Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusku so Sputnikom do Melbourne nepustia. Politika, píšu fanúšikovia

Túžila prekonať svoje maximum v Melbourne, ktorým je postup do 2. kola v rokoch 2017 a 2019. Aj keď je zaočkovaná, šancu nedostane.

22.12.2021 07:20
Austrália tenis Australian Open muži semifinále Foto: ,
Aréna Roda Lavera v Melbourne počas tohtoročného Australian Open.
debata (56)

Ruská tenistka Natalia Vichljancevová oznámila, že sa nebude môcť zúčastniť na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open, pretože Sputnik V nie je v Austrálii na zozname vakcín schválených tamojšou vládou.

Novak Djokovič Čítajte viac Už prestaňte! Djokovič o nič nežiadal, nikdy sa proti vakcíne nevyjadroval

V reakciách na sociálnych sieťach sa skloňujú slová ako diskriminácia či politika.

"Som naozaj spokojná s úrovňou tenisu, ktorý som predviedla na zopár posledných podujatiach a priala by som si hrať v Austrálii, ale Sputnik zatiaľ nie je overený.

Veľa šťastia všetkým účastníkom a tímu Australian Open, ktorí zakaždým zorganizoval úžasné turnaje," uviedla na twitteri niekdajšia 54. hráčka sveta, ktorá je momentálne v rebríčku WTA na 194. mieste.

Dvadsaťštyriročná rodáčka z Volgogradu by si účasť v hlavnom turnaji musela vybojovať v kvalifikácii alebo by sa naň dostala vďaka voľnej karte.

Ďalšie ruské hviezdy vrátane svetovej dvojky Daniila Medvedeva na Australian Open budú, najväčší otáznik visí nad účasťou deväťnásobného víťaza turnaja Novaka Djokoviča.

V ďalších dňoch má tiež nezávislá porota rozhodnúť o tom, či niektorí nezaočkovaní hráči dostanú zdravotné výnimky na účasť v Melbourne. Turnaj sa začína 17. januára.

Austrália Tenis Open vakcinácia hráči Čítajte viac Novak, ty si ale trúba. Do svetovej jednotky sa oprel renomovaný virológ

Vichljancevová sa podľa fanúšikov stala obeťou pravidiel očkovania. Ich reakcie zo sociálnych sietí priniesol portál RT.com.

„Nie je to správne. Nemala by existovať hierarchia vakcín. Ide o zdravie alebo politiku. Veľa štúdií dokazuje účinnosť tejto vakcíny,“ napísal jeden z priaznivcov.

Belinda Bencicová Čítajte viac Horúčka, bolesti a triaška. Aj Bencicová sa nakazila v Abú Zabí

Bloger Pavvy G poslal odkaz premiérovi austrálskeho štátu Victoria Danielovi Andrewsovi.

„To, že zakáže tenistom hrať za to, že majú Sputnik, je 100 % politické a 100 % diskriminačné,“ uviedol.

Iní tvrdia, že Vichljancevová vopred poznala schválené vakcíny, no objavil sa aj protiargument, že nie všetci ruskí hráči museli mať nevyhnutne prístup k takémuto zoznamu.

Sputnik V sa vlani v auguste stal prvou schválenou vakcínou proti koronavírusu, podali ju miliónom ľudí a schválili vo vyše 70 krajinách sveta.

Martina Navrátilová Čítajte viac Navrátilová nakladala: Pre prachy kryjete Čínu. Stojíte za h.vno

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre niekoľkými dňami uviedol, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) môže Sputnik V schváliť už v nadchádzajúcich mesiacoch.

WHO v novembri oznámila, že po niekoľkých mesiacoch pozastavenia schvaľovania znovu začala tento proces, no o Sputniku vraj stále nemá všetky potrebné dokumenty.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Melbourne #Natalia Vichljancevová