Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vajda o konci s Djokovičom: Novak si vybral Ivaniševiča

Donedávna viedol svetovú jednotku, teraz sa ujal tej domácej. Na Slovensku vybuchla tenisová bomba, Marián Vajda (57) potvrdil, že odteraz je aj on trénerom Alexa Molčana, 47. hráča sveta.

03.05.2022 15:44
Marián Vajda Foto:
Takto Marián Vajda sledoval Novaka Djokoviča počas tréningu na Roland Garros 2020.
debata

Bolo vám už doma pridlho?

Nie, kdeže, pokojne by som zostal, vyhovovalo mi to. Ponuka od Molčana však bola možno trošku osobná. Oslovila ma, chcem mu pomôcť. Odovzdať skúsenosti.

Pokojne by sme si tipli, že boli hráči, ktorí vám núkali násobne viac peňazí. Je to tak?

Keď sa objavila správa, že s Novakom som skončil, mal som viacero telefonátov. Kontaktovali ma rôzni zástupcovia, konkrétne ponuky som však nedostával, lebo ihneď v zárodku som ich odmietal. Chcel som si v prvom rade oddýchnuť a zorganizovať svoj život. Potom sa však naskytla táto šanca. Som spokojný, môžem trénovať najlepšieho hráča na Slovensku. Dlho som neváhal.

Prezradíte aspoň, či medzi záujemcami boli aj hráči z elitnej desiatky ATP?

Boli aj takí. Niektoré kontakty zneli zaujímavo, mohol som ihneď naskočiť. Ale už nemá význam o tom hovoriť. Zrejme by som im aj tak povedal nie a doprial si ešte nejaký čas.

„Nemáme veľa špičkových tenistov, imponovalo mi, že Alex je mladý a stále má šancu zlepšovať sa,“ odpovedal – podľa počtu grandslamových trofejí – najúspešnejší tenisový tréner v histórii na otázky novinárov.

Tešíte sa na návrat do kolotoča?

Netuším, koľko mentálnych síl mi zostalo po Novakovi, ale budem sa snažiť. Nevypadol som však úplne, Alexovi budem vedieť poradiť rôzne taktiky na rôznych súperov. Mnohých chlapcov poznám. Teraz sa budem po turnajoch vracať domov. Byť s Novakom bolo náročné, spočiatku sme boli neustále spolu, trénovali sme mimo Slovenska. Toto ma upokojí, budem mať čas aj na rodinu.

Serbia Tennis Čítajte aj Opäť sa objavil pri Djokovičovi. Vajda pri slovách vďaky pobavil Belehrad

Čo najviac zavážilo pri rozchode s Djokovičom?

Jedno s druhým. Boli sme dlho spolu, sám sa chcel viac sústrediť iba na grandslamové turnaje a tím v takej kvantite už nemal význam. Chcel to zredukovať a mať iba jedného trénera. Vybral si Gorana Ivaniševiča. Nebol dôvod, aby nás bolo viac. Nikdy sme sa však priamo o tom nerozprávali, vychádzam len z analýzy programu, ktorý si pripravil na najbližšie obdobie.

Ani vám to už nedávalo zmysel?

Za týchto okolností nie.

Existuje podobnosť medzi začiatkom spolupráce s Molčanom a s Djokovičom?

Rebríčkové postavenie je veľmi podobné. Na Slovensku nemáme veľa špičkových hráčov, imponovalo mi, že Alex je mladý a stále má šancu zlepšovať sa.

SR Tenis Molčan Vajda tréner nový BAX Čítajte viac Vajda prikývol slovenskej jednotke. Hovoril aj o zákaze pre Rusov

Budete ho s Novakom porovnávať?

V istom zmysle áno. Pochopiteľne, v hlave mám stále jeho tenis. Alexa sa budem snažiť k nemu pripodobňovať, aby to bolo čo najdokonalejšie. Je ambiciózny, už vlani, keď si ku mne chodil iba po rady, rozprával o silnom tíme. Páči sa mi, že je odvážny. Potrebuje hrať zápasy proti najlepším, lebo žiadny tréning nikdy nenahradí súťažné stretnutie.

Djokovič vlani v Belehrade odmietol Molčanovu ponuku na spoločný tréning. Vybavíte ho teraz?

(smiech) Ivaniševičovi som už spomínal, že v Paríži si spolu zatrénujeme. Aby sa pripravil. Ale neviem, či sa to napokon zrealizuje. Praváci totiž majú problém hrať s ľavákmi – vyberajú si radšej pravákov. Ale ak Djokovič na Roland Garros natrafí na ľaváka Nadala, potom má Alex veľkú šancu. V každom prípade sa budem snažiť.

A Novak už vie o ceste, po ktorej ste sa vybrali?

Nedávno som bol v Belehrade, poďakoval sa mi tam za dlhoročnú spoluprácu. Za tých 15 rokov. O Molčanovi som mu však nevravel, spomenul som to Ivaniševičovi. Že do Ríma čoskoro pricestujem s novou vychádzajúcou hviezdou zo Slovenska. Ale k Novakovi sa to už akiste donieslo.

Marián Vajda s Novakom Djokovičom. Foto: Andrew Schwartz / Sipa Press / Profimedia
Marián Vajda Marián Vajda s Novakom Djokovičom.

Mimochodom, ako ste vlani vnímali Molčana, keď bol ešte v tretej stovke rebríčka ATP?

Novak mi vtedy spomínal, že ho Alex požiadal o tréning, ale musel odmietnuť, lebo mal iný program. Dodal však, že veď si spolu zahrajú vo finále. A tak aj nakoniec bolo. Vo vyrovnanom dueli rozhodli skúsenosti. Djokovič si vytvára akadémiu, kde má svojich hráčov a povedal mi, že ihneď by si ho vzal a manažoval ho. Molčan tam zanechal dojem a potvrdil, že má svetlú budúcnosť.

Máte spoločné rebríčkové ciele?

Nebudem naňho vytvárať tlak. Ani zaňho hovoriť. Samozrejme, chcem, aby aj naďalej stúpal a darilo sa mu na grandslamových turnajoch. Perspektíva je dobrá. Určite ho budem motivovať – aby mal chuť trénovať i vyhrávať zápasy. Ľahké to nebude.

Keď ste s Djokovičom končili, vraveli ste, že kedykoľvek si môže prísť po radu. Stále to platí?

Isteže. Zostali sme kamaráti. Ak sa opýta, dostane ju. (úsmev)

Novak Djokovič Čítajte viac Moje srdce je zlomené. Djokovič sa emotívne vyjadril o Beckerovi

Sledujete ho aj naďalej?

Áno, niektoré zápasy som videl. Samozrejme, všetko je podmienené udalosťami, ktoré sa odohrali na začiatku sezóny. Nepomohlo mu to, nehral zápasy. Teraz to chce dohnať, mám pocit, že sa do toho opäť dostáva. V Ríme i v Madride bude ešte so sebou trošku bojovať, ale na Paríž by už mal byť pripravený.

Môže tam uspieť?

Neviem, či už na Roland Garros. Budú tam rozbehnutí hráči a Novakovi stále chýba zápasová prax. Je to vidieť. Na Wimbledon by však už mohol byť pripravený. Je to jeho povrch, môže tam využiť svoje prednosti.

A čo ak narazí na Molčana?

To by bol skvelý pocit. Tešil by som sa, taký zápas by dal Alexovi veľa. Potrebuje ich.

Ako by sa vám však šila taktika na Djokoviča?

Priznám sa, že by to bolo veľmi zvláštne. Ale čo už, musel by som to urobiť. Som predsa profesionál.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda #Alex Molčan