Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Austrália sa hanbí, v USA sú zmätení. Antivaxer Djokovič? Nikdy som nebol odporcom očkovania

Mnohé svetové médiá ho označujú za najznámejšieho bojovníka proti vakcínam na covid-19. Srbská tenisová jednotka Novak Djokovič však po nedávnom zisku rekordného 24. grandslamového titulu na US Open zmiatol veľkú časť spoločnosti svojim vyjadrením.

16.09.2023 07:31
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič v piatok pomohol Srbsku k víťazstvu nad Španielskom a k postupu do vyraďovacej fázy Davisovho pohára.
debata (132)

Djokovič sa na titulky médií po celom svete dostal kvôli pevnému postoju proti očkovaniu na covid-19. V relácii legendárneho Johna McEnroea pre ESPN+ sa snažil vysvetliť, že nie je antivaxer.

Najväčšia hviezda svetového tenisu uviedla, že jeho problém s vakcínou nebol v tom, či fungovala alebo nie. Skôr ho hneval spôsob, ako bola ľuďom vnucovaná.

„Nikdy som nebol antivaxerom,“ povedal Djokovič. „Vždy som bol za slobodu voľby. Nemal som pocit, že by veľa ľudí malo na výber. Stretával som sa s tým denne u ľudí v mojej krajine aj na celom svete.“

Roger Federer Čítajte viac Roger, Rafa, kde ste? Nemáte wi-fi? Fanúšikovia kritizujú legendy, lebo zabudli pogratulovať Djokovičovi

Srbovo rozhodnutie nedať sa zaočkovať mu neumožnilo viacero štartov na najväčších tenisových turnajoch v rokoch 2021 a 2022. Pri príležitosti jeho triumfu na US Open a vlaňajšiemu zákazu štartu v USA sa ho zastala aj hviezda amerického futbalu Aaron Rodgers.

„Novak je jedným zo športovcov s najlepšou kondíciou na svete. Každý, kto sa pozrie na situáciu z minulosti si uvedomí, aké smiešne bolo nepustiť ho do krajiny,“ napísal na sociálnej sieti.

Djokovič bol v roku 2022 deportovaný z Austrálie kvôli jeho postoju k očkovaniu a nemohol sa zúčastniť na Australian Open.

Serena Williamsová Čítajte viac Hriešnica či poprava nevinnej? Rumunská tenisová kráľovná má problém. Serena sa jej posmieva

K tomuto temnému obdobiu jeho tenisovej kariéry sa u protinožcov v piatok vrátil aj bývalý poslanec austrálskeho parlamentu Craig Kelly. Ten jeho vyhostenie z krajiny nazval dňom hanby Austrálie.

Ako napísal portál sportskeeda.com, vtedajší premiér Austrálie Scott Morrison a jeho politika dokázala vyburcovať miestnu verejnosť proti Srbovi a vyvodil z toho, že Djokovič svojou prítomnosťou v krajine vzbudí antivakcinačné nálady.

Exposlanec Kelly odsúdil Morrisnovu administratívu za deportáciu Djokoviča z politicky motivovaných dôvodov bez toho, aby premýšľal o dôsledkoch.

Arantxa Sánchezová Vicariová Čítajte viac Ikona pred súdom. Vzlykanie aj plač: Verila som manželovi, uviedla obvinená Sánchezová Vicariová

„Deň hanby v Austrálii. Rozhodnutie deportovať Novaka bolo metaforou všetkého, čo bolo zlé na Morrisonovej vláde. Žiadne princípy a večné naháňanie niečoho, o čom si mysleli, že bude populárne. A to bez obáv z dlhodobých následkov,“ napísal na Twitteri.

Tenisové problémy, ktoré zabránili Djokovičovi štartovať na viacerých turnajoch, sú našťastie preč a Srb je na výslní svetového tenisu a upevňuje si pozíciu jedného z najlepších športovcov všetkých čias.

A ako skončil bývalý premiér Scott Morrison, ktorý sa postaral o jeho deportáciu? Vlani v máji utrpel s Austrálskou liberálnou stranou porážku vo federálnych voľbách. Nepodarilo sa mu na čele vlády udržať druhé funkčné obdobie a aktuálne je poslancom parlamentu.

Stefan, Tara a Jelena. Alebo šťastní Djokovičovi Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Fotografie Novaka Djokoviča a jeho v New Yorku...
132 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Novak Djokovič #vakcína #grandslam #Covid-19