Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Tatier k Dunaju - úsek 2: Pavčina Lehota - Ľubeľa

Úsek 2 je dlhý 10,4 kilometra, beží sa poľnou cestou, cez lesík, ponad potok až do cieľovej rovinky. Tento úsek sa beží od Pavčine Lehoty až po Ľubeľu. V okolí tohto úseku sa môžete kochať krásnou prírodou ale na chuť si prídu aj priaznivci architektonických úkazov.

19.07.2023 15:35
usek 2 Jasna - Pavcina Lehota- Lubela Foto:
debata

Popis pre bežca

Beží sa po poľnej ceste do obce Lazisko. Okrajom obce Lazisko sa dostanete na križovatku s asfaltkou (2,1 km), tu odbočte vľavo, cez lesík, smer chatová osada. Prebehnúť cez chatovú osadu, potom ponad potok a po výbehu z lesíka zabočiť doprava (3,8 km) a smerovať do obce Dúbrava. Cez celú obec Dúbrava stále po hlavnej ceste do obce Ľubeľa. Cez celú obec Ľubeľa po hlavnej ceste až po križovatku (9,3 km), kde treba odbočiť doľava smer Liptovské Kľačany. Pokračovať po hlavnej ceste až k odovzdávke na konci obce.

Informácie pre motorové vozidlá

„Bežiace“ vozidlo sa presúva na odovzdávku č. 2 tak, že odchádza z Pavčinej Lehoty smer Liptovský Mikuláš. Po príchode do Liptovského Mikuláša odbočiť na smer Ružomberok, Žilina a Palúdzka a po starej ceste smerovať do Ľubele. Nie po diaľnici! Po asi 10 min. cesty odbočiť z hl. cesty doľava na smer Ľubeľa. V Ľubeli na križovatke odbočiť doprava, smerom na Liptovské Kľačany. Po cca 500 m odbočka doľava na futbalové ihrisko na parkovisko. Čas potrebný na presun 25–30 min! „Bežiace“ vozidlo sa musí ihneď po výmene štafety presunúť na odovzdávku č. 2 a nesmie sa nikde zastavovať! Ostatné vozidlá okrem bežiacich majú dovolené ísť len po križovatku v Ľubeli. Nemôžu ísť na parkovisko odovzdávky pri ihrisku!

Zaujímavosti z okolia

Trasa behu vedie okolo malebnej Horárni Dobák. Má vyše 200 ročnú históriu a stále je oázou ticha, kľudu a pokoja. Okolie a príroda sú rozprávkové a pôsobia čarovne na nervy a psychiku ľudí. Horáreň naozaj lieči a napĺňa človeka silou, dobrou energiou a pokojom. Chceme si udržať toto kúzlo a preto ponúkame ubytovanie iba párom, manželom, rodinám. Prepáčte, ale neubytujeme hlučné partie mladých pánov… asi ani bežcov Od Tatier k Dunaju. Ľubeľský hrad, známy aj ako Hrad Lúbeľa, je zrúcaninou stredovekého hradu. Nachádza sa na vrchu hory nad dedinou Ľubeľa a ponúka nádherný výhľad na okolitú krajinu. Hrad je populárnym miestom pre turistov, ktorí sa radi prechádzajú po historických lokalitách a obdivujú archeologické zvyšky. V blízkosti dediny Ľubeľa sa nachádza malebné jazero Ľubeľa. Je obklopené zelenou prírodou a ponúka možnosti na rybolov a rekreáciu. Okolie jazera je vhodné na pikniky, prechádzky a cykloturistiku. Toto sú len niektoré zaujímavé miesta a aktivity, ktoré môžete objaviť v oblasti medzi Pavčinou Lehôtou a Ľubeľou.

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Od Tatier k Dunaju