Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Hej, Slováci, good job! Flachau bolo svedkom americkej chvály na Vlhovú i Magoniho excesu, keď poslal mamu Shiffrinovej kade-ľahšie

Tréning Petry Vlhovej v Jasnej Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Vlhovej návrat z cieľa späť na štart...

Falošné tváre

Len v Levi a Záhrebe je úspešnejšia ako vo Flachau. Zjazdovka vzdialená len 80 kilometrov od Salzburgu sa stala jednou z jej ťažiskových v honbe za legendárnou Shiffrinovou.

Rovesníčka z Vailu uznala jej kvality niekoľkokrát a po Vlhovej triumfe v roku 2020 pripustila, že rivalita bráni bližšiemu zblíženiu oboch.

„Keby sme proti sebe nesúťažili, boli by sme dobré kamarátky. Ak však chcete udržať ten oheň, ktorý vás vo vzájomnom boji poháňa, musíte mať odstup,“ priznala Shiffrinová v spomínanej športovej hale počas tlačovej konferencie.

Vlhová okamžite kontrovala.

„Niekedy je náročné s ňou bojovať, lebo raz som perfektná a inokedy zasa priemerná. Proti Mikaele musíte byť stopercentný stále.“

Petra Vlhová Čítajte viac Dámy, nasadať, ide sa na kopec. Pozrite sa, aký úsmev vyčarila Vlhová presne týždeň pred pretekmi v Jasnej

Viaceré popredné médiá označovali ich bitku o malé slalomové glóbusy i ten veľký za najväčšiu ženskú rivalitu v súčasnom športe.

„Vlhová prekazila americkú párty. Nočná paráda vo Flachau patrila Slovenke. Shiffrinová na bezchybnú rivalku tentokrát nemala,“ napísal vlani švajčiarsky Blick.

„Konečne! Víťazka bola chirurgicky presná,“ pridal sa taliansky portál neveitalia.it. „Shiffrinovej pokus nevyšiel, musela sa skloniť pred Vlhovou,“ doplnil americký NBC Sports.

Rivalita gradovala aj vďaka konfliktu medzi bývalým Vlhovej trénerom Liviom Magonim, ktorého Shiffrinovej mama Eileen obvinila zo špionáže a natáčania Mikaeliných tréningov.

„Máme v tíme málo ľudí, na takéto hlúposti nie je čas. Američania nevedia prehrávať. Musia sa to naučiť, ako sme sa to učili aj my. Skončil som s nimi. Mám dosť pretvárky, nechcem vidieť pred sebou falošné tváre,“ reagoval Magoni pred slalomom vo Flachau v roku 2021.

Jasná 1 Čítajte viac Jasná ponúkne unikát. Bude to majstrovský kúsok, sľubujú organizátori

Asistent terajšieho hlavného kouča Maura Piniho Matej Gemza naznačil, že sa vyostrené hrany obrúsili. Spomenul si na jeden moment z minuloročného Flachau, ktorý najlepšie ilustruje veľkú bitku.

"Družnosť medzi tímami nie je, ale vzájomný rešpekt áno. Keď nás Mikaela zdolá, poprajeme jej. Keď zvíťazi Petra, prídu Američania a povedia: good job (dobrá práca, pozn.). Uznanie vždy poteší.

Oni majú veľký tím a neuveriteľné možnosti. My pracujeme v skromnejších podmienkach. Ak sa chcete porovnávať, musíte to robiť s najlepšími," tvrdil Gemza.

Tesné skóre

Aktuálny ročník zastihol najlepšie slalomárky ostatných rokov v jednom prípade nepripravené. Vlhová vypadla v druhom kole v Levi, kedy s viac ako sekundovým náskokom urobila školácku chybu a darovala stovku bodov za víťazstvo Shiffrinovej.

„Špicar je pre mňa ako trénera chyba na šľak trafenie,“ zasmial sa Rastislav Mažgút, niekdajší mládežnícky kouč Vlhovej. "Hodnotíme to ako ľahkú a zbytočnú chybu.

Vo vodnom slalome dostanete dvojsekundovú penalizáciu a môžete ísť ďalej, ale v lyžovaní stačí posun lyže o 2–3 centimetre a ste vonku. Buď priskoro nasadíte do oblúku alebo je trať rozbitá, podložka vám „zakusne“ lyžu a končíte. Je to kruté."

Niečo podobné sa stalo Shiffrinovej v ostatnom slalome aktuálnej sezóny. Ak sme hovorili o kedysi zakliatom Flachau u Vlhovej, tak pre Shiffrinovú je ňou Kranjska Gora.

Rovnako ako v roku 2022 pod Triglavom skončila po špicare. A Vlhová nezaváhala. Treťou výhrou v ročníku a ziskom sto bodov stiahla manko na Američanku na päť bodov.

World Cup Jasná Čítajte viac Treskúca zima, chorvátsky tréner na ratraku a hotová Vlhová na stoličke. Pozrite si, čo sa deje v Jasnej

„Vlhová je geniálna. Vyhráva najmä pre seba a chce potešiť fanúšikov. Je veľká bojovníčka a vzor pre deti. Tým svojim v klube vždy hovorím, nech sa na ňu pozrú. Zdôrazňujem im, že sa nikdy netreba vzdávať a skúšať to, aj keď sa necítite dobre alebo vám to nejde,“ doplnil Mažgút.

