WTA reaguje na kroky Čechov, odstavenie Rusiek neschvaľuje. Prestaňte klamať, zúri Hašek

TASR, Pravda | 30.07.2023 15:58
Alexandra Sasnovičová Foto: ,
Alexandra Sasnovičová vo Wimbledone. Aj táto bieloruská tenistka dostala zákaz účasti v Prahe.
Ako sme informovali, ruské a bieloruské tenistky sa nezúčastnia na turnaji Prague Open. Rozhodnutie prijala česká vláda, organizátori podujatia o tom informovali v piatok.

Usporiadatelia turnaja okamžite po prihlásení prvých Rusiek a Bielorusiek uviedli, že sú v kontakte so zodpovednými štátnymi orgánmi.

„V situácii, keď Rusko zabíja na Ukrajine civilistov, nie je možné pustiť ruských športovcov na medzinárodné športové podujatia. Preto naša vláda prijala nariadenie, ktoré účasť Rusov na súťažiach v ČR zakazuje,“ reagoval na situáciu minister vnútra Vít Rakušan.

Alexandra Sasnovičová Čítajte aj Necestujte sem! Rusky a Bielorusky si vypočuli rázny verdikt z Prahy, kvôli jednej z nich zasahovala polícia

Podľa prihlášok v hlavnej súťaži figurovala 75. tenistka rebríčka WTA Alexandra Sasnovičová z Bieloruska. Víkendovú kvalifikáciu mali hrať Rusky Diana Šnajderová, Polina Kudermetovová a Erika Andrejevová.

Česi najskôr v piatok vyhostili z krajiny jednu ruskú tenistku, jej meno nezverejnili.

„V piatok podvečer Inšpektorát cudzineckej polície ČR vykonal pobytovú kontrolu u osoby ruskej štátnej príslušnosti. Počas nej sa zistili dôvody k ukončeniu prechodného pobytu na území ČR,“ citoval tlačovú správu usporiadateľov portál idnes.cz.

Maria Šarapovová Čítajte aj Šarapovová? Najhorší športovec, aký kedy vyhral grandslam! A povedal by som jej to aj osobne

Riaditeľ turnaja Miroslav Malý odmietol uviesť meno konkrétnej tenistky:

„Išlo o prvú účastníčku Prague Open, ktorá do ČR pricestovala s ruským pasom. V tejto chvíli sa už nenachádza na našom území. Okamžite sme o situácii informovali prostredníctvom WTA ostatné účastníčky turnaja. Tenistkám s ruským a bieloruským pasom sme oznámili, aby na podujatie necestovali,“ doplnil.

Vyhlásenie zverejnila aj Ženská tenisová asociácia (WTA), ktorá sa pozastavila nad obmedzením účasti ruských a bieloruských tenistiek napriek statusu neutrálnych športovcov.

749026292 Čítajte aj Lajkovala Putinove narodeniny aj zosmiešňovanie Zelenského. Ukrajinka žiadala trest pre 16-ročnú Rusku

"Jednotlivé hráčky WTA, ktoré majú ruské a bieloruské občianstvo, môžu hrať na turnajoch v neutrálnom postavení. Napriek tomu české úrady zamietli niektorým hráčkam vstup na turnaj, ktorý sa bude konať budúci týždeň v Prahe.

Pravidlá WTA stanovujú, že všetci hráči musia byť prijatí do súťaže WTA podľa zásluh bez diskriminácie. Budeme pokračovať v monitorovaní vývoja vzhľadom na dôležité úvahy týkajúce sa týchto zložitých geopolitických problémov."

petra.kvitova 1661302928 Čítajte aj Odviedla otca od rodiny, k čomu gratulácie? Nie všetci prajú Kvitovej po svadbe šťastie

Na vyjadrenie WTA reagoval Dominik Hašek. Bývalý hokejový brankár už predtým vystupoval proti štartu Rusiek a Bielorusiek v Prahe.

„Prestaňte klamať! Sú občiankami Ruska a Bieloruska a reprezentujú činy ich krajín – ruská agresívna vojna, zabíjanie a zločiny vrátane genocídy.

Keď budú môcť hrať turnaje, viac Ukrajincov a Rusov zomrie. WTA za to nesie plnú zodpovednosť a Ukrajine zaplatí miliardy dolárov,“ uviedol Hašek na twitteri.

Najbohatší tenisti v histórii Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
21. Ana Ivanovičová - 16 miliónov dolárov...