Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tsitsipas na kolenách. Molčan zdolal svetovú päťku a Slovensko priviedol k postupu

Slovenskí tenisti zvíťazili v 1. Svetovej skupine Davisovho pohára nad Gréckom 3:1. O rozhodujúci tretí bod sa postaral Alex Molčan, ktorý zdolal piateho hráča svetového rebríčka Stefanosa Tsitsipasa 7:6, 4:6, 6:3. Slovensko tak postúpilo do budúcoročnej kvalifikácie o finálový turnaj Davisovho pohára.

17.09.2023 12:27 , aktualizované: 16:42
Alex Molčan. Foto:
Alex Molčan dosiahol v Grécku jedno z najcennejších víťazstiev kariéry.
debata (12)

Molčan čelil v treťom geme duelu s Tsitsipasom brejkbalu, no odvrátil ho a v ďalších minútach bol favoritovi vyrovnaným súperom. Za stavu 3:3 vďaka kvalitným returnom prelomil podanie Gréka, no Tsitsipas hneď vzápätí kontroloval rebrejkom a o osude prvého setu napokon rozhodol tajbrejk. V ňom viedol Tsitsipas 5:3, no Molčan otočil na 6:5 a za stavu 7:6 premenil v poradí druhý setbal.

Líder gréckeho tímu, ktorý mal v nohách náročnú štvorhru, sa rýchlo otriasol a hneď v úvodnom geme druhého setu zobral Molčanovi servis. Tsitsipas sa usiloval skrátiť výmeny a chodiť častejšie na sieť. Na jeho konto však pribúdalo čoraz viac nevynútených chýb.

Natalija Stevanovičová Čítajte viac Vyhrážajú sa jej smrťou aj znásilnením. Už ma to nebaví, priznala tenistka na Instagrame

Štvrtý gem vyhral napriek štyrom dvojchybám, no za stavu 3:2 po víťaznom Molčanovom returne prišiel o servis. Najlepší slovenský singlista otočil na 4:3 a v ôsmom geme mal k dispozícii brejkbal. Tsitsipas ho však odvrátil, v ďalšej hre Molčana brejkol a vynútil si rozhodujúce dejstvo. Pri vlastnom servise premenil piaty setbal.

V treťom dejstve si až do do stavu 4:3 obaja hráči suverénne vyhrávali svoje podanie. V ôsmom geme mal Molčan dva brejkbaly, hneď prvý premenil a išiel podávať na víťazstvo v zápase. Vďaka trom esám a víťaznému forhendu doviedol duel do víťazného konca a získal jeden z najcennejších skalpov v kariére. Tsistsipasovi uštedril vôbec prvú singlovú daviscupovú prehru.

„Mám velkú radosť, že sme vyhrali náročný zápas v Grécku a ja som prispel k triumfu dvoma bodmi. Veľkú pochvalu si zaslúžia aj Zeli s Lukim, ktorí odohrali skvelú štvorhru. Proti Stefanosovi som nastúpil maximálne koncentrovaný. Dôležité bolo, že v kľúčových momentoch som bol mentálne silný. Som spokojný s predvedeným výkonom,“ uviedol Molčan v prvom interview priamo na kurte.

Novak Djokovič Čítajte viac Austrália sa hanbí, v USA sú zmätení. Antivaxer Djokovič? Nikdy som nebol odporcom očkovania

Ešte pred Molčanovým rozhodujúcim víťazstvom dokázali Lukáš Klein a Igor Zelenay zvíťaziť vo štvorhre nad gréckym súrodeneckým párom Tsitsipasovcov 6:3, 6:7, 6:3.

Slovenskému tandemu v debli vyšiel začiatok stretnutia, keď hneď v úvodnom geme prelomil podanie Stefanosa Tsitsipasa a výhodu rýchleho brejku pretavil v zisk prvého setu.

Zelenay i Klein mali vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania a oveľa lepšie returnovali. Petros Tsitsipas pôsobil na dvorci nervóznym dojmom, trápil sa na podaní, čo slovenská dvojica využila a v deviatom geme po víťaznom bekhende Zelenaya premenila druhý setbal.

Clipboard01 Čítajte viac Desivé slová bývalej tenisovej hviezdy: Tréner ma v detstve znásilňoval trikrát denne

V druhom dejstve Gréci zmenili postavenie na returne. Stefanos Tsitsipas sa postavil na forhendovú stranu a v prvom i treťom geme sa domáci pár prepracoval k brejkbalu, no Klein i Zelenay si udržali servis.

Slováci zvládli aj gem za stavu 4:4, v ktorom Gréci vyrovnali z 0:40 na zhodu a o osude druhého setu rozhodol tajbrejk. V ňom viedli Zelenay s Kleinom 3:1, no Gréci otočili nepriaznivý vývoj a po kvalitnom returne Petrosa Tsitsipasa premenili za stavu 6:5 prvý setbal.

V rozhodujúcom dejstve si všetci aktéri suverénne vyhrávali svoje podanie až do stavu 3:3. V Tildenovom geme sa Slováci pri podaní Stefanosa Tsitsipasa dostali k brejkbalu, ktorý po exkluzívnom lobe Zelenaya premenili a zápas už dotiahli do úspešného konca. V deviatej hre využili hneď prvý mečbal.

Novak Djokovič Čítajte viac Fotografie, ktoré roztopili srdcia. Djokovičove objatia detí a manželky Jeleny sú internetovým hitom

„Už pred zápasom v Grécku sme vedeli, že bod zo štvorhry môže byť v konečnom účtovaní kľúčový. Verím, že to už dotiahneme do úspešného konca a vybojujeme si účasť v kvalifikácii o postup na budúcoročný finálový turnaj,“ uviedol Zelenay v pozápasovom interview.

Klein musel v sobotu pre kŕče skrečovať duel so Stefanosom Tsitsipasom, no do štvorhry sa dal dokopy. „Tretí set bol dlho veľmi vyrovnaný. Za stavu 3:3 sa nám podaril brejk a od tohto momentu mala naša hra opäť vysokú úroveň. Koncovku sme zvládli na jednotku,“ pochvaľoval si mladší zo slovenského dua.

duel 1. svetovej skupiny Davisovho pohára:
Grécko – SLOVENSKO 1:3
Alexandros Skorilas – Alex Molčan 1:6, 1:6
Stefanos Tsitsipas – Lukáš Klein 6:7 (3), 7:6 (5), 4:0 – skreč
Petros Tsitsipas, Stefanos Tsitsipas – Igor Zelenay, Klein 3:6, 7:6 (5), 3:6
Stefanos Tsitsipas – Molčan 6:7 (6), 7:5, 3:6

Zaujímavosti zo života a kariéry Simony Halepovej Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Krásna Simona Halepová je späť. Ak sa chcete...
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Zelenay #Davisov pohár #Lukáš Klein #Stefanos Tsitsipas