Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Napriek úcte k Federerovi a Nadalovi treba povedať nasledovné: Novak Djokovič je najlepší tenista všetkých čias. Bodka

Výnimočný zápas, v ktorom hlava triumfovala nad nohami. Plný nezabudnuteľných úderov a zdanlivo nekonečných výmen. Ale s tradičným koncom.

11.09.2023 16:00
Novak Djokovič Foto:
Šťastný Novak Djokovič sa teší z triumfu na US Open.
debata (92)

Novak Djokovič vyhral ďalší grandslamový titul.

Vo finále US Open zdolal Rusa Daniila Medvedeva 3:0 na sety – 6:3, 7:6 (5), 6:3. Získal 24. veľkú trofej a v tzv. Open ére sa osamostatnil na čele historických tabuliek.

Srbský šampión potvrdil status najlepšieho hráča všetkých čias.

Dva roky po tom, ako ho Medvedev na tom istom turnaji vo finále obral o kalendárny Grand Slam. Dvanásť mesiacov po tom, ako ho pre chýbajúce očkovanie nevpustili na územie Spojených štátov.

Plné zuby

Pomerne suverénny výsledok tomuto zápasu nesvedčí, lebo Djokovič v ňom musel siahnuť na dno síl. V druhom sete – mimochodom, trval hodinu a 44 minút – to s ním „vyzeralo na uterák“.

Tenisový veterán z Belehradu nebol vo svojej koži, často sa opieral o raketu, chvíľami ležal na zemi a bývalý hráč John McEnroe si dokonca myslel, že má problémy s kŕčmi. V tej chvíli by na 36-ročného tenistu málokto stavil.

Novak Djokovič Čítajte viac Je to šampión všetkých šampiónov. Djokovič vyhral 24. grandslamový titul

„Prvýkrát v živote mám pocit, že na Novakovi sa začína podpisovať vek,“ písalo sa v jednom z mnohých spochybňujúcich príspevkov na Twitteri.

„Daniil Medvedev sa postavil na kurt, aby dokázal svoju fyzickú zdatnosť. Novak Djokovič sa rozhodol na kurte vyhrať grandslamový titul,“ rozumne glosoval zápas americký novinár Matt Zemek z portálu Tennis Accent.

Pravda je taká, že Djokovič mal toho „plné zuby“, odvrátil dokonca setbal, ale keď doviedol druhé dejstvo zápasu do tajbrejku, zrazu bol na koni. V treťom sete už nepripustil žiadnu zápletku.

Ďalší úchvatný výkon srbského matadora…

"Odpoviem vám tým najúprimnejším spôsobom – je v tom Boh a strážni anjeli. V tých chvíľach si – fyzicky aj materiálne – už necítim nohy, zem pod nimi, žiadnu silu, ani nebo nad hlavou.

V tých chvíľach, s vierou, ktorú mám, dúfam, že sa stane boží zázrak. Možno mi nebudete veriť, ale stalo sa mi to už veľakrát, že som prekvapil sám seba a pýtal sa, ako je možné, že som to všetko vydržal," opisoval svoje pocity pred srbskými novinármi.

Zároveň priznal, že s Medvedevom odohral azda najťažší set v živote.

Utrpenie Djokoviča počas finále US Open Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič a jeho fyzické problémy v 2. sete.

Čo tu robíš?

Djokovič je mentálny titan, nad ktorým vám občas zostáva hlava stáť. Tretíkrát v kariére sa v jednom roku prebojoval do všetkých štyroch grandslamových finále.

Netreba pritom zabúdať, že má 36 rokov a štyri mesiace. Vek, keď sa na športovom dôchodku liečia chronické zranenia a nezdolávajú o generáciu mladší hráči.

„Čo tu ešte prosím ťa robíš,“ obrátil sa s úsmevom počas slávnostného ceremoniálu Medvedev na newyorského víťaza. No odpoveď najlepšie pozná sám. Djokovičova technická, fyzická a taktická komplexnosť aj v pokročilých rokoch presahujú akúkoľvek logiku.

S 24 grandslamovými titulmi sa definitívne odpútal od Rafaela Nadala i Rogera Federera. Aktuálne skóre je 24:22:20 a je viac ako pravdepodobné, že odstup sa už bude iba zväčšovať.

Španielsky denník Marca dokonca použil slovné spojenie „Big one“ a nie „Big three“. Periodikum, ktoré pochopiteľne najviac fandí Nadalovi, akoby naznačilo, že je čas prestať hovoriť o veľkej trojke, lebo žijeme v ére veľkej jednotky.

Djokovič Bryant Čítajte viac Veľké gesto fenomenálneho športovca. Djokovič si po historickom triumfe uctil mŕtveho kamaráta: Veľa sme sa rozprávali

„Už dávno ukončil debatu o tom, kto z nich je najlepší,“ napísal denník vo svojom stĺpčeku.

„Som pripravený povedať niečo, čo som sa vždy zdráhal vyrieknuť z úcty k Federerovi a Nadalovi. Novak Djokovič je najlepší tenista všetkých čias. Nielen štatisticky. Najväčší vôbec. Bodka. Prvýkrát môžem s istotou povedať, že sa to nezmení,“ pridal sa na sociálnych sieťach renomovaný novinár z Tennis TV Bastian Fachan.

