Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hriešnica či poprava nevinnej? Rumunská tenisová kráľovná má problém. Serena sa jej posmieva

Pripomínala motorovú myš. Malú a čipernú, ktorá tenisom vedela súperkám poriadne otráviť život. Teraz však rieši vlastné problémy a odvracia škandál, ktorý sa s ňou môže vliecť do konca života. Nálepka "dopingový hriešnik" je totiž nezmývateľná.

14.09.2023 06:00
Serena Williamsová Foto:
Serena Williamsová (vpravo) a Simona Halepová.
debata (7)

Simona Halepová, dvojnásobná grandslamová víťazka, ktorá bola v minulosti aj svetovou jednotkou, dostala štvorročný zákaz činnosti za užitie dopingu, oznámila v utorok Medzinárodná agentúra pre integritu tenisu (ITIA).

Tridsaťjedenročná Rumunka je mimo hry od októbra minulého roka, keď bola dočasne suspendovaná po tom, čo neprešla dopingovým testom na lanskom US Open. Agentúra uviedla, že jej zákaz je k tomuto dátumu retroaktívny a má sa skončiť v októbri 2026, keď bude mať rodáčka z Konstance 35 rokov.

Novak Djokovič Čítajte viac Napriek úcte k Federerovi a Nadalovi treba povedať nasledovné: Novak Djokovič je najlepší tenista všetkých čias. Bodka

Ide na arbitráž

Ak by sa jej dištanc potvrdil, víťazke Roland Garros 2018 i Wimbledonu 2019, s najväčšou pravdepodobnosťou ukončí kariéru. Halepová sa chce proti tomuto rozhodnutiu odvolať.

„Pravidlá, ktorými sa riadi náš šport, beriem veľmi vážne a som hrdá na to, že som nikdy vedome alebo úmyselne nepoužila žiadnu zakázanú látku,“ uviedla. „Odmietam preto akceptovať rozhodnutie o štvorročnom zákaze.“

Je tu však ešte jedna priťažujúca okolnosť. Okrem minuloročného pozitívneho testu na zakázanú látku roxadustat je obvinená aj z ďalšieho prehrešku. V jej biologickom pase sú vraj isté nezrovnalosti.

Podľa ITIA, ktorá v tejto súvislosti oslovila expertov na biologické pasy, bol práve doping „pravdepodobnou“ príčinou týchto pochybností.

Biologický pasový systém je určený na dlhodobé sledovanie krvných indikátorov športovca s cieľom identifikovať nezrovnalosti, ktoré by mohli naznačovať doping.

Simona Halepová. Foto: Profimedia
halepová Simona Halepová.

Liek Roxadustat, ktorý sa bežne predpisuje na liečbu anémie spojenej s chronickým ochorením obličiek, je na zozname zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry, pretože môže zvýšiť produkciu hemoglobínu – ten pomáha športovcom dodávať do svalov vyššie množstvo kyslíka.

Halepová vysvetľuje roxadustat vo vlastnom tele jeho prítomnosťou vo výživovom doplnku. Odporučil jej ho vraj tréner, keďže látka nebola uvedená na zozname.

Rumunka tiež plánuje „uplatniť všetky právne prostriedky nápravy voči spoločnosti, ktorá sa zaoberá doplnkovými látkami“.

Kolagénový prášok

Niekdajšej svetovej jednotke sa zastala aj Asociácia profesionálnych tenistov, ktorá ostro kritizovala riešenie tohto prípadu. Označila ho ako „nespravodlivé a neprijateľné“ pre „opakované a nevysvetliteľné prieťahy“. Jej spoluzakladateľom je Novak Djokovič.

Halepová na svoju obranu tiež vytiahla ťažké kalibre. Prizvala si Jeana-Clauda Alvareza, riaditeľa toxikologického laboratória v univerzitnej nemocnici Garches vo Francúzsku. Ten tvrdí, že je nevinná. „Mám pocit, že sa mi sníva. Sme v procese popravy nevinného človeka,“ povedal vedec pre L'Equipe.

