Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský „enfant-terrible“ to má v ruke a nepotrebuje veľa trénovať. Keď sa rebel s poznámkami správne nahnevá, ide si za tým

Delový forhend ako on nemal na okruhu azda nikto. Cenné skalpy, ktoré vlastní, sú tiež skôr raritou. Martin Kližan nikdy nemal zo súperov s veľkým menom prílišný rešpekt - svojho času zdolal Novaka Djokoviča i Rafaela Nadala.

27.09.2023 05:42
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata (17)

Najlepší slovenský tenista za uplynulých pätnásť rokov sa vracia na dvorce. Po 817 dňoch. S veľkým odhodlaním, no bez záruky, lebo pod dvoch sezónach pauzy nemá 34-ročný hráč isté vôbec nič.

Talent na rozdávanie

Mnohí o ňom vravia, že mal na viac, ako pred rokom 2021, keď ukončil kariéru. Keď sme sa v minulosti rozprávali s bývalými výbornými hráčmi, prakticky každý z nich potvrdil, že Kližan mal na to, aby bol členom elitnej svetovej desiatky.

Martin Kližan Čítajte viac Kližan: Potrebujem adrenalín, stres, ventilovať petržalskú agresivitu. Zažil som pár životných prehier, no som odhodlaný, predbehnem aj TGV

„Odjakživa som tvrdil, že v nej môže byť. Herne na to mal vždy, avšak teraz – keď už dostal rozum – by to mohol dosiahnuť. Za šaša z Petržalky predsa nemôže byť do konca života,“ vravel Ján Krošlák v roku 2018, keď vzal Kližana pod trénerské krídla Dominik Hrbatý.

Kližanova kariéra bola akousi sínusoidov, niekoľkokrát v nej vzplanul, následne však vychladol. Akoby mu dlhodobá enormná záťaž nevyhovovala a potreboval z času na čas vypustiť paru. Sám priznal, že potrebuje uvoľnenejší štýl.

Napriek tomu toho dosiahol pomerne dosť. Vyhral šesť turnajov ATP, z toho dve 500-tisícové veľmi solídne obsadené podujatia v Hamburgu a Rotterdame.

Keď pred pár dňami oznámil, že sa vracia späť do kolotoča, mnohých prekvapil. Nie však spôsobom, akým to urobil.

Video

„Kráľ sa vracia,“ napísal na sociálnej sieti Instagram. Kližan to poňal po „kližanovsky“. Prehnane sebavedomo. Tak, ako ho poznáme.

"To je teda poriadne prekvapenie. Ale poviem na rovinu – bola ho veľká škoda. Jeho potenciál bol neskutočný. Vkladal som do neho veľké nádeje, no nenaplnili sa.

Martin Kližan a jeho partnerka a bývalá... Foto: Instagram Martina Kližana
Martin Kližan, Kristína Kormúthová Martin Kližan a jeho partnerka a bývalá tenistka Kristína Kormúthová.

Chalan má talentu na rozdávanie. Možno je trošku problematický, no výborný tenista. Takých je veľmi málo, z jeho generácie na Slovensku nikto podobný nebol," vraví tenisový expert Jan Kukal.

„Fakt je veľmi šikovný. Má to v ruke, nepotrebuje veľa trénovať. Hádam to ešte niekam dotiahne. Možno aj na úroveň ATP,“ uvažuje Hrbatý o Kližanovi.

Napokon, o jeho predpokladoch svedčí aj fakt, že vyhral juniorskú verziu Roland Garros. „Myslel som si, že som majster sveta,“ zaspomínal si niekoľkokrát na úspešné dorastenecké časy.

Nie som ideálny

Kližan však nie vždy rád počúval o svojom veľkom talente. Ten dostal občas prívlastok „premárnený“, hoci s tým sa nedá úplne súhlasiť. Viacerí mu vyčítali, že drie málo, no pravdou je, že ak by sa do tenisu nevložil, nikdy by nedosiahol výsledky, aké má v zbierke.

„Viem o sebe, že nie som ideálny typ športovca. Napriek tomu som niečo dosiahol. Za úspechmi stojí aj tvrdá drina, hoci mnohí tvrdili, že to tak nie je. Vždy som makal poctivo, no uznávam, že mi chýbal takzvaný doťuk, dôraz pre posledný detail a snaha obetovať tenisu všetko,“ vyhlásil kedysi.