Hoci by sa mohlo zdať, že Djokovič už dosiahol všetko a tak skoro ho nikto neprekoná, končiť s tenisom sa rozhodne nechystá. Po zápase s Medvedevom tréner Goran Ivaniševič novinárov šokoval, keď naznačil dátum jeho možného odchodu do ústrania. Po olympiáde v Los Angeles 2028.

V tej chvíli všetci prepočítavali, koľko bude mať tento velikán rokov. Odpoveď znie 41. Aktuálne je azda predčasné uvažovať týmto smerom, lebo Djokovič je vo veku, keď jeho telo regeneruje pomalšie a ťažšie sa zotavuje zo zranení.

Ohlasy médií na triumf Novaka Djokoviča na US Open Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič zdolal vo finále US Open 2023...

Podľa tenisových insajderov je však absolútny profesionál, ktorý v príprave dbá na všetky detaily. Bezlepková diéta a rôzne iné rutiny, na ktorých už dlho lipne, sa vyplácajú. No kto dnes môže povedať, že o päť rokov ho určite neuvidíme hrať aktívne tenis?

Navyše, olympijské zlato pre Srbsko je to, čo ho motivuje azda najviac.

Stefan a Tara

V tejto súvislosti sa ho novinári opýtali, či je možné o ňom hovoriť ako nie o najlepšom tenistovi, ale ako o najlepšom športovcovi vôbec.

"Nechám to na vás a na všetkých ostatných. Či som alebo nie som, či si zaslúžim byť súčasťou tejto diskusie. Fakt je jeden – keby som nebol zo Srbska, už pred mnohými rokmi by ma vynášali do nebies. Najmä na Západe.

Ale dobre, je to súčasť mojej životnej cesty, som vďačný, že pochádzam z tejto krajiny, dáva mi to vieru a nádej. Preto je všetko, čo som dosiahol, ešte sladšie a napĺňa ma to ešte viac."

Coco Gauffová, fanúšikovia Čítajte viac Za BLM a proti „Don't Say Gay“. Amerika má hviezdičku Coco. Názor má aj na veľké témy

Portál Sports Illustrated uviedol zoznam celebrít, ktoré boli na nedeľňajšom finále. Justin Timberlake, Leonardo DiCaprio, Lil Wayne a ďalší a ďalší. V hľadisku ich vraj bolo dovedna viac ako sto.

„Napriek tomu, že hociktorá z hviezd je vo svojom odbore priam dokonalá, spieva či tancuje lepšie ako hrá Novak Djokovič na tenisovom kurte? Odpoveď ste dostali v troch setoch. Určite nie!“

Djokovič si okrem titulu vezie domov aj veľkú priazeň divákov. Nie často sa mu stáva, aby publikum vyvolávalo jeho meno. Na štadióne boli tentoraz aj jeho deti – syn Stefan a dcérka Tara. Tá ho dokonca povzbudzovala priamo z prvého radu.

Šampión sa priznal, že na US Open si splnil ďalší veľký sen. Túžil totiž po tom, aby ho jeho deti videli vyhrávať a zároveň si uvedomovali, čo sa práve deje.

Pozor, nespomaľujem

Čo napísať na záver? Djokovič má nielenže 36 rokov, ale za sebou aj 36. grandslamové finále. Stačilo mu na to 72 turnajov veľkej štvorky. To znamená, že v každom druhom bojoval o titul. Až tretinu z nich vyhral.

Milovaný i nenávidený - hviezdny Novak Djokovič Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič je srbský tenista, všeobecne...

Čím je starší, tým je lepší. Jeho finálový súper Medvedev tvrdí, že zakaždým, keď proti nemu nastúpi, čelí silnejšiemu Djokovičovi. A nie sú to len frázy. V grandslamovej bilancii kedysi viedol Federer nad Djokovičom 16:1, Srb skóre nielenže otočil, ale švajčiarskemu elegánovi sa vzďaľuje z dohľadu.

V New Yorku to bol preňho 16. titul z posledných dvadsiatich finále.

Posúva hranice neprebádaného. Súperí sám so sebou. S históriou, s večnosťou. Pritom vyhráva. A hoci nedosiahol svoj cieľ – vyhrať všetky štyri veľké tituly v jednej sezóne – ani tri zo štyroch nie sú zlé.

"Keď som mal sedem rokov, chcel som sa stať najlepším hráčom na svete a vyhrať Wimbledon, to bola jediná vec, ktorá ma zaujímala.

Začal som však snívať nové sny. Nikdy som si nepredstavoval, že tu budem stáť a hovoriť o 24 grandslamoch, ale posledných pár rokov som cítil, že mám šancu tvoriť históriu, tak prečo sa jej teda nechopiť?" vravel, keď sa lúčil s Flushing Meadows.

Od pondelka je staronovou svetovou jednotkou. Hráčom, ktorý žije druhú mladosť a môže prekonávať už len sám seba.

Jeho americký odkaz však znie: „Nie, ešte nespomaľujem!“

Daniil Medvedev, Novak Djokovič. Čítajte viac Zápas Djokovič - Medvedev sme sledovali ONLINE
92 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Daniil Medvedev #US Open 2023