Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MOV si podal agresora. S okamžitou platnosťou suspendoval Ruský olympijský výbor

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na svojom zasadnutí v indickom Bombaji suspendoval Ruský olympijský výbor za to, že športové organizácie z východnej časti Ukrajiny začlenil do svojich štruktúr.

12.10.2023 16:07
784766439 Foto:
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
debata (2)

Rusi sa rozhodli pod svoje krídla vziať inštitúcie zo štyroch anektovaných regiónov – oblasti okolo miest Luhaňsk, Doneck, Cherson a Záporožie.

"Jednostranné rozhodnutie Ruského olympijského výboru z 5. októbra 2023 začleniť medzi svojich členov regionálne športové organizácie, ktoré spadajú pod právomoc Národného olympijského výboru Ukrajiny predstavuje porušenie Olympijskej charty, pretože porušuje územnú celistvosť Národného olympijského výboru Ukrajiny, ako ju uznal MOV v súlade s Olympijskou chartou,“ uviedol podľa webu insidethegames.biz hovorca MOV Mark Adams a pokračoval:

Ester Ledecká Čítajte viac Ledecká sa v príprave borí s prekážkami. Silu nečakaného súpera ukázala na videu

„Vzhľadom na spomenuté MOV rozhodol, že Ruský olympijský výbor má s okamžitou platnosťou pozastavenú činnosť až do odvolania.“

Uvedené má za následok, že „Ruský olympijský výbor už nie je oprávnený pôsobiť ako národný olympijský výbor a nemôže dostávať žiadne finančné prostriedky od olympijského hnutia“.

13. Dominik Hašek Čítajte viac Začiatok profiligy, čas na kritiku od Hašeka: Za životy Ukrajincov a Rusov musí NHL zaplatiť miliardy

Naďalej zostáva neistá účasť ruských športovcov na olympijských hrách v Paríži 2024. Podľa MOV aktuálna suspendácia nebude mať vplyv na rozhodnutie o štarte Rusov v Paríži..

"Ako sa uvádza v stanovisku a odporúčaniach MOV z 28. marca 2023, ktoré zostávajú v platnosti, MOV si vyhradzuje právo rozhodnúť o účasti jednotlivých neutrálnych športovcov s ruským pasom na OH v Paríži 2024 a zimných olympijských hrách v Miláne a Cortine 2026 vo primeranom čase,“ dodal Adams.

Exoti na zimných olympijských hrách Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Jamajský štvorbob
Na ZOH 1988 v Calgary sa...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Ruský olympijský výbor