ (SR) 802, 3. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 789, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 787, 5. Sara Hectorová (Švéd.) 647, 6. Sofia Goggiová (Tal.) 582

poradie v slalome (7 z 11): 1. Mikaela Shiffrinová 630, 2. Petra VLHOVÁ 505, 2. Lena Dürrová 402, 4. Michelle Gisinová 282, 5. Sara Hectorová 275, 6. Katharina Liensbergerová 216

poradie v obrovskom slalome (6 z 11): 1. Lara Gutová-Behramiová 485, 2. Federica Brignoneová 460, 3. Mikaela Shiffrinová 429, 4. Sara Hectorová 372, 5. Valerie Grenierová 327, 6. Petra VLHOVÁ 297

poradie v super G: 1. Cornelia Hütterová (Rak.) 310 b, 2. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 220, 3. Federica Brignoneová (Tal.) 217, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 192, 5. Kajsa Vickhoff Lie (Nór.) 191, 6. Mirjam Puchnerová (Rak.) 142

poradie v zjazde: 1. Sofia Goggiová (Tal.) 230, 2. Jasmine Fluryová (Švajč.) 137, 3. Mirjam Puchnerová (Rak.) 131, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) 125, 5. Stephanie Venierová (Rak.) 116, 6. Federica Brignoneová (Tal.) 110

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Jasná 2024 #Svetový pohár v Jasnej 2024