Pred dnešným siedmym slalomom v sezóne Svetového pohára (celkovo sa ich pôjde jedenásť) sa schyľuje k siedmej slovensko-americkej bitke o malý glóbus.

Päťkrát bola hlavnou vyzývateľkou Shiffrinovej Vlhová, raz jej predchodkyňa Zuzulová. Skóre vzájomného duelu dvoch 28-ročných rovesníčok o malú guľu v najtočivejšej disciplíne je 3:2 pre Američanku.

"Či už je to Jasná, Flachau alebo čokoľvek iné, tak do toho idem naplno. Samozrejme, že Jasná bude trochu špeciálna, ale mám dosť skúseností na to, aby som to zvládla. Všetko je o mentálnom nastavení. Treba si to užívať a zbytočne nemyslieť na stres.

Sama na seba vyvíjam najväčší tlak, stále chcem víťaziť. To, čo chcú odo mňa ostatní, si až tak nepripúšťam," uzavrela Vlhová.

Tri razy sa vo Flachau stala Salzburskou princeznou snehového vesmíru. Pridá aj štvrtú korunku?

Dychberúce čísla. Do Jasnej prichádza F1 Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Už len 5 dní. Toľko zostáva do štartu Svetového...

Petra Vlhová a jej program v sezóne 2023/24

Dátum podujatia Miesto a disciplína Štart / Umiestnenie Vlhovej
28. októbra Sölden – obrovský slalom 3. miesto
11. novembra Levi – slalom 1. miesto
12. novembra Levi – slalom nedokončila
18. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
19. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušený
25. novembra Killington – obrovský slalom 10. miesto
26. novembra Killington – slalom 2. miesto
2. decembra Tremblant – obrovský slalom 2. miesto
3. decembra Tremblant – obrovský slalom 5. miesto
8. decembra St. Moritz – super G neštartovala
9. decembra St. Moritz – zjazd neštartovala
10. decembra St. Moritz – super G zrušený
16. decembra Val d’Isère – zjazd neštartovala
17. decembra Val d’Isère – super G neštartovala
21. decembra Courchevel – slalom 1. miesto
28. decembra Lienz – obrovský slalom 7. miesto
29. decembra Lienz – slalom 5. miesto
6. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 4. miesto
7. januára Kranjska Gora – slalom 1. miesto
13. januára Zauchensee – zjazd neštartovala
14. januára Zauchensee – super G neštartovala
16. januára Flachau – slalom 2. miesto
20. januára Jasná – obrovský slalom nedokončila
21. januára Jasná – slalom neštartovala
26. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
27. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
28. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
30. januára Kronplatz – obrovský slalom neštartovala
3. februára Garmisch – Partenkirchen – zjazd neštartovala
4. februára Garmisch – Partenkirchen – super G neštartovala
10. februára Soldeu – obrovský slalom neštartovala
11. februára Soldeu – slalom 10.30/13.30
16. februára Crans Montana – tímová síťaž 14.00
17. februára Crans Montana – zjazd 10.30
18. februára Crans Montana – super G 10.30
24. februára Val di Fassa – super G 11.00
25. februára Val di Fassa – super G 11.00
2. marca Kvitfjell – zjazd 11.00
3. marca Kvitfjell – super G 11.00
9. marca Are – obrovský slalom 10.30/13.30
10. marca Are – slalom 10.30/13.30
16. marca Finále SP v Saalbachu – slalom 10.30/13.30
17. marca Finále SP v Saalbachu – obrovský slalom 9.00/12.00
22. marca Finále SP v Saalbachu – super G 10.00
23. marca Finále SP v Saalbachu – zjazd 11.15

celkové poradie SP (po 21 zo 43 súťaží): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1209, 2. Petra VLHOVÁ (SR) 802, 3. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 789, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 787, 5. Sara Hectorová (Švéd.) 647, 6. Sofia Goggiová (Tal.) 582

poradie v slalome (7 z 11): 1. Mikaela Shiffrinová 630, 2. Petra VLHOVÁ 505, 2. Lena Dürrová 402, 4. Michelle Gisinová 282, 5. Sara Hectorová 275, 6. Katharina Liensbergerová 216

poradie v obrovskom slalome (6 z 11): 1. Lara Gutová-Behramiová 485, 2. Federica Brignoneová 460, 3. Mikaela Shiffrinová 429, 4. Sara Hectorová 372, 5. Valerie Grenierová 327, 6. Petra VLHOVÁ 297

poradie v super G: 1. Cornelia Hütterová (Rak.) 310 b, 2. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 220, 3. Federica Brignoneová (Tal.) 217, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 192, 5. Kajsa Vickhoff Lie (Nór.) 191, 6. Mirjam Puchnerová (Rak.) 142

poradie v zjazde: 1. Sofia Goggiová (Tal.) 230, 2. Jasmine Fluryová (Švajč.) 137, 3. Mirjam Puchnerová (Rak.) 131, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) 125, 5. Stephanie Venierová (Rak.) 116, 6. Federica Brignoneová (Tal.) 110

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Livio Magoni #flachau #Matej Gemza #Mauro Pini #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/24