Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevhodné pre citlivé povahy. O pohľade na Vlhovej rodičov, z ktorého mrazí a bratovej ruke

Všetko vyzeralo priam dokonale. Podľa lyžiarskych insajderov dokonca slávnostne - tak, ako sa k pretekom Svetového pohára postavila Jasná, vraj nemá v bielom kolotoči obdobu.

20.01.2024 12:02
004 Jasná Foto: ,
Slovenskí fanúšikovia v Jasnej pred štartom obrovského slalomu.
debata (63)

Sú príbehy, kde od dokonalosti k pohrome nechýba veľa. V lyžovaní to môže byť pokojne jedna bránka. Malé podkĺznutie. Žiaľ, slovenský športový sviatok roka sa končí tragicky.

Nevhodné pre citlivé povahy a veľkých fanúšikov Petry Vlhovej. Nasledujúce riadky totiž bolia.

Slováci, ste naozaj svetoví

Je sobota ráno, vonku tma, ktorú rozháňajú jedine svetlá áut a autobusov. Je ešte len šesť hodín a do známeho strediska v Nízkych Tatrách mieria kolóny vozidiel.

Oficiálne vyhlásenie k zdravotnému stavu Petry Vlhovej
Video
Zdroj: TV Pravda

V Jasnej je vzhľadom na včasnú hodinu nezvyčajne rušno. Lanovky sú v plnom chode a pod nimi húfy Slovákov, ktoré sa hrnú na Bielu púť.

Miesto, kde o niekoľko hodín uvidia najlepšie lyžiarky na svete.

Na Slovensku nenájdete také športové podujatie, o ktoré by bol podobný záujem. Lístky sa rozpredali za dva dni a keby to bolo možné, Slováci vraj zaplnia celý Chopok.

Keď prichádzame do cieľového priestoru, na snežnej tribúne, provizórne vytvorenom schodisku, stoja už tisíce z nich. „Slovenskóóó, Slovenskóóó, Peťa, Peťa, Peťa,“ akoby sme boli na dobrom futbalovom zápase a domáci tím práve strelil gól na 3:0.

Petra Vlhová Čítajte viac Tisíce Slovákov v Jasnej stíchli: Vlhová kričala od bolesti, priletel vrtuľník. Sezóna sa skončila, pozrite si pád Liptáčky

Chorváti, ktorí vytvárajú zázemie talentovanej Zrinke Ljutičovej, nechápavo krútia hlavou, vyťahujú mobily a robia videá. Ťukneme do nich a pýtame sa, či u nich v Záhrere niečo podobné ešte nevideli.

„Možno pred dvadsiatimi rokmi, keď ešte jazdila Janica Kosteličová. Ale dnes? Nemáme ani zďaleka podobnú atmosféru. Možno vo švajčiarskom Adelbodene,“ pozrú sa na seba.

„Ale viete čo? Dokonca ani tam to nie je ani z polovice také dobré, ako tu. Slováci sú fakt jedineční,“ uznanlivo pokývu hlavou. A opäť vyťahujú mobily.

A vzápätí Američania a Taliani. Jasná je jednoducho svetová.

Tri sekundy. To vážne?

Štart pretekov sa blíži a atmosféra graduje. Na trať sa vydávajú predjazdci – bratia Žampovci. Najprv Andreas, vzápätí Adam a na záver najmladší Teo. Keď ich publikum vzhliadne, buráca. Snežná tribúna v cieľovom priestore vidí asi posledných pätnásť sekúnd jazdy a každého odmení potleskom.

Šou so smutným koncom a pádom Vlhovej Fotogaléria - 90 fotiek Všetky fotky
Svetový pohár v Jasnej so smutnou slovenskou...

Najstarší Adam zhadzuje lyže a kríva. Z miesta ho odváža skúter. Niečo sa mu stalo (napokon je z toho poranené koleno), ale v tej chvíli tomu nikto neprikladá žiadnu vážnosť, lebo na štarte už je talianska hviezda Federica Brignoneová – špecialistka na obrovský slalom.

Jej jazda je krátka. Jedna z prvých brán ju tak veľmi rozhodí, že končí na zemi. Šok nielen pre taliansky tím, ale aj pre Jasnú. Jedna z favoritiek je mimo hry.

