Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto chce zimnú olympiádu? Nikto? MOV má problém, Američania cúvli, vraj pomôžu Arabi

Do zimných olympijských hier v roku 2030 zostáva šesť a pol roka. Konať sa budú v tradičnom januárovom či februárovom termíne.

19.06.2023 09:57
cortina 2026 Foto:
Zimné olympijské hry sa najbližšie uskutočnia v Miláne a Cortine D´Ampezzo.
debata (7)

To je nateraz všetko, čo o najväčšom športovom sviatku vieme. Chýba najzákladnejšia informácia: kde sa bude konať.

O usporiadateľovi sa má rozhodnúť na zasadaní Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v septembri tohto roka. Zatiaľ však nie je z koho vyberať. Inak povedané: olympijské hry akoby nikto nechcel…

Lenin Čítajte viac Do tímu utečencov? Západ nás chce tak veľmi ponížiť, že stratil kontakt s realitou, hromžia ruské médiá. Spomínajú sa tanky

„MOV už dlho nebol v takej patovej situácii. Neexistuje jediná možnosť, ktorá by mu dávala akú-takú istotu,“ tvrdí portál Sport Expres.

Ten konkrétne hovorí o kríze olympijského hnutia. Televízne ratingy vraj klesajú, náklady na usporiadanie podujatia pod piatimi kruhmi rastú.

A stratový nechce byť predsa nik…

Navyše, za šesť a pol roka nie je reálne, aby vstúpil do hry uchádzač, ktorý by musel celú infraštruktúru vybudovať nanovo. Možnosť výberu sa tak zužuje na tie krajiny, ktoré majú s organizovaním olympijských hier skúsenosť.

„Najvážnejším kandidátom preto dosiaľ bolo Salt Lake City, ktoré hostilo olympiádu v roku 2002. Tamojší organizátori by síce museli postaviť aj nové športoviská, no pomohli by si tiež rekonštrukciou už hotových,“ píše ruský web.

Thomas Bach. Čítajte viac Lavína kritiky na MOV: Deň hanby, facka do tváre Ukrajincov. Nespokojní sú aj Rusi

Lenže tu je háčik. V roku 2028 sa budú konať letné olympijské hry v Los Angeles. Američania tak nepovažujú za ideálne, aby hostili najlepších športovcov sveta aj o dva roky neskôr.

Svoju kandidatúru síce úplne nestiahli, no posunuli ju na rok 2034.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #zimné olympijské hry #ZOH 2030