Športweb oslovil minulý týždeň Kližana so žiadosťou o rozhovor a ten okamžite zareagoval. Tvrdil v ňom, že je namotivovaný tak, ako nikdy predtým. Že po kariére mu chýbal stres, neustály tlak, priestor na ventilovanie petržalskej agresivity, ktorú má v sebe už odmalička.

Martin Kližan pred cestou na Floridu. Foto: Instagram Martina Kližana
Martin Kližan Martin Kližan pred cestou na Floridu.

Kližan znel jednoducho úplne inak, ako keď v roku 2021 končil kariéru… „Po tridsiatke mal zrejme krízu, chcel sa uplatniť v politike, potom v tenisovom hnutí, ale najviac mu to aj tak svedčí na kurte. Ak si uvedomil, čo premárnil a aké mal možnosti, potom len dobre preňho,“ dopĺňa Kukal.

Tenisové návraty nikdy nie sú ľahké. Medzi ženami sme boli svedkami viacerých úspešných, ale medzi mužmi je to skôr rarita. Ani Kukal si na ne nespomína. „Borg to skúsil, ale nepodarilo sa mu to. Bolo to obdobie tenisovej revolúcie a on bol so svojou drevenou raketou zrazu príliš pomalý.“

U Kližana nič podobné nehrozí, tenis sa za uplynulé dva roky dramaticky nezmenil.

„Skúsiť to samozrejme môže. Djokovič má 36 a je na vrchole. Kližan má zrejme pocit, že kariéru nedotiahol, preto ho chápem. Je to však ako naskočiť na rozbehnutý rýchlik. V mužskom tenise je obrovská konkurencia, prvých dvesto hráčov je poriadne namakaných,“ hovorí Kukal.

Je tu však Kližanova zaťatá povaha. V dobrom aj zlom. „Ak sa Martin správne ,naserie“, ide si za tým. No keď cieľ dosiahne, stratí motiváciu," opisuje Hrbatý.

Petržalský samorast

Pritom Kližan mal úplne iné plány. Rozprávali sme sa s ním počas sezóny 2018, teda tri roky predtým, než ukončil kariéru. Už vtedy sme z neho cítili, že sa teší na život bez tenisu. Že je to preňho viac práca ako hobby. Na otázku, čo by chcel robiť, keď raketu definitívne odloží, odpovedal takto:

Martin Kližan počas silového tréningu na Floride. Foto: Instagram Martina Kližana
Martin Kližan Martin Kližan počas silového tréningu na Floride.

„Budem robiť s autami a nehnuteľnosťami, alebo so zbrojárstvom. Zbrane, armádne veci ma nesmierne bavia. V televízii sa dívam na dokumenty. Na to, ako trénujú špeciálne jednotky. Viem si pri tom dobre oddýchnuť,“ vravel s tým, že si pokojne vie predstaviť, že by aj pol roka nevzal tenisovú raketu do rúk.

„Na nejaký čas určite nie. Keby som zarábal rovnaké peniaze ako v tenise, tak ho nehrám a venujem sa čomusi inému. Každý robí svoje povolanie na to, aby zabezpečil seba, rodinu. Aj tenis je rovnaký džob ako trebárs novinárčina. Akurát ide o šport – náročnejšiu, hoci lepšie platenú verziu povolania,“ doplnil.

Odvtedy uplynulo päť rokov, od ukončenia jeho kariéry dva. Rodák z bratislavskej Petržalky, ako rád neustále pripomína, napokon nerobil to, čo kedysi plánoval. V noci nežil a cez deň nespal, ani nemal obchod so zbraňami.

Naopak, jeden rok kandidoval na starostu najväčšieho sídliska na Slovensku, na ďalší zasa na pozíciu šéfa v slovenskom tenise.

Nevyšlo mu však ani jedno…

Možno preto, že má povesť konfliktného človeka a rebela, ktorý vždy povie, čo si myslí a možno občas aj nemyslí.

Novak Djokovič Čítajte viac Napriek úcte k Federerovi a Nadalovi treba povedať nasledovné: Novak Djokovič je najlepší tenista všetkých čias. Bodka

V tenisovom prostredí si narobil mnoho nepriateľov, napríklad keď svojho bývalého trénera Karola Kučeru, pod ktorého vedením zažil tenisový vrchol – 24. miesto v rebríčku ATP (27. apríla 2015) – nazval potkanom. Alebo keď tvrdil, že slovenskí daviscupoví reprezentanti by hrali bez neho neandertálsku ligu.

„Je samorast, poučovať ho je veľmi obtiažne,“ potvrdzuje Kukal. Kučera o svojom zverencovi zasa hovoril ako o petržalskom týpkovi páchnucom po Bronxe, ktorý nechodil do školy, ale bol rebel.

