Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tridsaťtri minút a tri sekundy na strome. Djokovič po náročnom štvrťfinále radil Kyrgiosovi, ako vyhrať grandslam

Tentoraz to nebolo bez problémov, ale predsa len sa to podarilo. Novaka Djokoviča delia od zisku jedenásteho triumfu na Australian Open už iba dva zápasy.

23.01.2024 10:33 , aktualizované: 11:28
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič a Nick Kyrgios po štvrťfinálovom zápase na Australian Open 2024.
debata

Vo štvrťfinále zdolal Američana Taylora Fritza 3:1 na sety. Dvanásteho tenistu ATP poslal z Melbourne domov po takmer štvorhodinovom boji – 7:6 (3), 4:6, 6:2, 6:3.

Kto čakal, že sa svetová jednotka v zápase o postup do semifinále nezapotí, poriadne sa mýlil. Napokon, len prvý gem trval šestnásť minút.

Djokovič musel často siahnuť na dno svojich síl. Jednak preto, že v Austrálii bolo prvýkrát od začiatku grandslamového podujatia poriadne teplo, ale aj rodák z kalifornského San Diega mu výrazne vzdoroval.

Už v prvom sete mal Srb namále. Odvrátil v ňom dva setbaly a v jeho závere musel potvrdiť populárnu prezývku „Tajbrejkovič“ – vyhral ho až v skrátenej hre. Po 84 minútach.

Druhé dejstvo patrilo Američanovi. Čo však zarážalo najviac, bola štastika nepremenených brejbalov zo strany Djokoviča. V jednej chvíli to bolo dokonca neuveriteľných 0/15, čo sa mu v jeho bohatej kariére dosiaľ nestalo. Premenil až šestnásty pokus.

„Má jedno z najlepších podaní na svete a keď mu to ide, je to ťažké,“ vysvetľoval po zápase. „Trpel som. Fritz hral výborný tenis. Zaslúži si potlesk. Bol to fyzicky náročný zápas, moje nohy sú unavené,“ priznal.

Vyčerpaný Novak Djokovič v zápase proti... Foto: Profimedia
Novak Djokovič Vyčerpaný Novak Djokovič v zápase proti Taylorovi Fritzovi.

Bilanciu proti Američanovi upravil na 9:0. Prebojoval sa do svojho 48. grandslamového semifinále, v histórii sa to nikomu inému nepodarilo. V ňom vyzve buď Taliana Jannika Sinnera, ktorý hrá v životnej forme, alebo Rusa Andreja Rubľova.

Rodák z Bergama v talianskych Dolomitoch, ktorý najprv koketoval s lyžami, až potom s tenisovou raketou, je veľkým favoritom druhého štvrťfinále. Nedávno sa porátal aj s Djokovičom, keď ho vyradil na koncoročnom Turnaji majstrov v Turíne a následne celé podujatie ovládol.

Lenže toto je grandslam – úplne iný turnaj. A Djokovič je zasa neskutočne skúsený tenista. V kariére vyhral už 98 podujatí, zvyšných sedem štvrťfinalistov na Australian Open dovedna 91. Táto bilancia nepotrebuje ďalší komentár.

„Ja som si dlho myslel, že som vedel hrať celkom dobrý tenis. Ale toto je iná liga. Úplné bláznovstvo,“ glosoval Djokoviča v štúdiu Eurosportu legendárny John McEnroe.

Novak Djokovič Čítajte viac Hrdina alebo démon. Náš vzťah k Djokovičovi svedčí aj o dnešnom svete, vraví známy americký kňaz

Po zápase s Fritzom najlepšieho hráča všetkých čias vyspovedal domáci Austrálčan Nick Kyrgios. Na záver chcel vedieť, ako to Djokovič robí. Ako je možné, že aj v 36 rokoch zdoláva o generáciu mladších hráčov?

Prečo aj v pokročilom tenisovom veku stále pôsobí ako mladík?

Djokovič vo svojej odpovedi zablúdil do miestneho parku, kam vraj rád počas Australian Open chodí.

„Ja ti ten strom ukážem, ale nesmieš to nikomu povedať,“ začal s úsmevom čoskoro možno už 25-násobný grandslamový šampión.

„Vyzuješ si topánky, vylezieš na najvyšší bod, zavesíš sa na jeden z konárov hore nohami a zostaneš tak visieť 33 minút a 3 sekundy. Potom budeš vyhrávať grandslamové turnaje,“ odpovedal Belehradčan a rozosmial celú arénu.

Jeho semifinále v Melbourne je na programe až v piatok. Visieť dole hlavou na strome môže tentoraz oveľa dlhšie.

muži – dvojhra – štvrťfinále: Novak Djokovič (Srb.-1) – Taylor Fritz (USA-12) 7:6 (3), 4:6, 6:2, 6:3, Jannik Sinner (Tal.-4) – Andrej Rubľov (Rus.-5) 6:4, 7:6 (5), 6:3

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Novak Djokovič #Taylor Fritz #Australian Open 2024