Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Molčan získal proti Grékom prvý bod. Klein siahal na senzáciu, proti Tsitsipasovi ho zradila noha

Slovenskí tenisti hrajú po úvodných dvojhrách duelu 1. svetovej skupiny Davisovho pohára s domácim gréckom nerozhodne 1:1. O prvý bod pre tím kapitána Tibora Tótha sa na harde v Aténach postaral Alex Molčan. Druhý nepridal Lukáš Klein, ktorý musel zápas proti favorizovanému Stefanosovi Tsitsipasovi za stavu 7:6, 6:7, 0:4 pre zdravotné problémy vzdať.

16.09.2023 11:44 , aktualizované: 15:21
Alex Molčan Foto:
Alex Molčan.
debata (11)

V úvodnom singli Alex Molčan deklasoval Alexandrosa Skorilasa 6:1, 6:1. Nedelňajší program otvorí o 10.00 SELČ štvorhra, v ktorej by Klein s Igorom Zelenayom mali nastúpiť proti páru Petros Tsitsipas, Michail Pervolarakis. Víťaz duelu v Aténach postúpi do budúcoročnej kvalifikácie o finálový turnaj 2024.

Molčan v úvodnej dvojhre deklasoval Alexandrosa Skorilasa 6:1, 6:1. V druhom singli nastúpia proti sebe Stefanos Tsitsipas a Lukáš Klein.

Molčan od úvodných minút duelu so Skorilasom potvrdzoval úlohu favorita. Najlepší slovenský singlista trikrát prelomil podanie súpera a v prvom sete si vybudoval rozhodujúci náskok 5:1.

Novak Djokovič Čítajte viac Austrália sa hanbí, v USA sú zmätení. Antivaxer Djokovič? Nikdy som nebol odporcom očkovania

Skorilas, ktorý je vo svetovom rebríčku ATP o vyše 600 miest nižšie ako Molčan, pôsobil nervóznym dojmom. Nefungovalo mu prvé podanie a vo výmenách robil príliš veľa nevynútených chýb.

Aj druhé dejstvo bolo v réžii slovenskej jednotky, ktorej vychádzali kombinácie úderov. Vďaka brejku vo štvrtom geme odskočil Molčan Grékovi na 3:1 a zápas už s prehľadom dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:1 premenil vďaka esu hneď prvý mečbal a pripísal si na konto tretie daviscupové víťazstvo.

„Hral som maximálne koncentrovane. Snažil som sa nepozerať na to, že vo svetovom rebríčku som oveľa vyššie ako môj súper. Títo hráči sa často dokážu pred búrlivým domácim publikom vyhecovať, no nedovolil som mu, aby sa dostal k svojej hre. Hrať na historickom, krásnom štadióne bol pre mňa veľký zážitok. Teší ma, že som získal prvý bod, dúfam, že Lukimu sa teraz bude hrať ľahšie,“ uviedol Molčan v prvom pozápasovom interview.

Andy Murray Čítajte viac Babička, toto je pre teba. Murrayho premohli emócie, kvôli Davisovmu poháru zmeškal pohreb starej mamy

Klein čelil na začiatku duelu s Tsitsipasom brejkbalu, no odvrátil ho a v ďalších minútach bol favoritovi viac ako vyrovnaným súperom. Ťažil z výborného pohybu, mal vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania. Za stavu 4:3 sa Klein dostal k dvom brejkbalom.

Nevyužil ich a v ďalšom geme prehrával 15:40, no náročnú situáciu zvládol, keď získal štyri fiftíny za sebou. O osude prvého setu napokon rozhodol tajbrejk, v ktorom Klein dominoval. Po dvoch minibrejkoch si vybudoval náskok 5:0 a za stavu 6:3 premenil po dvojchybe Tsitsipasa hneď prvý setbal.

Na dvorci vôbec nebolo vidieť, že oboch hráčov delí vo svetovom rebríčku ATP 144 miest. Klein potvrdzoval dobrú formu, ktorú naznačil pred daviscupovým týždňom postupom do finále challengeru v Istanbule.

Roger Federer Čítajte viac Roger, Rafa, kde ste? Nemáte wi-fi? Fanúšikovia kritizujú legendy, lebo zabudli pogratulovať Djokovičovi

V druhom dejstve za stavu 2:1 mal Tsitsipas k dispozícii päť brejkbalov, no ani jeden nevyužil. Za stavu 6:5 nepremenil tri setbaly a opäť sa dostal k slovu tajbrejk, v ktorom tentokrát slávil úspech Grék. Za stavu 6:5 využil po víťaznom forhende piaty setbal.

Tsitsipas sa dostal na koňa a hneď v úvode rozhodujúceho dejstva po prvý raz v zápase prelomil Kleinovo podanie Následne potvrdil brejk čistou hrou. V treťom geme dostal Klein kŕče do lýtka a začal mať problémy s pohybom, čo Tsitsipas využil a postupne zvýšil na 4:0. Za tohto stavu Klein zápas skrečoval.

Tsitsipas pochválil Kleina za predvedený výkon. „Lukáš hral super, to som od neho aj čakal. Každý hráč, ktorý je vo svetovej dvestovke, má svoje kvality. Snažil som sa bojovať, ísť na maximum a dať do toho všetky sily. Vôbec som si nepripúšťal, že by tom to zabalil. Fyzicky som dobre zvládol ťažké momenty a napokon vyhral, aj keď s prispením skreču súpera. Som hrdý na to, že som v krušných chvíľach ukázal odolnosť a nezlomnú vôľu.“

duel 1. svetovej skupiny Davisovho pohára:
Grécko – SLOVENSKO 1:1 po úvodnom dni
Alexandros Skorilas – Alex Molčan 1:6, 1:6
Stefanos Tsitsipas – Lukáš Klein 6:7 (3), 7:6 (5), 4:0 – skreč

Najlepšie zarábajúci slovenskí tenisti v histórii Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
V najlepšej päťke sa umiestnili tri zástupkyne...
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #Alex Molčan #slovenskí tenisti