Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príbeh, ktorý chytí za srdce. Djokovič sa vrátil k peklu v Melbourne: Vzišla z toho jedna dobrá vec, tvrdí Srb

Najlepší tenista histórie Novak Djokovič po prvýkrát prehovoril o pozitívach svojho kontroverzného pobytu v Melbourne v roku 2022, keď ho imigrační úradníci zadržali po vstupe do Austrálie, nakoľko nemal potvrdenie o očkovaní proti koronavírusu.

16.01.2024 07:50
Novak Djokovič Foto:
Zadržiavanie a následné vyhostenie Novaka Djokoviča z Austrálie bolo pred dvomi rokmi jednou z najsledovanejších udalostí.
debata (1)

Počas posudzovania platnosti jeho víz bol Djokovič v Austrálii presne 11 nocí, pričom štyri z nich strávil v neslávne známom hoteli v severnej časti mesta.

Hotel Park, o ktorom médiá informovali, že pôsobí skôr ako väzenie a v jedle sa objavovali červíky, bol vtedy domovom pre približne ďalších 30 zadržaných, z ktorých niektorí boli v zariadení desiatky mesiacov.

Novak Djokovič Čítajte viac Drž hubu, ty..! Nervózny Djokovič reval do hľadiska, dievča sa rozplakalo. Čo hovorí na nové pravidlo?

Napriek nepríjemnej skúsenosti napokon prítomnosť Djokoviča v hoteli obrátila pozornosť na toto zariadenie, ľudí v ňom, a do troch mesiacov po deportácii svetovej jednotky boli všetci zadržiavaní prepustení.

„Z toho všetkého vzišla jedna dobrá vec,“ povedal Djokovič počas tohtoročného Australian Open. „Kvôli mne si to miesto získalo toľko pozornosti, nasledoval tlak médií a ľudia boli prepustení.“

Najšokujúcejší prípad v Hoteli Park sa týkal iránskeho utečenca Mehdiho Aliho, ktorý bol aj spolubývajúcim Djokoviča. Ten prišiel do Austrálie ako 15-ročný, utekal pred etnickým prenasledovaním namiereným proti štvormiliónovej ahvázkej komunite.

Ali mohol len ťažko tušiť, že nasledujúcich deväť rokov strávi v austrálskom imigračnom zadržiavacom systéme. Väčšinu z tohto času pobýval práve v Hoteli Park.

4 Djoko Čítajte viac Známy americký komentátor podozrieva Djokoviča z klamstva. Tvrdí, že jeho reči o zranení už nikto v brandži neberie vážne

Ten bol mimochodom už zatvorený po vyšetrovaní, ktoré podľa The Telegraph odhalilo rozsiahle porušovania predpisov. V marci 2022 bol Ali prepustený a začal nový život v americkom Minneapolise.

„Cítim nejaké zvláštne puto s Mehdim,“ uviedol Djokovič, ktorý v nedeľu postúpil do 2. kola Australian Open.

„Stále sme v kontakte, teraz žije v Minnesota, takže sa uvidíme, keď pôjdem do USA. Povedal mi, že je vďačný za pozornosť, ktorú môj prípad vyvolal,“ skonštatoval držiteľ rekordných 24. grandslamových titulov na adresu Mehdiho Aliho.

qweyx Čítajte viac Hrôza, hodnotia diváci počin od Netflixu. Zo Zvereva je dobrý chlapec, o poľskej kráľovnej takmer ani slovo

Djokovič tiež priznal, že minulý týždeň pociťoval úzkosť, keď po prílete do Austrálie absolvoval vstupnú procedúru na rovnakom imigračnom oddelení na letisku Tullamarine, kde ho v roku 2022 osem hodín vypočúvali.

„Vlani som najskôr letel do Adelaide, takže sme pristáli na inom termináli v Melbourne,“ vysvetľoval Djokovič. „Keď som prišiel tento rok, videl som celú cestu, ktorou som v ten deň prešiel, imigračný úrad. Dokonca som spoznal muža, ktorý tam bol pred dvoma rokmi. Zovrelo mi žalúdok,“ povedal Srb.

Najbohatší tenisti a tenistky na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček najbohatších tenistov na svete je...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open #Melbourne #Covid-19