Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hovoril o najnebezpečnejšom mužovi sveta, dostal šachovnicou po hlave. Zo slávneho Kasparova spravili agenta a teroristu

Rusko zaradilo niekdajšieho šachového šampióna a kritika Kremľa Garryho Kasparova na zoznam „teroristov a extrémistov“. Ako referuje web marca.com, už 60-ročný Kasparov na sociálnej sieti obvinil ruského vodcu Vladimira Putina z „vraždy“ lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného.

07.03.2024 13:34
Garry Kasparov, šachovnica Foto:
Garry Kasparov počas duelu s Levonom Aronianom v roku 2017.
debata (10)

„Putinovi sa nepodarilo zabiť Navaľného rýchlo a tajne, keď ho otrávil, a teraz ho zavraždil pomaly a verejne vo väzení.

Bol zabitý za to, že odhalil Putina a jeho mafiu ako podvodníkov a zlodejov. Putin je Navaľného vrah,“ napísal Kasparov na platforme X.

„Tento tragický moment môžeme využiť na zahanbenie tých, ktorí otvorene stoja na strane Putinovho vražedného úsilia – od Orbána, Trumpa a (predsedu americkej Snemovne reprezentantov) Johnsona až po propagandistov ako Tucker a Musk.“

rusko pismeno z Čítajte viac Ruskí lyžiari podporili Putina, na štarte tradičných pretekov sa sformovali v tvare písmena Z. Nechutné a šialené, reagujú švédske hviezdy

Kasparov sa pred viac ako desaťročím stal tvrdým súperom Putina. V roku 2013 zo strachu pred súdnym konaním opustil Rusko a teraz žije v Spojených štátoch, odkiaľ pokračuje v odsudzovaní ruského režimu a jeho vojenskej kampane na Ukrajine.

Už v roku 2022 bol Garry Kasparov v Rusku označený za „zahraničného agenta“, čo sa masívne používa proti oponentom, novinárom a aktivistom za ľudské práva.

Označenie za zahraničného agenta znamená dodatočnú vládnu kontrolu a nesie so sebou silné negatívne asociácie, ktoré môžu zdiskreditovať označené subjekty. Väčšina hlavných oponentov, ktorí zostávajú v Rusku, je uväznená. Zvyšok odišiel do exilu.

Kasparov bol v 80. rokoch minulého storočia súčasťou dlhodobého športového súboja s ďalšou sovietskou šachovou legendou Anatolijom Karpovom, ktorý neskôr začal podporovať Putina a stal sa poslancom za stranu ruského vodcu Jednotné Rusko.

Adam Huska Čítajte viac Šokujúci pohľad na Instagram slovenského hokejového reprezentanta. Propaguje rozhovor s Putinom

Kasparov oficiálne odišiel zo šachového sveta v roku 2005 s cieľom venovať sa politickému aktivizmu.

Putina začal nazývať „najnebezpečnejším mužom na svete“. Uvažoval aj o tom, že bude kandidovať v ruských voľbách, no napokon tak neurobil.

Na propagačnej akcii ho dokonca udrel šachovnicou po hlave fanúšik. Zrejme povedal niečo ako: „Miloval som ťa pre tvoj šach, ale tvoje politické ideály sú nesprávne.“

Vydal aj knihu s názvom Zima sa blíži, čo je ostrá kritika Putina a v ktorej ho opisuje ako „najväčšiu hrozbu pre ľudstvo“, väčšiu ako islamský terorizmus.

Najznámejšie šachové krásavice - sestry Botezové Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Pri pohľade na fotky by ste asi netipovali, že...
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #šach #zahraničný agent #Garry Kasparov