Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej rivalka má problémy. Majsterke sveta v slalome chýbajú peniaze, hľadá sponzorov

Posledná sezóna bola pre ňu prelomová. Kanadská lyžiarka Laurence St. Germainová sa etablovala vo svetovej špičke a seznačne získala titul majsterky sveta v slalome.

16.10.2023 09:50
Laurence St. Germainová Foto:
Laurence St. Germainová.
debata

No napriek zlatu čelí rivalka Slovenky Petry Vlhovej v najtechnickejšej disciplíne neistej budúcnosti. Dôvod? Chýbajú jej peniaze.

St. Germainovej titul v Courcheveli/Mé­ribeli bol prekvapujúcejší o to viac, že predtým bolo jej najlepším umiestnením vo svetovom pohári 6. miesto. No a na MS zdolala okrem Vlhovej aj fenomenálnu Mikaelu Shiffrinovú.

Človek by povedal, že sa vďaka zlatu stane v Kanade marketingovým lákadlom a peniaze sa jej budú hrnúť z každej strany. No nie je to tak. Financie totiž chýbajú aj Kanadskej lyžiarskej asociácii a preto od svojich športovcov požaduje 20-tisíc kanadských dolárov (14-tisíc eur), aby mohli byť súčasťou tímu.

5. Petra Vlhová Čítajte viac Veľké zmeny, nové miesta. Rázna FIS zrušila milovanú destináciu, elitu pozýva na Slovensko. Ako vyzerá Vlhovej kalendár?

„Stále hľadám sponzorov a ešte som nevyčerpala svoje možnosti partnerstva,“ povedala St. Germainová pre Radio Canada. Rovnakú situáciu musí riešiť aj jej reprezentačná kolegyňa Valerie Grenierová.

V minulej sezóne bola siedmou najlepšou lyžiarkou v obrovskom slalome a dvakrát sa dostala na stupne víťazov. V Kranjskej Gore slávila prvé víťazstvo vo Svetovom pohári a v Soldeu skončila tretia.

Hoci sú tieto elitná Kanaďanky z roka na rok úspešnejšie, lyžovanie v Kanade nie je ani zďaleka také populárne ako povedzme v Rakúsku či Švajčiarsku. Grenierová pre Radio Canada povedala, že pre asociáciu vyzbierala len približne štvrtinu požadovanej sumy.

Petra Vlhová Čítajte viac Skúšala argentínske špeciality aj formu francúzskych mužov. Vlhová drie pred blížiacim sa štartom sezóny

O peniaze žiadali aj prostredníctvom sociálnych sietí a spoliehali sa aj o podporu fanúšikov, aby naďalej mohli štartovať v pretekoch Svetového pohára.

Začiatkom októbra usporiadali spolu s kolegami z národného tímu Sarah Bennettovou a Simonom Fournierom galavečer v Quebecu, aby získali financie.

„Dúfame, že niektorí ľudia by chceli prispieť k našej sezóne,“ povedal St-Germain. Či sa napokon vyzbieralo dosť peňazí zistíme pravdepodobne až pri štarte Svetového pohára v Söldene.

Letná dovolenka zjazdových lyžiarok Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Uplynulú sezónu už zahodili za hlavu a chystajú...
debata chyba
Viac na túto tému: #Laurence St.Germaiová