Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za BLM a proti „Don't Say Gay“. Amerika má hviezdičku Coco. Názor má aj na veľké témy

O tom, že z nej rastie veľká tenisová hviezda, sa vie už niekoľko rokov. Napriek tomu je Cori Gauffová, tohtoročná víťazka US Open, stále len v tínedžerskom veku. Vlani neuspela vo finále Roland Garros, v sobotu však zložila reparát.

10.09.2023 13:38
Coco Gauffová, fanúšikovia Foto: ,
Coco Gauffová sa mohla spoľahnúť aj na veľkú podporu z tribún.
debata (18)

Ďalšia Serena?

Vo finále Flushing Meadows zdolala Arinu Sobolenkovú 2:6, 6:3, 6:2. V rebríčku WTA sa posunie na 3. priečku. Už pred stretnutím bolo isté, že novou svetovou jednotkou sa stane premiérovo zdolaná Bieloruska.

„Zvíťaziť tu znamená pre mňa veľmi veľa. Vlaňajšia prehra bola trpká a to, že mám túto skúsenosť za sebou, mi umožňuje užívať si tieto chvíle ešte viac,“ vravela niekoľko minút po premenenom mečbale.

Devätnásťročná Gauffová nastúpila na finále ako najmladšia Američanka od roku 1999, keď získala titul v tínedžerskom veku Serena Williamsová.

Coco Gauffová Čítajte viac New York na nohách! Tínedžerka Gauffová otočila finále so Sobolenkovou a oslavuje prvý grandslamový titul

Narodila sa v Atlante, no vyrástla v Delray Beach, kde trénovala na rovnakých dvorcoch ako slávne sestry. Areál sa volá Pompey Park a americké legendy sa tu v 90. rokoch vypracovali na svetové hviezdy.

„Hrám tam, odkedy si pamätám,“ uviedla Gauffová v roku 2018. „Je tam moja prvá tenisová spomienka. Mám pocit, že všetci sme tam jedna veľká rodina,“ doplnila.

Sestry Williamsové vládli tenisovému svetu väčšinu 21. storočia. Serena má na konte 23 grandslamových titulov, len o jeden menej ako rekordérka Margaret Courtová. Venus vyhrala sedem veľkých trofejí.

Navyše, obe spolu získali ďalších 14 titulov z veľkej štvorky vo štvorhre.

Keď Gauffová v roku 2018 – mala len štrnásť – získala kľúč od mesta Delray Beach, vravela, že sníva o tom, že bude „ďalšou Serenou Williamsovou“.

Boj tenistiek a známe tváre na finále US Open Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Kto z koho. Coco Gauff  a Arina Sabalenková...

Presadzovať sa začala v sezóne 2017, keď sa dostala do juniorského finále US Open. Mala len trinásť a je vôbec najmladšou finalistkou na tomto turnaji. O rok neskôr, keď ovládla dianie aj na antukových dvorcoch v Paríži, sa stala už juniorskou jednotkou.

Veľký zlom v jej kariére nastal vo Wimbledone 2019, keď v prvom kole zdolala jeden zo svojich idolov – Venus Williamsovú 6:4, 6:4.

Bolo to prvé vystúpenie Gauffovej na grandslame. Jej cesta v Londýne sa skončila až v osemfinále. Odvtedy je hybnou silou na okruhu WTA a pred US Open 2023 bola na 6. mieste vo svetovom rebríčku.

Coco, nie Cori

Ako mnoho hviezdnych športovcov, aj Gauffová pochádza zo športovej rodiny. Jej otec Corey hral v rokoch 1990 až 1993 vysokoškolský basketbal v štáte Georgia. Mama Candi bola zasa atletickou hviezdou na Floride.

Carlos Alcaraz Čítajte viac Finále Wimbledonu sa nezopakuje, obhajca newyorského titulu Alcaraz padol s Medvedevom. Rus vyzve Djokoviča

V rodnom liste má napísané Cori, ale v tenisovej brandži jej nikto nepovie inak ako Coco. Gauffová v roku 2021 pre Sports Illustrated priznala, že prezývka vznikla preto, lebo jej krstné meno si ľudia často mýlili s otcovým.

„Bola to moja teta, ktorá povedala: ,Ach, mali by sme ju všetci volať Coco',“ povedala. „Keď môj otec vyrastal, ľudia ho volali Co a ja som teraz Coco. Určite ma tak volá viac ľudí ako Cori.“

Gauffová – hoci je stále len tínedžerka – je okrem iného akousi tenisovou aktivistkou. Často hovorí o duševnom zdraví a jeho dôležitosti. Po víťaznom semifinálovom zápase proti Češke Karolíne Muchovej ďakovala Naomi Osakovej za zvýšenie povedomia v tejto téme.

V druhom sete zápasu proti Muchovej narušili dianie na kurte demonštranti proti klimatickým zmenám. Protestujúci kričali, aby sa viac nepokračovalo v semifinálovom dueli a jeden z nich sa dokonca prilepil na podlahu tribúny.

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič vytiahol víťazné gesto súpera a v New Yorku sa pískalo. Mladý Američan zareagoval jasne, ozval sa aj Srb

Gauffová po zápase povedala, že sa na protestujúcich nemôže hnevať, pretože verí v ich vec. „Ak cítia, že to musia urobiť, aby bol ich hlas vypočutý, nemôžem s tým mať problém,“ vyhlásila.

V minulosti sa vyjadrila aj v prospech hnutia Black Lives Matter a proti floridskej zákonnej výzve z dielne republikánov „Don't Say Gay“, ktorá zakazuje učiteľom hovoriť o problémoch rodovej identity a sexuálnej orientácie."

Možno aj preto jej po sobotňajšom triumfe gratulovali Bill Clinton, Barack Obama i Joe Biden.

Coco je odteraz grandslamovou šampiónkou. Jej hlas bude znieť ešte výraznejšie.

Ruská tenisová kráska Anna Kurnikovová Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Svojho času na kurte hviezdna hráčka, ktorú...
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Arina Sobolenková #Cori Gauffová #US Open 2023