Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský tréner šampiónov si zvykol na hrôzy vojny. Nad hlavou mu lietali bojové rakety

Patrí medzi legendy nielen slovenského biatlonu. Tréner Juraj Sanitra (62) získal medaily na olympijských hrách i majstrovstvách sveta.

08.04.2023 07:09
Anastasia Kuzminová, Daniel Kuzmin, Juraj Sanitra Foto: ,
Na snímke zľava (manžel a tréner) Daniel Kuzmin, Slovenka Anastasia Kuzminová (získala striebornú madailu v biatlone žien na 10km) a šeftréner biatlonu Juraj Sanitra.
debata (4)

Čoskoro začne tridsiaty rok vo svojej trénerskej kariére. „Všetci tréneri z mojej generácie, ktorí v roku 1994 začínali so mnou, sú už na penzii,“ smeje sa rodák z Brezna, ktorý sedem sezón vedie reprezentantov Ukrajiny.

Nedávno sa skončila sezóna, máte chvíľu voľna. Čomu sa venujete? Ako oddychujete?

Uplynulá sezóna bola nesmierne ťažká, priznám sa, už dávno som nebol taký unavený. Pred pár dňami som sa vrátil z Ukrajiny. Strávil som tam tri dni, vybavoval som si pracovné záležitosti. Užívam si prvé dni voľna, môj organizmus potreboval vypnúť a načerpať novú energiu.

Pre mňa ako trénera nie je táto pauza príliš dlhá. Pracujem už na plánoch na novú sezónu. Tieto dni využívam na podrobné rozbory, hodnotím, kde sa svetový biatlon posunul, kde strácame na najlepších.

Takže opäť práca?

Inak to nejde, ak chceme udržať krok so svetovou špičkou. Minimálne dve-tri hodiny denne venujem tomu, aby som si pozrel niektoré preteky, prečítal si nejaké odborné články, urobil si analýzy.

Svetové biatlonistky ako ich nepoznáte Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Aita Gasparinová - Švajčiarsko.

Väčšinu roka ste na snehu a v mraze. Čo dovolenka pri mori?

Moja najlepšia dovolenka je doma, s rodinou, vnúčatami, sadnúť si na dvor a vypiť kávu. Vychutnám si bežný život. Stresu, cestovania, hotelov mám v sezóne dosť. Presťahoval som sa do rodnej dediny Jasenie a som teraz stopercentný dedinčan.

Naznačili ste, že vás posledný rok stál veľa síl. Zažili ste špeciálnu situáciu, viedli ste tím krajiny, ktorú sužuje vojenský konflikt…

Poznal som za uplynulých sedem rokov Ukrajinu slobodnú a teraz aj ťažko skúšanú. Život na Ukrajine je teraz veľmi bolestný, zložitý, to poznačilo, samozrejme, aj našu prácu. Po návrate z olympiády v Pekingu minulý rok vo februári povolali mojich pretekárov do armády.

Ako dlho sa nemohli venovať svojmu športu?

S prípravou sme začínali až v polovici júna s veľkým časovým sklzom v tréningu. Tento deficit nahradili obrovskou vierou a túžbou ukázať, že Ukrajina má stále silný biatlonový tím, že reprezentuje silnú krajinu s výnimočnými športovcami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #Juraj Sanitra