Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Slovenský tréner šampiónov si zvykol na hrôzy vojny. Nad hlavou mu lietali bojové rakety

Neskôr už bežala príprava podľa plánu?

Nebola optimálna. Pretekári museli pravidelne cestovať domov, viacerí pochádzajú z oblastí, kde zúria najhoršie boje. To bolo zložité. Vedel som sa vžiť do ich situácie. Vracali sa po dvoch týždňoch z domu a nastupovali do tréningového procesu.

Naši súperi si nevedia ani predstaviť, čo všetko sme museli riešiť, aby sme si udržali úroveň, akú sme ukázali. Obdivujem mojich zverencov a verím, že táto mimoriadne komplikovaná situácia sa čo najskôr skončí.

Biatlonisti pôsobia väčšinu roka v zahraničí, cestujú z pretekov na preteky. Ako sa ich v sezóne dotýkala vojna?

Vo všeobecnosti platí, že muži môžu vycestovať z krajiny, kde je vyhlásená všeobecná mobilizácia, len za veľmi zložitých podmienok. Špičkoví športovci majú výnimku: dostanú povolenie opustiť krajinu na 30 dní a potom sa musia vrátiť. Takže robiť si dlhodobé plány je nemožné, musíme sa prispôsobovať aktuálnej situácii, ktorá vládne.

Dorothea Wierereová, koláž, nepoužívať Čítajte viac Talianska hviezda obdivuje Vonnovú, urobila zásadné rozhodnutie. Inšpiruje Bátovskú Fialkovú?

Navštívili ste v uplynulom roku Ukrajinu?

Bol som na Ukrajine tri razy. Niektoré moje pracovné povinnosti mi to prikazujú. Priznám sa, že som nešiel hlboko do vnútrozemia, ale pohyboval som sa len v západnej časti krajiny. Ale zažil som, čo je letecký poplach i to, keď vám letí nad hlavou bojová raketa, ktorá potom exploduje niekoľko kilometrov od hotela, kde spíte. Nie je to nič príjemné.

Nemali ste strach?

Mal som, najmä keď som to zažíval prvý raz. Musíte počítať s tým, že vás všade kontrolujú vojaci. Neskôr to už bolo lepšie, človek si zvykne aj na takéto hrôzy. Nedávno som strávil na Ukrajine tri dni, bolo to trochu pokojnejšie ako v predchádzajúcich prípadoch.

Boli ste v Kyjeve?

Nie, až do Kyjeva som nešiel. Bol som na polceste od slovenských hraníc ku Kyjevu. Zatiaľ chodím autom. Už to nie je taký problém, akiste aj preto, lebo som vedel, čo môžem očakávať, na čo sa pripraviť. Ale ten pocit, keď viem, že niekoľko sto kilometrov odo mňa zúri ozajstná vojna, o ktorej som kedysi pozeral filmy alebo čítal v knihách, je zvláštny.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #Juraj Sanitra