O minútu sa dolu svahom spúšťa hviezdna Lara Gutová-Behramiová. Jej výkon nie je s čím porovnávať. Na prvý pohľad ide bezchybne, ale až Švédka Sara Hectorová všetkých vyvádza z omylu. Ide maximálne agresívne a Švajčiarke naloží takmer tri sekundy.

Tri sekundy? To vážne? Vo Svetovom pohári? Takýto odstup často delí líderku od poslednej pretekárky, ktorá prekĺzne do 2. kola. Ale len málokedy dve hviezdy.

Podobné úvahy nám však víria hlavou už iba chvíľu.

Na trať sa vydáva naša Petra Vlhová. Jasná šalie. Tých niekoľko tisíc divákov, ktorí mali šťastie a dostali sa sem, stojí na špičkách. Tep pod sto úderov za minútu má hádam len maximálny ignorant.

Petra Vlhová, Boris Vlha Čítajte viac Zo žehličky je zrazu Real Madrid? Magoni by Vlhovú zničil, nech sa stará o seba

Jedna bránka, druhá, tretia, blíži sa prvý medzičas a všetci netrpezlivo čakáme.

Nešťastná bránka číslo deväť!

Plynie pätnásta sekunda jej jazdy, prechádza deviatou bránkou… Mierne podkĺznutie a miesto k desiatej mieri do ochrannej siete.

Tisícky Slovákov zostávajú neskutočne ticho. Počuť azda len lanovku. Scéna, po ktorej naozaj netúžite. Kamera na veľkoplošnej obrazovke odvracia „zrak“ od nehody a nikto netuší, čo sa práve deje.

Ako je na tom slovenská hviezda lyžiarskych svahov…

Prejde minúta, dve, na obrazovke vidieť jedine zamrznuté tváre americkej výpravy v cieľovom priestore. Všetci chápeme, že to nebol len obyčajný pád. Že sa stalo niečo vážne. Potom prichádza informácia, že v televíznych záberoch počuť Petrin bolestivý výkrik.

Čakáme. Sekundy sa v tej chvíli tvária ako minúty a minúty ako hodiny. Snežná tribúna šumí a keď kamera konečne nasníma miesto nehody, nastane hrobové ticho.

Okolo ležiacej Vlhovej stojí veľa ľudí. Takéto zábery vídať len vtedy, keď sa deje niečo vážne. Počas zjazdov, super G, len výnimočne pri obrovskom slalome.

Vlhová Čítajte viac Aká bola trať, na ktorej spadla Vlhová? Skvelá! Žampa pomenoval, čo jej nezahralo do karát a poslal odkaz fanúšikom

Občas sa stane, že rodáčka z Liptova preteky nedokončí. Ale spomenie si niekto na situáciu, keď bezmocne zostane ležať na svahu?

Okolo novinárskej zóny prechádza jej otec Igor s mamou Zuzanou. Pohľad na nich mrazí. Zvyčajne žoviálny Igor Vlha je ako z kameňa. Jeho dcéra leží tam hore a on netuší, čo sa deje.

Pre rodiča niečo strašné…

Srdiečko pre Slovákov a ruka bratovi

Prenikajú informácie, že pre Slovenku príde vrtuľník, nakoniec ju však zabalia do fusaku a na sánkach zvážajú dole. Máva divákom a rukami vytvorí pomyselné srdiečko. Následne ju podá bratovi Borisovi, ktorý stojí pri trati.

Silný moment a azda jediná dobrá správa za posledných desať minút.

Je zrejmé, že jej vystúpenie v Jasnej sa končí a že do zajtrajšieho slalomu určite nenastúpi. Oveľa pravdepodobnejšie je, že má po sezóne.

Medzitým je v cieľovom priestore Andreas Žampa. Hovorí o skvelej, no zároveň náročnej trati. Podľa neho má parametre pre mužský obrák.

Jasná je síce ako obarená, ale preteky pokračujú. Marta Bassinová, mimochodom, veľká špecialistka na túto disciplínu, má obrovský kŕč. Akoby ju pohľad na Vlhovú paralyzoval. Čo medzičas, to dve sekundy, v cieli ich je viac ako osem.

Palovičová Čítajte viac Jasná? Óóó! Svet tlieska Slovákom. Shiffrinová pózovala, ale "babrák" zlyhal. Vlhová si tak dobre ešte nezalyžovala

K vedúcej Hectorovej sa priblížia už iba Mikaela Shiffrinová a Alice Robinsonová. Ani jedna svoje manko nestlačí pod sekundu.

