Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dievča z Odesy láme rekordy a upriamuje pozornosť na ruské rakety. Keď nastupovala na zápas, jedna narazila do domu jej babky

Pred začiatkom Australian Open o niečom takom ani nesnívala. Prišla si odohrať to svoje - možno sa kvalifikovať, ak sa pošťastí, uhrať aj 2. kolo.

25.01.2024 06:40
Dajana Jastremská Foto:
Ukrajinka Dajana Jastremská.
debata (11)

Ukrajinka Dajana Jastremská však v neľahkej chvíli žije svoj sen. Účasť v semifinále grandslamového turnaja je jej najväčším úspechom v kariére. Prebojovala sa doňho cez český tenisový supertalent – Lindu Noskovú. Tínedžerku zo Vsetína zdolala 6:3, 6:4.

Ako Raducanuová?

Hoci sa dnes Jastremská „potáca“ kdesi na konci prvej svetovej stovky, teraz je v najlepšej štvorke. A nielen to, je vôbec prvou Ukrajinkou, ktorá sa prebojovala do semifinále Australian Open. A tiež len druhou kvalifikantkou, ktorá postúpila do tejto fázy turnaja v Melbourne v Open ére.

Predovšetkým v tejto chvíli je to pre ňu nanajvýš dôležité – po zápase mohla do kamery napísať: „Som hrdá na našich bojovníkov na Ukrajine.“

Text sprevádzala nakresleným srdcom. Osud to zariadil tak, že v boji o finále nastúpi proti Číňanke, 15. hráčke sveta, Čeng Čchin-wen, ktorá v druhom semifinále vyradila Rusku Annu Kalinskú. Melbourne tak aspoň neuvidí zápas, po ktorom si hráčky nepodajú ruky.

Carlos Alcaraz Čítajte viac Nástupca Nadala? Melbourne je pre Alcaraza zakliate: Neviem, čo povedať. Neviem, čo sa stalo

Jastremská, ktorá pochádza z Odesy, má v Austrálii za sebou sériu pozoruhodných výsledkov. Je štvrtou hráčkou za posledných 40 rokov, ktorá sa dostala do semifinále a v ceste jej stáli výlučne súperky z najlepšej päťdesiatky rebríčka WTA.

Mimochodom, po rovnako náročnej ceste dokráčala až do finále aj Dominika Cibulková v sezóne 2014. Pravda, Slovenka bola nasadená hráčka.

Ukrajinka sa však musela najprv prehrýzť kvalifikáciou. Vo všetkých troch kolách potrebovala na postup tri sety. Následne si v 1. kole poradila s wimbledonskou šampiónkou a siedmou nasadenou Markétou Vondroušovou, v 3. zasa premohla 28. nasadenú Emmu Navarrovú, ktorá nedávno získala titul v Hobarte.

V osemfinále ju nezastavila bývalá svetová jednotka a miestna dvojnásobná šampiónka Victoria Azarenková. Včera, v najväčšom zápase kariéry, vyprevadila z Melbourne Noskovú, premožiteľku svetovej jednotky Poľky Igy Swiatekovej.

Novak Djokovič Čítajte viac Tridsaťtri minút a tri sekundy na strome. Djokovič po náročnom štvrťfinále radil Kyrgiosovi, ako vyhrať grandslam

Jastremská tak je už len dva víťazné zápasy od titulu. Ak by ho získala, bol by to rovnaký hit ako Emma Raducanuová na US Open 2021. Boli by to jediné dve kvalifikantky v histórii, ktoré by vyhrali grandslam.

Niečo pre Ukrajinu

Pre Ukrajinu by to bolo naozaj niečo veľké. V minulosti sa do finále na úrovni veľkej štvorky prebojoval jedine Andrej Medvedev (Roland Garros 1999).

Vojna v rodnej krajine akoby tamojších tenistov hnala vpred. V hlavnej fáze Australian Open sa predstavilo až sedem z nich. Okrem Jastremskej sa do 3. kola prebojovali aj Elina Svitolinová, Marta Kosťuková či Lesia Curenková. Jastremská, Kosťuková a Svitolinová boli dokonca až vo štvrťfinále.

Krásna Sophia, priateľka tenistu Alexandra Zvereva Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
On je špičkový tenista a známy búrlivák, ona...

Kosťuková dokonca tvrdí, že ak by u nej doma nebola vojna, nikdy by tak tenisovo nevyrástla, ako sa jej to podarilo za uplynulé dva roky.

„Vždy sa snažím napísať niečo pre Ukrajinu, o Ukrajine,“ vysvetlila Jastremská svoje víťazné odkazy. „Je to moja misia. Snažím sa na Ukrajinu vyslať signál, že som na ňu skutočne hrdá,“ zamyslela sa.

O vojne príliš hovoriť nechce, hoci priznáva, že v tejto situácii nie je pre ňu ľahké hrať zápasy na Australian Open. „Ale najhoršie je, že mám pocit, že ľudia pomaly akceptovali, čo sa u nás deje,“ povedala na tlačovej konferencii.

„Vojna nás, samozrejme, veľmi zasiahla. Nemôžete ísť domov, ako a kedy by ste chceli. Neustále čítate správy. Neprestajne sa pozeráte na smutné videá,“ doplnila.

Navyše, počas nedávneho turnaja v Brisbane dokonca jedna z ruských rakiet pristála na dome jej babky. „Je to emocionálne ťažké,“ zopakovala.

Alexander Zverev Čítajte viac Tenistom sa nikdy nestaneš, tvrdili mu lekári. Zverev teraz v Austrálii vyradil favorizovaného Alcaraza

Ťažké to bolo pre ňu aj 26. februára 2022, keď sa dva dni po invázii ruských vojsk so sestrou Ivanou zbalili a z rodnej Odesy utiekli do Francúzska. Bez najbližších.

V hľadisku v Melbourne však tentoraz sedela aj jej mama Marina – oficiálne jej mentálna koučka. Keď redaktorka vyzvala Jastremskú, aby sa jej pred publikom prihovorila, začala úsmevne.

„Oh, moja mama… Ona vie, čo pre mňa znamená. Myslím, že potrebujeme viac času, aby sme tu mohli vybehnúť na nákupy.“

Som, aká som

Oficiálny portál WTA po jej prieniku medzi najlepšiu štvorku v Melbourne uviedol, že Jastremská sa nezjavila tenisovému svetu z ničoho nič.

Netradičná česká tenistka Gabriela Knutsonová Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Kým iné tenistky v jej veku pomaly zvažujú, čo...

Hoci je dnes v rebríčku až na 93. mieste, má za sebou niekoľko pozoruhodných výsledkov. V sezóne 2018 bola napríklad prvou hráčkou narodenou v roku 2000, ktorá sa prebojovala do elitnej stovky.

Ako devätnásťročná sa dostala dokonca na 21. miesto. Prvé tri tituly na okruhu WTA získala pred dovŕšením dvadsiatky.

Za sebou má aj mimoriadne úspešnú juniorskú kariéru. Vo finále dievčenského Wimbledonu 2016 prehrala 4:6, 3:6 s Ruskou Anastasiou Potapovovou, no v ten deň sa v nej vraj niečo zlomilo.

„Vyvíjala som na seba zbytočne veľký tlak. Odvtedy nemám žiadne veľké očakávania. Vravím si, že som taká, aká som, a uvidíme, ako to pôjde,“ znie jej nové krédo.

Uvidíme už dnes. Ukrajinský zázrak zabojuje o finále okolo obeda.

Najbohatší tenisti a tenistky na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček najbohatších tenistov na svete je...

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Dajana Jastremská #Australian Open 2024