Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petra je silný kus, má posunutý prah bolesti. Keď sa nezdvíha, je zle. Vlhovej blízky človek o slzách i dĺžke rekonvalescencie

Boli to ťažké chvíle. Nikto nevedel, čo sa deje. Ani tí najbližší - rodičia, ktorí s pohľadom upreným do neznáma opúšťali tribúnu s fanúšikmi. Ani kondičný tréner Šimon Klimčík, s ktorým si Petra Vlhová vybudovala silný vzťah. Stál na kopci a čakal. Ani v sobotu večer mu ešte nebolo príliš do reči.

21.01.2024 08:24
Šimon Klimčík, Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová a jej kondičný tréner Šimon Klimčík.
debata (28)

Je to smutný deň?
Smutný, veľmi smutný.

Ale v životoch profesionálnych športovcov zrejme pomerne bežný…
Stáva sa to, patrí to k lyžovaniu, prihodilo sa to aj iným elitným pretekárom. Teraz Petre. Na domácom kopci, pred vlastnými fanúšikmi – veľmi smutné.

Sú potrhané väzy v kolene najčastejšie vážne zranenie v lyžovaní?
Áno. Tým, že členok je v lyžiarke zafixovaný, tak jediný voľný bod na nohe je koleno. Väčšinou si to odnesie meniskus alebo krížny väz. Žiaľ, stalo sa.

Oficiálne vyhlásenie k zdravotnému stavu Petry Vlhovej
Video
Zdroj: TV Pravda

Väčšinou sa to udeje v zjazde či v super G, nie?
Práveže sa to prihodí aj v technických disciplínach. Častejšie pri obrovskom slalome, keďže tam je aj vyššia rýchlosť. Zažil som však už aj to, že sa to stalo babám pri slalome.

Čo ste prežívali na trati, keď Petra spadla?
Že je zle, som začal tušiť, keď zostala ležať v sieti. Nezdvíhala sa. Viete, ona je silný kus lyžiarky a keď sa nezdvíha na nohy, viem, že je to vážne. Na to, že je to žena, má celkom výrazne posunutý prah bolesti a nikdy sa neváľa po zemi len tak.

Aj Mikaela Shiffrinová spomínala, že keď lyžiarky na trati videli, ako silná Vlhová bezvládne leží v snehu, muselo to s nimi zatriasť…
Presne tak. A potom – keď som sledoval – ako ju nakladajú do vrtuľníka, mal som slzy v očiach. To si je človek potom už istý, že to nie je dobré. Strašná škoda.

004 Jasná Čítajte viac Nevhodné pre citlivé povahy. O pohľade na Vlhovej rodičov, z ktorého mrazí a bratovej ruke

Musela aj Petra ihneď vedieť, že to bude mať vážne následky? Napokon, samotný pád nevyzeral fatálne…
Keď si ho však človek pozrie spomalene, zistí, že pri páde sa jej pravé koleno trošku prerotovalo – zrejme práve tam došlo k zraneniu.

Čiže nie po náraze do siete?
Predpokladám, že nie. Z toho, čo som videl, sa to stalo pri páde, viseli jej lyže dopredu.

Boli ste už s ňou v kontakte?
Chvíľku, keď odchádzala vrtuľníkom. Poslal som jej potom správu. Keď sa to upokojí, zavoláme si.

Ako to podľa vás prežíva?
Musí jej to byť veľmi ľúto. Navyše, stalo sa to na jej domácom kopci, v Jasnej. No život ide ďalej. V ňom sa stávajú aj podstatne horšie veci.

Petra Vlhová nechýbala ani na svadbe Šimona...
Petra Vlhová Šimon Klimčík Petra Vlhová nechýbala ani na svadbe Šimona Klimčíka.

V minulosti ste boli profesionálny športovec, dnes mnohých koučujete. Ako dlho sa hlava vysporadúva s niečím takým?
Sú športovci, ktorí začnú od prvého dňa. Pracujú na tom, aby boli hneď späť. Ale – samozrejme – nájdu sa aj lajdáci. Fakt je jeden, rekonvalescencia bude stáť veľmi veľa síl. Fyzických aj psychických.

Petra je vo všetkom odhodlaná a motivovaná, vôbec sa nebojím. Bude robiť všetko preto, aby bola čo najrýchlejšie naspäť. Absolútne pripravená.

Čo to znamená z hľadiska vašej práce a Petrinej kondičnej prípravy na ďalšiu sezónu?
Ťažko v tejto chvíli povedať. Je to stále čerstvé. Bude sa riešiť operácia a celý následný plán. Na prognózy a hodnotenia je teraz priskoro.

Bude to aj pre vás výzva?
Pre všetkých v tíme. Dostane od nás všetku možnú podporu.

Vlhová Čítajte viac Aká bola trať, na ktorej spadla Vlhová? Skvelá! Žampa pomenoval, čo jej nezahralo do karát a poslal odkaz fanúšikom

Pracovali ste už so športovcom, ktorý sa vracal po podobnom zranení?
Áno. Aj nedávno. Prihodilo sa to našej mladej lyžiarke Karolíne Frackowiakovej. Nemala síce roztrhnutý väz, ale tiež bola po operácii kolena. Práve som to dnes rozoberal s fyzioterapeutmi, že Kája bola akoby náš pokusný králik.

Kedy sa jej to stalo?
Pred dvomi mesiacmi. Jej zranenie však nebolo natoľko vážne ako v prípade Petry. Návrat je rýchlejší. Dnes – dva mesiace po operácii – už stojí na lyžiach.

Vy, ako bývalý športovec, ste si tiež prešli podobným zranením?
Operovali mi koleno, mal som polámaný meniskus. Prešiel som si tým. Ale nie je to také vážne ako roztrhnutie krížneho väzu.

Zvykne to zanechať stopy aj na psychike?
Opäť je to individuálne. Niekto sa cez to rýchlo prenesie, iného to zloží a nikdy sa nevráti na pôvodnú úroveň. V prípade Vlhovej som optimista. Verím, že sa vráti ešte silnejšia.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Shiffrinová vyzvala Slovákov, aby dopriali Vlhovej rodine čas na vyrovnanie sa so zranením. Keď hovorila o slalome, bolo jej ťažko

A nie je to klišé? Naozaj sa môže po niečom takom vrátiť ešte silnejšia?
Je to opäť nová, aj keď neželaná, skúsenosť. A čo sa týka kolena – doktori sú odborníci, urobia to tak, aby to držalo tak, ako kedykoľvek predtým.

Nemôže to ohroziť aj jej ďalšiu sezónu?
Rekonvalescencia po operácii krížneho väzu trvá od šesť po deväť mesiacov. Všetko sa uvidí neskôr.

Šou so smutným koncom a pádom Vlhovej Fotogaléria - 90 fotiek Všetky fotky
Svetový pohár v Jasnej so smutnou slovenskou...

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Šimon Klimčík #Jasná 2024 #Svetový pohár v Jasnej 2024