„Tenis si vyžaduje veľa trpezlivosti a pokory. To mu občas ujde,“ hodnotil ho.

„Už v škole som mal problémy, stále som dostával poznámky, chceli na mňa volať výchovnú komisiu. Neviem si predstaviť, že by som nemal tenis. Možno by som teraz bol niekde v base,“ uznal Kližan.

S funkcionármi na nože

Aby sme však k nemu boli féroví. Kližan sa vie aj ospravedlniť.

„Neandertálcov som prehnal, mrzí ma to. Ale vtedy som to tak cítil. Zo všetkých strán sa na mňa valili tlaky, do toho sa pridali aj ľudia zo zväzu, ktorí priliali olej do ohňa. Bol som nahnevaný, mal som pocit, že fanúšikovia ani funkcionári si nevážia, čo som pre Slovensko urobil,“ kajal sa.

Martin Kližan a Novak Djokovič. Foto: Peter van den Berg / Avalon / Profimedia
Martin Kližan Martin Kližan a Novak Djokovič.

Pravdou zostáva, že Kližan športovú verejnosť vždy rozdeľoval. Veľkej časti prekážalo jeho sebavedomé správanie. Inak povedané: to, čo ho robilo Kližanom. Zároveň však treba podotknúť, že mnoho výhrad voči jeho osobe bolo nespravodlivých.

Že bol vzorný reprezentant, to sa musí nechať. Aj keď občas na dvorci pôsobil, že mu na výsledku až tak veľmi nezáleží, nebola to vraj pravda. Napríklad, keď nečakane prehral so Švajčiarom Sandrom Ehratom v bratislavskom NTC.

„Pohľad diváka môže byť naozaj taký, ale iba ja viem, ako veľmi sa snažil. Po prvom sete si sadol na lavičku a rozplakal sa,“ povedal nám medzi štyrmi očami vtedajší kapitán Hrbatý.

„Aj keď som mal niekedy hlúpe reči, snažil som sa vždy bojovať na maximum a byť lídrom,“ pridal Kližan pokorne a s veľkou dávkou sebareflexie.

V národnom tíme bol devätnásťkrát, už iba jedna nominácia a dostal by medailu za oddanosť. „Len málo ľudí na svete má toto priam nedosiahnuteľné ocenenie,“ potvrdil nedávno, akoby aj tento faktor zohrával úlohu pri jeho návrate na kurty.

„Potrebuje odohrať nejaké turnaje a čas ukáže. Momentálne je to veľmi predčasná úvaha,“ reaguje Tibor Tóth, súčasný kapitán slovenských tenistov.

Serena Williamsová Čítajte viac Hriešnica či poprava nevinnej? Rumunská tenisová kráľovná má problém. Serena sa jej posmieva

Otázkou však je, ako by na Kližanovu nomináciu odpovedalo vedenie tenisového zväzu, s ktorým je hráč „na nože“. „Viem si predstaviť, ako by tlačil pán Moška na to, aby Martina nenominovali. V tomto smere Tibora Tótha ľutujem. Ja byť na jeho mieste, nenechám si do toho kecať,“ vraví Hrbatý.

Prospeje mu prestávka?

Kližan o svojom úmysle nahlas nehovoril. Oznamoval ho v čase, keď slovenskí reprezentanti hrali zápas Davisovho pohára v Grécku. „Všetci sme sa to dozvedeli z jeho Instagramu. Vopred nikto nič nevedel,“ potvrdzuje Tóth.

Sám je zvedavý, akým smerom sa kariéra kedysi veľkého slovenského talentu uberie. Tóth je erudovaný odborník, jeho rukami prešlo viacero profesionálov, vie, aké ťažké je dostať sa napríklad do prvej svetovej stovky.

„Tam sú samí borci, ktorí trénujú dvojfázovo päť hodín denne. Dobehnúť manko bude náročné, ale ktovie, Djokovičovi covidová prestávka prospela. možno nás Kližan prekvapí,“ zamýšľa sa Kukal.

„Vo štvorhre by bol jeho návrat o dosť jednoduchší,“ pridáva sa Tóth. Podľa Hrbatého by mohol byť Kližan jeden z najlepších deblistov sveta, „ale zrejme by ho to vraj nebavilo“.

Pravdepodobne nie. Slovenský „enfant-terrible“ si vybral namáhavejšiu cestu, kde skratky neexistujú.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Martin Kližan #Dominik Hrbatý #Jan Kukal #Tibor Tóth