Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenis rozdeľujú peniaze. Majú brať muži viac?

Stačilo jediné vyhlásenie. Tri vety, ktoré rozpútali vášne - medzi pohlaviami. Slová riaditeľa turnaja v Indian Wells Raymonda Moora poriadne rozprúdili debatu o odmeňovaní v tenise.

21.03.2016 22:00
Indian Wells Tennis Foto: ,
Raymond Moore.
debata (2)

„Keby som bol tenistkou, každý večer by som pokľakol na kolená a ďakoval Bohu za to, že sa narodili takí hráči, akými sú Roger Federer či Rafael Nadal. Sú to práve oni, kto sa stará o popularitu tohto športu. V prípade, že by som si mohol ešte raz vybrať zamestnanie, chcel by som pracovať pre Medzinárodnú tenisovú asociáciu (WTA), ktorá ťaží z úspechu mužského tenisu,“ vyriekol kontroverzné slová v rozhovore pre New York Times Raymond Moore.

Djokovič: Muži by mali brať viac

Kto vlastne tento pán v rokoch je? Riaditeľ a spoluzakladateľ prestížneho turnaja v Indian Wells, ktorý sa skončil v nedeľu triumfami Bielorusky Viktorie Azarenkovej a Srba Novaka Djokoviča. Za nelichotivé poznámky na adresu nežnejšieho pohlavia sa síce neskôr ospravedlnil, no cesty späť už nebolo. Najmä po tom, ako sa rozpútala debata okolo prémií. Počas nej zohral hlavnú úlohu Djokovič so Serenou Williamsovou, neúspešnou finalistkou kalifornského podujatia.

Ako inak, Srb hájil záujmy mužov a (aj keď trochu vyhýbavo) tvrdil, že si zaslúžia za svoje zápasy vyššie odmeny. Americká hviezda však zdatne kontrovala.

„Je to veľmi háklivá záležitosť, okolo ktorej sa točíme už sedem-osem rokov. Ženy si zaslúžia všetok rešpekt za to, čo robia. Veľmi dobre rozumiem snahám WTA a ich právnikom, ktorí vynakladajú na hájenie svojich záujmov nesmierne veľa energie. Tlieskam im a uznávam, že bojujú za to, čo si zaslúžia. Ženy majú veľkú silu. Napokon, podstatnú časť kariéry ma jedna z nich viedla, inú som si zobral a mám s ňou dieťa,“ rozhovoril sa vo veľmi miernom tóne Djokovič, ktorý triumfoval v Indian Wells už po piaty raz (tretí rok v rade).

Vzápätí však prišli z jeho úst slová, ktoré ženskú časť tenisového sveta rozhodne nepotešili. „Mám dojem, že štatistiky jednoznačne dokazujú, že podstatne viac fanúšikov sa zaujíma o mužské zápasy. To je jeden z dôvodov, prečo by sme mali dostávať viac peňazí ako ženy. Predsa len, na naše stretnutia sa predá viac vstupeniek ako na súboje žien,“ dodal.

Serena: Na kolená nepadneme

S podobnými názormi však nesúhlasí mladšia zo sestier Williamsových. Hlas jednej z najrešpekto­vanejších postáv v tenisových dejinách je pritom počuť mimoriadne hlasno. „Myslím si, že vyhlásenie pána Moora bolo veľmi chybné. Pred nikým by sme nemali padať na kolená a ďakovať,“ vravela Serena. „Mimochodom, na lanskom US Open vykúpili priaznivci skôr vstupenky na ženské ako na mužské finále. Pýtam sa: hral v ňom snáď Roger alebo Rafa? Nemyslím si. Preto opakujem: na kolená nikdy nepadneme. Na to sme prešli príliš dlhú cestu,“ doplnila.

Mimochodom, dotácie pre ženskú a mužskú časť turnaja v Indian Wells sú na podobnej úrovni, nie však rovnaké. Zatiaľ čo muži dostali k dispozícii viac ako sedem miliónov amerických dolárov, ženy približne o dvestotisíc menej. Čo sa týka grandslamov, dosahujú prémie na každom z nich pre obe pohlavia rovnakú hodnotu. V roku 2007 pristúpil k finančnému zrovnoprávneniu aj najslávnejší a najkonzervatívnejší turnaj sveta – Wimbledon.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Serena Williams #Indian Wells 2016 #Raymond Moore