Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Významný míľnik. US Open zavedie opatrenie, ktoré doteraz na grandslamoch chýbalo

Organizátori grandslamového turnaja US Open tento rok zavedú možnosť dodatočného overenia sporných situácií pomocou videozáznamu.

10.08.2023 12:31
Iga Swiateková Foto: ,
Obhajkyňa titulu na US Open Iga Swiateková.
debata

Opatrenie má rozhodcom pomôcť v špecifických prípadoch – napríklad po dvojitých odrazoch či dotykov tela s loptičkou a sieťou.

US Open bude prvý grandslam, ktorý takúto možnosť ponúkne. Opatrenie sa bude týkať piatich zo 17 dvorcov a malo by zahŕňať viac ako polovicu zápasov dvojhry.

Video má spoločne s „jastrabím okom“, ktoré už teraz monitoruje dopady loptičiek k čiaram, zabezpečiť, aby bolo čo najviac verdiktov správnych.

04. Martina Navrátilová Čítajte aj Navrátilová sa pustila do transgender športovcov. Neúspešný muž nemá čo hrať so ženami

„Samozrejme, že už boli situácie, keď ste po zápase videli video a priali ste si, aby ste rozhodli inak. Alebo ste aspoň dúfali, aby ste mali ďalšiu pomoc počas rozhodovania,“ uviedol v tejto súvislosti pre agentúru AP rozhodca Jake Garner.

Hráči sú s týmto rozhodnutím spokojní.

„Chvíľu som na to tlačila, takže som rada, že to US Open povolí. Bude to skvelé pre hráčov aj fanúšikov,“ vyhlásila svetová trojka Jessica Pegulová.

Swiateková tenis Čítajte aj Rusi sa vysmievajú Swiatekovej: Konečne jej niekto zavrel ústa! Svetová jednotka zaujala nezvyčajnou technikou

„Dáva to zmysel. Vie byť naozaj frustrujúce, keď si myslíte, že ste videli dvojitý odraz a rozhodca to z nejakého dôvodu nevidel. Vždy je lepšie vedieť to hneď, ako sa na niekoho potom hnevať,“ dodala Caroline Garciová, semifinalistka US Open z vlaňajška.

Dodatočné preverenie situácie na videu budú môcť hráči využívať rovnako ako jastrabie oko pomocou výzvy (challenge).

00. Hlavná FOTO Čítajte aj Nový objav svetovej jednotky. Kto je tajomná kráska, ktorú spájajú s Alcarazom?

K dispozícii budú dvaja ľudia, ktorí pošlú najlepší záznam situácie na obrazovku rozhodcu i na ďalšie obrazovky v okolí dvorca.

Rozhodca potom buď potvrdí, alebo zmení svoj verdikt. V prípade nejasnosti videozáznamu bude platné pôvodné rozhodnutie.

Martina Hingisová vtedy a dnes Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Čomu sa dnes venuje tenisová legenda Martina...
debata chyba
Viac na túto tému: #US Open