Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Zdolať Vlhovú je veľmi cenné. Kolektívna vina pre Rusov? Pri dopingu boli ľudia proti, teraz kvôli vojne sú za

V Londýne ste získali olympijský bronz. Na čo si trúfate budúci rok v Paríži?

Mám za sebou najlepší rok, darilo sa mi aj v osobnom živote. Začala som spolupracovať aj so psychológom a upratala som si športový výkon aj súkromný život. Všetko si užívam. Očakávam, že pred Parížom príde tlak. Nebojím sa ho.

Ani medailových ambícii?

Po takej sezóne sú prirodzené. Najnáročnejšie v našom športe je byť stabilný. Raz za čas sa mi podarí niečo vyhrať. Olympijské preteky budú najdôležitejšie. Ak by som získala medailu, prekonala by rok 2023.

Rada by som dosiahla na svoj detský sen. Nie je nedosiahnuteľný. Viem, že som krásne strieľala v 2023, ale to nič negarantuje. Verím však, že ak v tom budem pokračovať, môžem v Paríži uspieť.

Aké sú vaše ambície v MOV?

Budúci rok sú voľby prezidenta, tam určite nebudem kandidovať. Som etablovanou členkou. Už nie ako zástupkyňa športovcov, ale Slovenského olympijského a športového výboru.

Pomaly si zvykám a stále som aktívna športovkyňa. Kým som tam, dala som ambície v MOV nabok. Neviem sa tomu venovať iba na polovicu. Stále som aktívna v štyroch komisiách, v ktorých sa nachádzam.

Belokon Čítajte viac Smúti nielen Ukrajina. Na fronte zahynul majster sveta, jeden z najsilnejších mužov planéty

Aký je vás názor na štart ruských a bieloruských športovcov na olympiáde v Paríži 2024 aj napriek tomu, že Rusi rozpútali vojnu na Ukrajine?

Som športovkyňa. Nemyslím si, že by sme mali športovcov trestať za to, že sú z danej krajiny. Potrestali sme aj juniorov, pričom niektorí ani nemajú volebné právo, ak máme byť exaktní. Športovci nebudú môcť reprezentovať svoje krajiny.

To je fér. Avšak nemali by sme im brať šancu splniť si svoj sen len kvôli štátnej príslušnosti. Je to môj osobný názor, s ktorým sa stotožňujem s rozhodnutím MOV.

Takže sa vám nepáči princíp kolektívnej viny, aký platil pri štátom riadenom dopingu v Rusku?

Vtedy som dostávala na sociálnych sieťach nesmierne množstvo správ, že som sa o to pričinila. Vtedy boli všetci proti nej a teraz sú za ňu. Nerozumiem tomu.

Ak máme chartu MOV, ktorá má isté princípy, musíme sa ich ako športové hnutie držať. Ak odmietnem kolektívnu vinu raz, mal by som ju opakovane odmietať znova. Ak trvám na princípoch, musí to tak byť stále.

Petra Vlhová Čítajte viac Ahojte, už mám po operácii... Vyčerpaná Vlhová sa prihovorila fanúšikom priamo z lôžka. Pozrite si video

Je kvôli téme ruskej účasti v Paríži MOV v kríze?

Rada by som to „odbulvarizovala.“ Ide o pragmatické rozhodnutie z našej strany. Držíme sa princípov a univerzálnosti športového hnutia, ktorá plynie z charty z roku 1894. Ak by sme ho nespravili, bol by to začiatok konca jednotlivého športu v podobe, aký ho poznáme.

Bola to otázka prežitia terajších športových princípov. Každý si vyberá optiku, ako sa na problém pozerá. Ak má niekto iný názor z politického hľadiska, nemám mu čo povedať.

Sme športovci. Srdcom na ihriskách, strelniciach, v bazénoch. Ak sa na celú vec dívame s týmito očami, nemohli sme spraviť iné rozhodnutie. Potrestali sme krajinu a vládu.

Pred otvorením kvalifikačných kritérií pre Rusko a Bielorusko sme sa bavili o niekoľkých športovcoch – ôsmich Rusov a troch Bielorusoch – ktorým sme neumožnili reprezentovať svoje štáty, ale splniť si sen o olympiáde. To je najdôležitejšie.

Krásna manželka Alexandra Ovečkina Anastasia Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Spoznajte Anastasiu Ovečkinovú, za slobodna...

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková