Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo Novak, ako Novak? Molčan sa bude pýtať aj na to, čo Djokovič zjedol

Alex Molčan - Marián Vajda. Toto spojenie by malo priniesť tenisovému Slovensku radosť, na ktorú dlho čaká. Napokon, dohromady sa dali aktuálne dvaja najlepší - domáci hráč a svetový tréner. Atrament na čerstvo podpísanej zmluve ešte nestihol ani zaschnúť a tí dvaja už spolu trénovali na antuke bratislavského Slovana.

04.05.2022 14:04
Alex Molčan Foto:
Alex Molčan.
debata

Pred pár mesiacmi sci-fi, dnes realita.

„Špičkoví tenisti majú okolo seba veľké tímy, majú tenisového trénera, kondičného, fyzioterapeuta a neraz si so sebou berú aj mamu a frajerku. Potom sa všade cítia prakticky ako doma. Možno sa raz k tomu dopracujem aj ja,“ vravel Molčan pár dní po konci prelomovej vlaňajšej sezóny.

Jedinečný človek

Akiste vtedy netušil, že už čoskoro mu bude robiť na turnajoch sprievod – síce nie mama či priateľka, ale z tenisového hľadiska ešte niečo lepšie. Vlastne to najlepšie.

Najúspešnejší tréner tenisovej histórie, ktorý donedávna viedol svetovú jednotku.

„A rovno sa priznám, že tento nápad bol z mojej hlavy. Možno to bolo trúfalé, ale veril som tomu. Naskytla sa možnosť a chopil som sa jej. Ani neviem, komu som o tom prvému povedal – asi všetkým. Ale môj názor by aj tak nikto nezmenil,“ vravel šťastný Molčan, keď oznamoval novinárom veľkú novinu.

Pochopiteľne, kto by mu to aj vyhováral. Veď Vajda doviedol Novaka Djokoviča k 85 z 86 víťaz­stiev na turnajoch ATP. Bol pri jeho všetkých dvadsiatich grandslamových triumfoch. „Samozrejme, prináša to aj tlak. Ale teším sa. Je to niečo veľké. Budem sa veľa pýtať. Čo Novak, ako Novak? Budem sa s ním stále porovnávať. Toto ma môže posunúť,“ uvažuje nahlas slovenský reprezentant.

Niekoľkokrát tiež zopakoval, že s Vajdom si veľmi dobre rozumie. No byť s Vajdom dobrý parťák nie je žiadny problém. Získa si vraj každého. O jeho takmer rodinnom vzťahu s Djokovičom sa už popísalo veľa. Deň po tom, ako rodák z Považskej Bystrice ukončil kariéru, začal viesť Dominika Hrbatého. Ten pre Pravdu elitného trénera aj opísal.

Marián Vajda Čítajte viac Vajda o konci s Djokovičom: Novak si vybral Ivaniševiča

„Je to predovšetkým skvelý chlapík. Má neskutočné herecké nadanie, možno lepšie ako jeho brat Jozef. Veľmi dobre sa dokáže vcítiť do kože mladého tenistu a hrať s ním akési predstavenie. Povedal by som to takto: Päťdesiatnik Vajda nemá problém zapadnúť ani medzi tínedžerov. A nepreženiem, ak poviem, že by si porozumel aj so škôlkarmi. Je to jedinečný človek,“ smial sa do telefónu pri Vajdovom mene. ň „Lebo okrem toho, že sa s ním nikdy nenudíte, vie povedať aj prepáč. Dokáže byť naštvaný, ale aj prejaviť ľútosť. Vo svete profesionálneho tenisu na človeka s jeho charakterovým profilom len tak nenatrafíte. Som presvedčený, že aj preto boli s Djokovičom tak dlho spolu,“ doplnil myšlienku.

Spotený ako nikdy

Po Hrbatom a Djokovičovi bude Molčan prakticky iba tretím zverencom Mariána Vajdu. V minulosti bol považovaný za veľký slovenský talent, vo svete patril medzi juniorskú špičku. Potom však nasledoval útlm. Po minuloročnom finále v Belehrade, kde prehral po vyrovnanej bitke práve s Djokovičom, dostal otázku, čo by poradil sám sebe, keby mal o päť či šesť rokov menej.

„Aby som nerobil hlúposti. Pred osemnástinami aj u mňa zapracovala puberta. Hrával som proti Zverevovi či Rubľovovi. Alebo aj taký Hurkacz, s ktorým som hral štvorhru – boli sme podobní hráči, no on je dnes svetovou desiatkou, ja zhruba o sto miest nižšie. V istom veku oni nabrali veľa skúseností a ja som poľavil. Pred sebou mám stále veľa práce,“ priznal Molčan.

Marián Vajda Čítajte viac Vajda zavesil svoje plány na Instagram. Djokovič ihneď reagoval

„Nevravím, že som bol alkoholik, to určite nie. Bol som však chlapec, ktorý žil v Bratislave bez rodičovského dozoru. S občasnými úletmi. Ochutnával som život, chodil s kamarátmi na oslavy a párty. Samozrejme, že tenisovo ma to pribrzdilo. Vravel som si, že všetko je v pohode, tenis som nebral tak vážne, no pre Rubľova bol absolútnou prioritou,“ dodal.

V uplynulých dvoch rokoch však urobil obrovský krok vpred. Renking ATP vzal útokom prakticky po stovkách. Veď na začiatku minulej sezóny bol na pozícii číslo 313, dnes je svetovou 47! A do tímu pribral eso s neopakovateľnými skúsenosťami. „Budem sa učiť od najlepšieho na svete,“ nadchýnal sa a vzápätí opísal, ako vyzeral ich prvý spoločný tréning.

„Bolo to skvelé. Snažil som sa. Až príliš. Spotil som sa ako nikdy,“ prezradil. Hovorí sa tomu povolený doping.

Vajda trénoval Djokoviča dovedna pätnásť rokov. Vraví, že Molčana bude chcieť približovať k svojmu nedávnemu zverencovi. Keď sa 24-ročného Prešovčana pýtame, v čom chce byť „najviac Djokovič“, ani nevie, kde poriadne začať.

„Psychická odolnosť, tá je neskutočná. Vie si ponadávať, rozbiť raketu, ale ten zápas napokon aj tak vyhrá. Chcel by som sa mu priblížiť aj po fyzickej stránke. Od Djokoviča je najlepšie vziať si všetko,“ zamyslel sa.

„A pán Vajda mi v tom určite pomôže. Budem sa ho pýtať aj na to, čo mal Novak na raňajky,“ dodal a ťažko zakrýval silné emócie.

Ferrari 488

Molčan má odteraz prakticky všetko, čo dobrý tenista potrebuje. Zázemie, o ktorom sa mu donedávna ani nezdalo. Po ruke know-how, ktoré mu môže pomôcť napĺňať veľké tenisové sny. Na sklonku novembra sa zmienil aj o tých netenisových.

Alex Molčan Čítajte viac Pivo a krtkova torta. Na Ferrari 488 mám čas, no aj to raz bude

„Rýchle autá, tie mám rád. Dobrý športiak je môj koníček. Predovšetkým Ferrari 488 či BMW M3. Raz aj to príde. Čím skôr, tým lepšie,“ usmieval sa.

Nuž ktovie, možno sa začína veľká spoločná jazda. Najprv na turnajoch a neskôr azda aj na Ferrari 488. A nemusí to byť vôbec ďaleko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Vajda #Alex Molčan