„Koncentrácia v jej vlasoch je taká malá, že nie je možné, aby roxadustat užívala efektívne. Je to molekula, ktorá v Európe takmer neexistuje a v Spojených štátoch nie je vôbec.“

Podľa Alvareza sa Halepová kontaminovala po použití kolagénového prášku, ktorý túto látku obsahoval. Domnieva sa, že zložky v tomto produkte pochádzajú z Číny, kde je látka „veľmi bežná.“

„Hladina roxadustatu v jej moči bola 0,2 nanogramu na mililiter, čo vlastne nič neznamená. Môžete ju mať, ak užívate doplnky k strave. Je to obrovská hlúposť,“ argumentuje.

„Zdroj kontaminácie je veľmi jasný. Vo Francúzsku máme pacienta liečeného roxadustatom. Tejto pani som odobral vzorku vlasov. Bola v nej viac ako 100-krát väčšia koncentrácia ako mala Simona. Od Svetovej antidopingovej agentúry zažívame skutočný škandál,“ dodáva.

Lajky od Sereny

Halepovej sa zastal aj jej tréner Patrick Mouratoglou, ktorý verí, že na arbitráži uspeje. Nazval ho „jediným tribunálom, ktorý nie je kontrolovaný ITIA“. Medzinárodnú agentúru pre integritu tenisu zároveň označil za nespravodlivú. „Neverím, že v Simoninom prípade hľadala pravdu.“

Coco Gauffová, fanúšikovia Čítajte viac Za BLM a proti „Don't Say Gay“. Amerika má hviezdičku Coco. Názor má aj na veľké témy

Mouratoglou je okrem iného aj bývalý tréner Sereny Williamsovej a tá si v utorok do Halepovej niekoľkokrát rýpla. Najprv, keď na Twitteri uviedla, že osem je krajšie číslo ako sedem. Poukázala na fakt, že v zbierke má sedem wimbledonských titulov, pričom o ten ôsmy ju vo finále 2019 (6:2, 6:2) obrala práve Halepová.

Toto „vyplakávanie“ a akési naznačovanie, že staré výsledky by sa mali prehodnocovať, nie je na mieste, keďže Rumunka bola v minulosti vždy negatívne testovaná.

Fanúšikovia Serene v zápätí pripomenuli situáciu z roku 2011, keď sa podľa portálu TMZ zamkla v miestnosti po tom, čo si vraj myslela, že zamestnanec antidopingovej agentúry, ktorý sa objavil v jej dome skoro ráno, je zlodej.

„Také sklamanie, keď zistíte, že polovica hrdinov z vašich športových čias podvádzala. Je to také frustrujúce a robí to náš šport takým hlúpym. Nie je to férový boj,“ napísala Nicole Gibbsová, bývalá americká tenistka, ktorá nedávno ukončila kariéru.

Predtým, ako svoj status smazala, ho stihla „lajknúť“ aj Serena.

Legenda si však rýpla aj do tretice. A to keď komentovala status svojho manžela Alexisa Ohaniana. Ten zverejnil starú fotografiu, na ktorej má pod bundou tričko s nápisom D.A.R.E (z anglickej skratky, vzdelávanie proti užívaniu drog). Obliekol si ho na US Open 2019, keď Serena zdolala Mariu Šarapovovú.

Simona Halepová. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Simona Halepová, Sloane Stephensová Simona Halepová.

„Niektorá móda je nadčasová,“ napísal v utorok, keď sa veľmi nápadne posmieval Halepovej. „Vážne, stále to nevyšlo z módy,“ odpísala mu neskôr jeho manželka.

40 miliónov

Svojho času boli veľkými súperkami, hoci vo vzájomných zápasoch bola Američanka oveľa úspešnejšia – 10:2. Napriek tomu má Halepová na konte niekoľko veľmi zaujímavých výsledkov.

Okrem dvoch grandslamových úspechov, sa dostala aj do finále Australian Open 2018, vyhrala 24 titulov vo dvojhre na okruhu WTA a zarobila viac ako 40 miliónov dolárov na odmenách.

Sezóny 2017 a 2018 dokonca ukončila ako top hráčka WTA. Tá istá asociácia jej však teraz odkazuje: „Je nanajvýš dôležité, aby hráči poznali pravidlá tenisového antidopingového programu a dodržiavali ich.“

Stefan, Tara a Jelena. Alebo šťastní Djokovičovi Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Fotografie Novaka Djokoviča a jeho v New Yorku...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Simona Halepová #Patrick Mouratoglou