Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechce sa im lyžovať? Ostrý odkaz pre Shiffrinovú a Gutovú. Legendárny Girardelli si podal hviezdy

Hviezdne lyžiarky Mikaela Shiffrinová a Lara Gutová-Behramiová nedávno spochybnili načasovanie štartu Svetového pohára v Söldene (28. októbra). Na ich kritiku teraz obratom reagovali dvaja legendárni majstri sveta.

19.10.2023 07:50
Shiffrin a Gut-Behrami Foto:
Mikaela Shiffrinová a Lara Gutová-Behramiová.
debata (6)

Už o deväť dní sa v rakúskom Söldene začne nová sezóna Svetového pohára. Organizátori hlásia, že zjazdovka na ľadovci Rettenbach je kvôli poklesu teplôt počas posledného víkendu optimálne pripravená a obrovský slalom sa s istotou uskutoční.

Švajčiarsky Blick však upozornil, že najlepším pretekárkam sveta sa zrejme posledných októbrový víkend ešte moc nechce lyžovať.

Lara Gutová-Behramiová minulý týždeň spochybnila októbrové podujatie kvôli vysokým teplotám. „Ak ľudia v cieli chodia v tričkách a tí pred televíziou majú na sebe plavky, nie je to logické. To znamená, že ani sami ešte nechcú lyžovať,“ uviedla olympijská víťazka z Pekingu v super G.

Laurence St. Germainová Čítajte viac Vlhovej rivalka má problémy. Majsterke sveta v slalome chýbajú peniaze, hľadá sponzorov

Kráľovná lyžiarskych svahov a päťnásobná víťazka Veľké kryštálového glóbusu, Mikaela Shiffrinová, už dlhšie kritizuje príliš skoré otvorenie sezóny.

„Do mentálneho stavu, že môžem pretekať, sa môžem dostať kedykoľvek, dokonca aj pri vysokých teplotách. Ale má to naozaj zmysel,“ skonštatovala na nedávnej sponzorskej akcii v Rakúsku.

Päťnásobný víťaz celkového hodnotenia Svetového pohára, Luxemburčan s rakúskymi koreňmi Marc Girardelli, nereaguje na slová dvoch elitných lyžiarok príliš lichotivo.

„Modly ako Shiffrinová a Gutová-Behramiová by mali prestať píliš konár, na ktorom sami sedia!“ vyjadrila sa 60-ročná legenda, ktorá lyžiarskym svahom dominovala na prelom 80. a 90. rokov minulého storočia.

Lara Gutová-Behramiová Čítajte viac Bez slnka a s bolesťou. Gutová zvažovala radikálny krok, jej posolstvo pre Vlhovú a spol. je jasné

Bývalý vynikajúci univerzál, ktorý získal tri malé glóbusy v slalome a dva v zjazde, bol voči slovám Američanky a Švajčiarky nemilosrdný.

„Môžem Mikaelu Shiffrinovú ubezpečiť, že sneh sa v Söldene vyrába vysoko ekologickou technológiou.“ A Lara Gutová-Behramiová by mala podľa neho pamätať na to, že aj tenisový Australian Open sa teší veľkému záujmu televíznych divákov v Európe, aj keď sa koná uprostred zimy.

„Nie je teda dôvod, prečo by diváci nemali chcieť sledovať lyžiarske prenosy, keď sú teploty vyššie,“ dodal Girardelli.

Niekdajší nemecký slalomový šampión Frank Wörndl, majster sveta z roku 1987, súhlasí s Luxemburčanom a pridáva svojské prirovnanie.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Shiffrinová reagovala na vysoké teploty: Je Európa pripravená na lyžiarsku sezónu? Odpovedala jasne

„Bol som práve v supermarkete, kde dva mesiace pred Vianocami ponúkajú vianočnú výzdobu. Z rovnakého dôvodu potrebuje lyžiarsky priemysel, aby sa Svetový pohár začal koncom jesene. Preteky by mali dať ľuďom chuť na zimu,“ povedal Wörndl.

Ďalším nemenej dôležitým dôvodom októbrového štartu Svetového pohára je skutočnosť, že vrcholoví lyžiari inkasujú značnú časť svojich príjmov od výrobcov lyžiarskeho vybavenia.

Na otázku, či má skorý termín taký veľký vplyv na predaj lyžiarskych výrobkov, odpovedal Franz Julen, ktorý bol v minulosti manažérom Pirmina Zurbriggena a Vreni Schneiderovej, pracoval aj ako generálny riaditeľ Völkl Ski a Intersport International.

„Skorý štart Svetového pohára v Söldene je pre odvetvie zimných športov mimoriadne dôležitý!“ skonštatoval rodák z Zermattu. „Každý rok sme boli svedkami toho, že predaj lyží, lyžiarskych kombinéz a rukavíc skutočne vzrástol až deň po pretekoch v Söldene.“

Letná dovolenka zjazdových lyžiarok Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Uplynulú sezónu už zahodili za hlavu a chystajú...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Lara Gutová-Behramiová