Málokoho to však v tej chvíli zaujíma. Znie to síce kruto, ale podujatie stráca šmrnc. Niekoľkomesačnú prípravu prefackala bránka číslo 9.

Vlha tím takmer dve hodiny po páde vydáva vyhlásenie. Petru Vlhovú vrtuľníkom previezli do nemocnice a čaká sa na vyšetrenia.

Hovorí sa o podvrtnutom kolene.


Petra Vlhová a jej program v sezóne 2023/24

Dátum podujatia Miesto a disciplína Štart / Umiestnenie Vlhovej
28. októbra Sölden – obrovský slalom 3. miesto
11. novembra Levi – slalom 1. miesto
12. novembra Levi – slalom nedokončila
18. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
19. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
25. novembra Killington – obrovský slalom 10. miesto
26. novembra Killington – slalom 2. miesto
2. decembra Tremblant – obrovský slalom 2. miesto
3. decembra Tremblant – obrovský slalom 5. miesto
8. decembra St. Moritz – super G neštartovala
9. decembra St. Moritz – zjazd neštartovala
10. decembra St. Moritz – super G zrušený
16. decembra Val d’Isère – zjazd neštartovala
17. decembra Val d’Isère – super G neštartovala
21. decembra Courchevel – slalom 1. miesto
28. decembra Lienz – obrovský slalom 7. miesto
29. decembra Lienz – slalom 5. miesto
6. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 4. miesto
7. januára Kranjska Gora – slalom 1. miesto
13. januára Zauchensee – zjazd neštartovala
14. januára Zauchensee – super G neštartovala
16. januára Flachau – slalom 2. miesto
20. januára Jasná – obrovský slalom nedokončila
21. januára Jasná – slalom neštartovala
26. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
27. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
28. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
30. januára Kronplatz – obrovský slalom neštartovala
3. februára Garmisch – Partenkirchen – zjazd neštartovala
4. februára Garmisch – Partenkirchen – super G neštartovala
10. februára Soldeu – obrovský slalom neštartovala
11. februára Soldeu – slalom 10.30/13.30
16. februára Crans Montana – tímová síťaž 14.00
17. februára Crans Montana – zjazd 10.30
18. februára Crans Montana – super G 10.30
24. februára Val di Fassa – super G 11.00
25. februára Val di Fassa – super G 11.00
2. marca Kvitfjell – zjazd 11.00
3. marca Kvitfjell – super G 11.00
9. marca Are – obrovský slalom 10.30/13.30
10. marca Are – slalom 10.30/13.30
16. marca Finále SP v Saalbachu – slalom 10.30/13.30
17. marca Finále SP v Saalbachu – obrovský slalom 9.00/12.00
22. marca Finále SP v Saalbachu – super G 10.00
23. marca Finále SP v Saalbachu – zjazd 11.15

celkové poradie SP (po 21 zo 43 súťaží): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1209, 2. Petra VLHOVÁ (SR) 802, 3. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 789, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 787, 5. Sara Hectorová (Švéd.) 647, 6. Sofia Goggiová (Tal.) 582

poradie v slalome (7 z 11): 1. Mikaela Shiffrinová 630, 2. Petra VLHOVÁ 505, 2. Lena Dürrová 402, 4. Michelle Gisinová 282, 5. Sara Hectorová 275, 6. Katharina Liensbergerová 216

poradie v obrovskom slalome (6 z 11): 1. Lara Gutová-Behramiová 485, 2. Federica Brignoneová 460, 3. Mikaela Shiffrinová 429, 4. Sara Hectorová 372, 5. Valerie Grenierová 327, 6. Petra VLHOVÁ 297

poradie v super G: 1. Cornelia Hütterová (Rak.) 310 b, 2. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 220, 3. Federica Brignoneová (Tal.) 217, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 192, 5. Kajsa Vickhoff Lie (Nór.) 191, 6. Mirjam Puchnerová (Rak.) 142

poradie v zjazde: 1. Sofia Goggiová (Tal.) 230, 2. Jasmine Fluryová (Švajč.) 137, 3. Mirjam Puchnerová (Rak.) 131, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) 125, 5. Stephanie Venierová (Rak.) 116, 6. Federica Brignoneová (Tal.) 110

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #Petra Vlhová #Jasná 2024 #Svetový pohár v Jasnej 2024