Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lavína kritiky na MOV: Deň hanby, facka do tváre Ukrajincov. Nespokojní sú aj Rusi

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa za odporučenie návratu ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží vyslúžil vlnu kritika z rôznych strán.

28.03.2023 19:19
Thomas Bach. Foto: ,
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
debata (48)

MOV zakázal účasť ruských a bieloruských športovcov na podujatiach po začiatku vojny na Ukrajine, no v poslednom období sa usiluje o ich návrat a snaží sa nájsť cestu, ako to dosiahnuť.

Proti snahám MOV sa však postavilo množstvo športovcov, funkcionárov i politikov na čele s predstaviteľmi napadnutej Ukrajiny, ktorá uvažuje o bojkote parížskych hier.

Marta Kosťuková Čítajte viac Kosťuková podľa očakávania nepodala ruku ďalšej Ruske. Na pretrase bol aj dres Spartaka

Na jej stranu sa v utorok postavili aj nemeckí predstavitelia, ktorí označili nové rozhodnutie exekutívy MOV ako „facku do tváre“ všetkých ukrajinských športovcov.

„Zaslúžia si solidaritu medzinárodného športu. Medzinárodná športová spoločnosť musí jednoznačne odsúdiť brutálnu ruskú vojnu. To je možné len s úplným vylúčením ruských a bieloruských športovcov,“ agentúra AFP citovala nemeckú ministerku vnútra Nancy Faeserovú.

Rozhodnutie odsúdil aj námestník poľského ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk: „Aké pozitívne veci urobilo Rusko pre svojich športovcov, že sa teraz zúčastňujú súťaží. Po Buči, Irpini, Hostomeli! Po každodennom bombardovaní civilných cieľov! Je to deň hanby pre MOV.“

Maxim Galiničev Čítajte viac Ďalší smútok pre Ukrajinu. Ruskí okupanti zabili nádejného olympijského boxera

Tesne pred utorňajším rozhodnutím vyzvalo viac ako 300 bývalých i súčasných šermiarov medzinárodnú federáciu (FIE) i MOV, aby nedovolili návrat ruských a bieloruských reprezentantov na športoviská.

FIE začiatkom marca umožnila šermiarom z oboch krajín súťažný návrat na medzinárodnú scénu napriek pretrvávajúcej vojenskej invázii na Ukrajine. MOV na čele s niekdajším šermiarom Bachom zasa hľadá spôsob, ako Rusom a Bielorusom umožniť štart v kvalifikačných súťažiach na budúcoročné OH v Paríži. „Športovci boli a budú nástrojom Putinovej propagandy,“ reagovali šermiari v otvorenom liste.

Rozhodnutie MOV v utorok večer kritizovali aj predstavitelia Ruského olympijského výboru (ROV). Jeho prezident Stanislav Pozdňakov uviedol, že kritéria pre návrat ruských a bieloruských športovcov, ktoré odporúča MOV, sú diskriminačné: „Ohlásené kritériá sú neakceptovateľné. Je to diskriminácia na základe národnosti.“

48 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Thomas Bach #Medzinárodný olympijský výbor #vojna na Ukrajine